Yxvåld och skoböjelser

Publicerad 2014-06-16

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Skor

Lennart Hellsing, Fibben Hald

Rabén§ Sjögren

3-100 år

BARN ”Man är inte 90 längre”, sa Lennart Hellsing när han nyligen fyllde 95 och tyckte han började bi gammal. Ändå kommer han med en sprillans ny bok, lika genial och underhållande som alltid. Den handlar om skor. Skor på banketter och ratade skor  med rosetter, barnskor som studsar och stövlar som stretar. En omistlig samling verser att läsa högt och låta sig bedåras av. Underbara bilder av Hellsings kompis Fibben Hald.

En yxa åt Alice

Inger Frimansson

Norstedts

THIRLLER Hon är mycket skicklig på att skapa en krypande, obehaglig stämning. Hennes mördare är ofta välanpassade människor som kan drabbas av ett plötsligt ursinne med förödande konsekvenser som följd. Roland bor i en fallfärdig stuga efter en skilsmässa, som frilansjournalist får han det allt svårare på arbetsmarknaden och när han nekas ett banklån brister det.

En psykologisk spänningsroman med ett våldsamt, överraskande slut.

Shopstop

Rapport från ett celibat

Gunilla Brodrej

Atlas

DEBATT Tradera är en modern version av att gå och ta en cigg. Auktionerna på nätet erbjuder en stunds verklighetsflykt.

Gunilla Brodrej gör många klarsynta och träffande reflexioner under det år då hon hoppade av konsumtionshetsen. Hon hade fått nog av att shoppa loss och bestämde sig för att skära bort allt som inte var livsnödvändigt. Det är lätt att känna sympati för hennes projekt, även om det inte utmynnar i några revolutionerande slutsatser.

Farväl till vapnen

Ernest Hemingway

Bakhåll

KLASSIKER En av världslitteraturens mest gripande och realistiska krigsskildringar, nu i nyöversättning. Romanen bygger till viss del på ­Hemingways egna erfarenheter under ­första världskriget.

Huvudpersonen Frederic Henry är en amerikansk frivillig ambulansförare som ­såras av granatsplitter och hamnar på sjukhus där han förälskar sig i Catherine, en engelsk sjuksköterska. Så fort han tillfrisknat måste han återvända till fronten trots att ­Catherine väntar hans barn.

Följ ämnen i artikeln