Förbud mot tiggeri löser inga problem

Ett nationellt förbud mot tiggeri kommer inte att lösa problemet.

Armodet flyttar bara någon annanstans.

Det är lätt att förstå den irritation, den frustration och den känsla av hopplöshet som det utbredda tiggeriet i Sverige sprider.

Många tiggare sitter i vägen, man vet inte hur man på bästa sätt ska hjälpa de stackars människorna som i ur och skur sitter med sin mugg och ber om pengar. Hela situationen känns hopplös.

Men ett nationellt förbud mot tiggeri, som Moderaterna röstat igenom på sin stämma, löser inte det grundläggande problemet. Att människor är fattiga och att romer är diskriminerade i bland annat Bulgarien och Rumänien.

Däremot kan det, på sikt, flytta armodet från svenska gator, gallerior och torg till andra platser i Europa, sannolikt främst till tiggarnas hemländer.

Tiggeri är inte vägen ur fattigdom och utsatthet, skriver Moderaterna i sina stämmohandlingar. Nej, det är det inte och har aldrig varit. Det är att de länder som tiggarna är medborgare i slutar att diskriminera dem. Det är den enda långsiktiga lösningen.

Men det kommer inte ett svensk tiggeriförbud att leda till. Det kan bara kraftfulla internationella påtryckningar åstadkomma.

Det tiggeri Moderaterna vill förbjuda är insamling av pengar för försörjning på allmän plats och vid dörrknackning.

Däremot ska ideella organisationer fortfarande kunna samla in pengar på offentlig plats och det ska vara tillåtet att be en kompis om pengar om man tappat plånboken.

Brottet ska betraktas som ringa och, sade partisekreterare Gunnar Strömmer, sannolikt ge böter. Det gör Moderaternas beslut ännu mer verkningslöst mot roten till det onda - armodet.

Tiggarna kommer inte kunna betala sina böter. Om de mot förmodan gör det kommer de inte att kunna bekosta sin hemresa. Alltså kan det bli aktuellt att på nytt sätta sig i gathörnet, om än i en ännu hopplösare situation än tidigare.

På sikt kan möjligen ett nationellt tiggeriförbud ha en avskräckande effekt. Tiggarna slutar helt enkelt att ta sig till Sverige. Men om det vet vi för närvarande ingenting.

Vågen av tiggare nådde Sverige efter finanskrisen 2008. I spåren av den djupaste nedgången i ekonomin sedan 1930-talet blev romerna av med sina säsongsjobb i jordbruket på norra sidan av Medelhavet. I stället sökte de sig till snöslasket i norr.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.