Nya krångel-Sverige gör livet surt för medborgarna

Knasigheterna har flyttat till privata sektorn

”Krånglet har flyttat in i den privata sektorn”, skriver Lena Mellin.

En gång i tiden talades det ofta om ”krångel-Sverige”. Med det avsågs oftast administrativa svårigheter i kontakterna med olika statliga myndigheter som dåvarande Skatteverket. Eller Televerket som tog minst sex veckor på sig att installera en telefon trots att både ledningar och telefonjack fanns på plats.

Numera är kontakterna med statliga myndigheter ofta väldigt smidiga. Att deklarera sin inkomst kräver för många inte mer än ett sms. Lantmäteriet är också smidigt att ha med att göra. För att nämna några exempel.

Krånglet har i stället flyttat in i den privata sektorn. De enklaste saker kan vara hur svåra som helst.

Jag har fortfarande knappt hämtat mig från svårigheterna att hämta ut ett paket med varor som jag i våras e-handlat.

Det framgick inte av e-meddelandet jag fick var paketet skulle hämtas ut. Alltså vilken adress som gällde. Eller när utlämningsstället var öppet. Efter alltför lång väntan i olika telefonköer ringde jag till ”fel” ställe, alltså inte anvisad kundtjänst. Där fick jag snabbt besked och den blodtryckshöjande irritationen lade sig.

 

Förra veckan bodde jag på hotell. Där skulle man inte bara checka in på hotellet utan också i frukostmatsalen.

Det skulle dock inte göras på samma ställe. Ledig slot-tid, ja, det kallades så, skulle bokas genom en nedladdad qr-kod. Därefter skulle frukosten bokas och den lediga tid som fanns var 06.15.

Självklart var det inte så i verkligheten för då kunde man äta frukost vid den mer humana tiden 07.45 också. Men bara om man var sur och bråkade.

Under samma resa skulle jag äta middag. Matsalen var i det närmaste tom men servitören gav intryck av att det var fullt. Vi fick ett bord mitt på golvet och varsin matsedel.

Den innehöll inte de vanliga rubrikerna som förrätt och huvudrätt. Utan ett antal kapitel, jag tror det var sex. För att bli mätt skulle man beställa två till tre rätter, helst från olika kapitel. Vi bytte restaurang.

 

Jag har ingen bil. Men de som har en vittnar om stora problem att betala p-avgiften om de rör sig utanför sina normala cirklar. En ny app måste laddas ner, med andra instruktioner än de vanliga. Kvitto, glöm det.

Ett annat exempel gäller bokningen av vaccinationer mot covid-19. På många ställen var det närmast omöjligt – utan smartphone, gör dig inte besvär.

Man behöver inte göra saker bara för att man kan, sade förre amerikanske presidenten Barack Obama när han besökte Sverige 2013.

Uttalandet avsåg avlyssning. Men det kan lika gärna gälla qr-koder, appar och annat onödigt krångel i den privata sektorn. Man behöver inte röra till det om man inte vill.

 


Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Höststängt i riksdagen
    Inte bara skolorna har höstlov denna vecka. Även riksdagen har ledigt. Men många ledamöter är på Nordiska rådets session i Köpenhamn. Rådet är en slags riksdag för hela Norden med 87 ledamöter. Det grundades 1952. På senare år har samarbetet mellan medlemsländerna gnisslat.
  • Klimatjobb i motvind
    I dag öppnar klimattoppmötte i Glasgow, COP26, och pågår till 12 november. Optimismen från Paris 2015 har lagt sig och nu hotar jordens medeltemperatur öka med 2,7 grader jämfört med förindustriell tid. Jämfört med 1,5 som var beslutet för sex år sedan. Världen ligger efter.
  • ”Magda” väljs
    Socialdemokraternas valkongress inleds på onsdag och dagen därpå väljs Magdalena Andersson till partiets tionde ordförande genom tiderna. Hon blir den andra kvinnan på posten och håller sitt installationstal på fredag förmiddag. Spänningen är på topp, hur ska hon få fart på sitt parti?
  • Löfven tackar för sig
    I samma ögonblick som Magdalena Andersson väljs till ny S-ordförande avgår Stefan Löfven från posten. Han stannar dock kvar som statsminister tills riksdagen väljer en ny. Löfven väntas lämna in sin avskedsansökan i början av nästa vecka. Hur lång tid det tar att välja en ny får vi se.
  • Kliver vidare i karriären
    Trots lång politisk erfarenhet och ministerjobb var det först med pandemin som socialminister Lena Hallengren blev riktigt känd för svenska folket. Nu tar hon ytterligare ett kliv genom att under S-kongressen väljas in i S:s toppskikt, det verkställande utskottet.

Veckans citat

”Nej, vi måste först stoppa rekryteringen till de här nätverken”

Anders Thornberg, rikspolischef, svarar på frågan om han ser ett slut på skjutningarna.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln