”Vacker prosalyrik om ett hårt liv”

Ingalill väljer de fyra bästa böckerna just nu

Vi kom över havet

Julie Otsuka

(Roman/Bonniers)

De kallades postorderbrudar, de japanska kvinnor som fraktades per båt till Kalifornien på 1920-talet för att gifta sig med män de aldrig träffat. Fattiga män som skickat tjugo år gamla bilder på sig själva och ljugit ihop sina levnadshistorier. Med undertryckt vrede, på ett vackert prosalyriskt språk skildras det hårda liv som väntade dessa kvinnor, inte minst när de tvingades in i amerikanska läger efter Japans attack på Pearl Harbor.

Mörka platser

Gilian Flynn

(Thriller/Modernista, isbn 9789174992267)

En sjuårig flicka flyr ut i vintermörkret för att undkomma den mördare som dödat hennes mamma och två systrar. Efteråt pekar hon ut sin femtonårige bror som den skyldige. I vuxen ålder börjar hon forska om vad som verkligen hände och hennes sökande leder till förfallna, våldsamma platser på Amerikas bakgård. En mästerlig, prisbelönt spänningsroman som fick mig läsa tills ögonen trillade ihop långt efter midnatt.

Gubbe och katt

Nils Uddenberg

(Kåseri/Natur & Kultur)

Jag har aldrig funderat på att skaffa mig ett husdjur. Det hade inte heller författaren, som är docent i psykiatri och ofta på resande fot. Men så blev han uppvaktad av en liten kattfröken, som plötsligt satt utanför hans sovrumsfönster och tittade på honom med sina stora, gula ögon. Det tog lite tid men katten var envis och numera sover de i samma säng. En helt bedårande berättelse om en överraskande förälskelse på äldre dar.

Mumintrollet hittar en vän

Baserad på Tove Janssons originalberättelse.

(Barn, 2-4 år/Rabén & Sjögren)

Mumintrollet och Sniff hittar en flaska som guppar i vattnet vid strandkanten. Den är försedd med en kork och inuti finns en hoprullad papperslapp. På lappen står det: "Finns det någon där? Från en vän". Mumintrollet och Sniff beslutar sig för att ge sig av och leta efter den som skrivit brevet. De packar ett tält, ställer sig på sin flotte och paddlar ut i havet. Men plötsligt blir det storm. Varm, vänlig och lite pirrig läsning för våra minsta.

Följ ämnen i artikeln