”Skakande skildring av ett ovanligt kvinnoöde”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

Min favorit

Thriller

En känslig sanning

John le Carré

Bonniers

Han har uppnått den ålder då många ser sig kallade att skriva memoarer. Men inte John le Carré, 82. Med samma raseri som hos en ung idealist skärskådar han vår nya sköna värld där kriget mot terrorn verkar ursäkta vilka ohyggliga handlingar som helst. Skildringen av en misslyckad, topphemlig operation på Gibraltar med inblandning av såväl engelska UD som amerikanska legosoldater är ett mästerstycke. Och det är bara början.

Tankebok

Ett nollsummespel

Barbro Lindgren

Karneval förlag

Att följa med Barbo Lindgren på hennes promenader med hunden Mimmi är som att lyssna till en egensinnig , gammal vän. Medan hon berättar vad som hänt den senaste tiden i Gömminge kan hon plötsligt dra sig till minnes något klokt citat av filosoferna Seneca eller Schopenhauer. Oavsett om tankarna för dagen handlar om livet och döden eller naturprogrammen i TV genomsyras de av hennes alltid lika kärva, vildsinta humor.

Memoarer

Demoner i dagsljus

Janine di Giovanni

W&W

Under 20 år var hon krigskorrespondent och utsatte sig ständigt för livsfara. Under belägringen av Sarajevo träffade hon sitt livs passion, en fransk fotograf. Så länge de flög mellan olika krigsskådeplatser fungerade deras förhållande. Men när de gift sig och fått barn hann verkligheten ikapp dem och de fick betala ett högt pris för de fasansfulla upplevelser de varit med om.

En osminkad, skakande skildring av ett ovanligt kvinnoöde.
 

Barn

Den lilla boksnapparen

Helen Docherty, Thomas Docherty

Alfabeta

För tio år sedan läste 70 procent av alla medelklassföräldrar böcker för sina barn. Idag är det 35 procent. Därför tänkte jag försöka locka med en oemotståndlig godnattsaga, som borde glädja både vuxna och barn. Den utspelas i en stor skog där alla djuren läser sagor för sina ungar innan de ska somna. Men så börjar böcker försvinna under nätterna... En inspirerande hyllning till läsandet, kompletterat med underbara, fantasifulla teckningar.

Följ ämnen i artikeln