Hipster-stalinismen är farligare än stridsvagnar

Firande på årsdagen av Gorkij-parkens öppnande.

Det mullrar dovt när den rullar fram på Tverskajagatan.

Jag pratar inte om Putins nya monsterstridstank som visades upp i militärparaden på Segerdagen för en vecka sedan, utan på den armé av skateboardåkande хипстеры, hipsters, som dundrar fram längs Moskvas trottoarer. De ­borde i och för sig intressera Nato lika mycket som Armata T-14.

”Hipster-Stalinism” har trenden kallats.

Mindre nogräknade ­skulle säkert jämföra med ”PK-­Söder”.

Bakom ligger hur som helst en man som själv kallat sig för Moskvas ”atmosfär-minister”, Sergei Kapkov. Fram tills nyligen var han huvudstadens kulturchef.

- Han har gjort Moskva modernt och västeuropeiskt. Men alla gillade inte hans idéer, berättar min vän Dimitrij.

Flera av Dimitrijs bekanta i 30-årsåldern har fått fina direktörsjobb på Moskvas anrika kulturinstitutioner. Atmosfärminister Kapkov anlitade unga talanger för att piffa upp ödsliga kommunisttorg och dammiga Bulgakov-museer.

Och tack vare ­honom beger sig plutoner av skate­boardåkare, fixie-cyklar och streetfood-truckar denna försommardag mot hägrande mål, mot den numera upprustade Gorkij-parken där sovjetnostalgiska karuseller och vodkaalkisar har ersatts av lagliga graffitiväggar och pingisbord. Mot konstgallerier, utomhus-­yogaklasser, popup-barberare och cupcakecaféer.

Jag måste erkänna att min bild av Ryssland krackelerar. För mig har Moskva varit lika med borsjtj-sörplande krigsveteraner, biznesmän i vita vulgolimousiner och tsarens överdekorerade fabergéägg. Nu är japanska jeans lika inne som bolsjevikernas gamla yllekepsar. Vemodigt, på nåt vis.

Förutom Marx-skägget verkar det dock inte vara mycket dagens intelligentia har gemensamt med då­tidens. Hipster-kultur­chefen Kapkov har också anklagats för att snärja medelklassen, som börjat ägna sig mer åt parkour än åt att protestera mot Putins politik.

Varför Sergei Kapkov ­plötsligt avgick för drygt en månad sen är fort­farande ett mysterium.

Själv förklarade han i en intervju att hans stil inte längre var välkommen: ”statens prioriteringar har förändrats”. Andra ­an­tyder att hans Moskva-makeover uppfattats som anti-rysk.

Det finns de som är mer rädda för food-trucks än för pansarvagnar.

Följ ämnen i artikeln