Därför går förgiftningsuppgifterna inte att avfärda

Det låter som handlingen i en dålig spionfilm.

Men det finns skäl att ta uppgifterna om förgiftningsförsöket mot oligarken Roman Abramovitj på allvar.

Den ryska regimen har en historia av att försöka förgifta meningsmotståndare. Syftet är både att skrämmas och döda.

Det ska sägas att det så här långt finns fler frågor än svar när det gäller det påstådda förgiftningsförsöket mot Abramovitj, i väst mest kände som den förre ägaren av den brittiska fotbollsklubben Chelsea.

Förgiftningen ska ha inträffat för nästan en månad sedan när Abramovitj deltog i sonderande samtal i Kiev om att få till en fred mellan Ryssland och Ukraina.

Ambramovitj verkar inte ha deltagit i någon officiell roll snarare som en engagerad medborgare med goda kontakter som vill medla för att få slut på kriget. Han har ju själv drabbats av sanktionerna mot Ryssland genom att han bland annat tvingats lämna ifrån sig ägarskapet av Chelsea.

I samband med samtalen i Kiev ska Abramovitj och två deltagare i den ukrainska förhandlingsdelegationen ha drabbats av kraftigt irriterade ögon, som ledde till att åtminstone Abramovitj tillfälligt förlorade synen, och hudavlossning.

Oligarken fördes till Istanbul för specialistvård och fick tillbaka synen.

Uppgifterna kommer från tidningen Wall Street Journal som talat med källor med insyn i förgiftningsförsöket.

Roman Abramovitj under fredssamtalen i Istanbul under tisdagen.

Kuslig atmosfär

Den påstådda förgiftningen har skapat en kuslig atmosfär kring fredssamtalen mellan Ryssland och Ukraina som återstartar i Istanbul i dag. Inte minst sedan Ukrainas utrikesminister Dmytro Koleba uppmanat alla i den ukrainska delegationen att inte äta eller dricka något under förhandlingarna och helst inte röra något heller.

Det vore lätt att avfärda uppmaningen som hysterisk och förgiftningsförsöket som obekräftade rykten.

Om det inte vore för en sak.

President Putins regim har en historia av att försöka skada eller döda politiska motståndare med gift eller kemvapen. Varje gång det händer låter det helt osannolikt. Men varje gång leder spåren till Kreml.

Senast var det oppositionsledare Alexeij Navalnyj som förgiftades med det kemiska stridsmedlet Novitjok under ett besök i Sibirien 2020. Förmodligen var det bara det faktum att han snabbt fördes till Tyskland för vård som räddade hans liv.

Novitjok är ett medel som bara regimen förfogar över.
Samma substans användes 2018 i Salisbury i Storbritannien vid mordförsöket på den före detta KGB-agenten Sergeij Skripal och dennes dotter Julia.

Smetades på dörrhandtag

’Substansen smetades på dörrhandtaget till Skripals hus. Paret hittades livlösa på en bänk. Deras liv räddades av att de fick snabb sjukhusvård.

Polisutredningen och övervakningskameror visade att två ryska agenter från FSB genomfört förgiftningen och sedan omedelbart lämnat landet.

2006 förgiftades en annan före detta agent i den ryska säkerhetstjänsten. Alexander Litvinenko dog en utdragen och plågsam död sedan han druckit te spetsat med det radioaktiva ämnet Polonium.

En omfattande utredning visade att dådet utförts av ryska underrättelseagenter men enligt den brittiska utredningen kom ordern sannolikt direkt från Vladimir Putin.

Även ryska journalister och oppositionella har utsatts för förgiftningsförsök. Den senare mördade reportern Anna Politkovskaja förgiftades under en inrikesflygning när hon serverades te. Hon överlevde med blev senare skjuten i trappuppgången till sin bostad i Moskva. Även här riktas misstankarna mot Kreml även om några definitiva bevis inte finns.

Hamnat i onåd

Den ukrainske politikern Viktor Justjsjenko utsattes för dioxinförgiftning när han ställde upp i valet mot den Moskva-stödde Viktor Janukovitj i början av 2000-talet när den Orangea revolutionen sådde demokratins frö i Ukraina. Hans liv räddades av att han fick vård utomlands.

Några bevis för vem som låg bakom gick aldrig att få fram men han själv anklagade Ryssland.

Det är uppenbart att Kreml och den ryska säkerhetstjänsten har tillgång till supergiftiga substanser och är beredda att använda dem. Både som en varning till andra att inte ”bråka med” Putin och som ett sätt att göra sig av med misshagliga personer.

Abramovitj var länge en av de oligarker som Putin tolererade. På sistone verkar även han ha hamnat i onåd. Det kan ha funnits personer som ogillade hans försök att bidra till att skapa fred som förgiftade Abramovitj. Möjligen kan naturliga förklaringar inte uteslutas.

Om syftet var att skrämma Abramovitj så lyckades det i alla fall inte. Han var med i dagens förhandlingar i Istanbul i någon form av medlarroll och såg ut att må bra.

Men med tanke på den ryska regimens historia av förgiftningar går det inte att bara avfärda uppgifterna.

De som sitter vid förhandlingsbordet de närmaste dagarna lär vara extra vaksamma.

Och då handlar det inte bara om Rysslands uppgifter att man drar tillbaka de flesta av sina trupper från Kievområdet. Med tanke på alla ryska lögner är det något som man först måste se på marken innan man törs tro att det är sant.