Trump borde sitta bakom lås och bom

Donald Trump visste att han förlorat valet.

Hans egen justitieminister och dottern Ivanka var bland många nära medarbetare som i samtal med honom avfärdade påståenden om fusk.

Veckor av utskottsförhör återstår men det går redan att dra en slutsats.

Trump borde sitta bakom lås och bom snarare än ha möjligheten att ställa upp i ett nytt presidentval.

Det kommer inte nödvändigtvis några saftiga avslöjanden ur de offentliga kongressförhör som inleddes i natt och som fortsätter den närmaste månaden.

Men de kommer på ett nytt sätt och med nyttig distans till själva händelsen tydliggöra hur nära det var att Donald Trump lyckades genomföra en statskupp.

Kanske får vi nya bevis för graden av presidentens egen inblandning. Kanske inte. Det vi redan vet om hur Trump agerade räcker mer än väl för att han borde diskvalificeras från alla politiska uppdrag i framtiden.

Redan den första dagens förhör visade tydligt att Trump måste ha begripit att han förlorade. Dåvarande justitieministern William Barr vittnade om hur han privat talat om för Trump att det var "skitsnack" att valfusk förekommit.

Även dottern Ivanka vittnade om hur hon litade på Barrs försäkran om att valet gått rätt till och att hennes pappa förlorat.

Ivanka Trump under utfrågningen.

Ändå vägrade president Trump att lyssna.

Det finns redan en uppsjö bevis för hur Trump på olika sätt agerade för att försöka få det fullt legitima valresultatet ogiltigförklarat. Som telefonsamtalet när han likt en maffiaboss försöker pressa Georgias valansvarige Brad Raffensperger att ändra valresultatet genom att "hitta 11 500 röster".

Avgörande roll

Finalen var när Trump kallade sina supportrar till protestmöte i Washington DC den 6 januari. I sitt tal uppmanade han anhängarna att marschera mot kongressen för att stoppa godkännandet av valresultatet.

En process där hans egen vicepresident Mike Pence spelade en avgörande roll genom att vägra lyda Trumps order att han skulle ogiltigförklara resultatet.

Vid gårdagens utfrågning framkom att vittnen inför kommittén som granskat händelserna berättat att när presidenten hörde att folkmassan ropat "Häng Mike Pence" hade Trump sagt "Kanske har våra supportrar rätt. Mike Pence förtjänar det".

Trump stödde med andra ord idén att avrätta sin egen vicepresident så att han själv skulle kunna sitta kvar vid makten.

Det vi redan vet om hur Trump agerade räcker mer än väl för att han borde diskvalificeras från alla politiska uppdrag i framtiden, skriver Wolfgang Hansson.

Tajmingen av de tv-sända förhören är ingen slump. Inte heller att de inleddes på bästa sändningstid. I höst hålls de viktiga mellanårsvalen som avgör maktförhållandena i kongressen under president Joe Bidens sista två år vid makten inför valen 2024.

Den demokratiska majoriteten vill ännu en gång inskärpa hos allmänheten hur långt president Trump och delar av det republikanska partiet var berett att gå för att behålla makten med olagliga medel.

Uppviglade

Kommitténs arbete har pågått i över ett år. Man har genomfört över 1000 intervjuer med vittnen och inblandade. Några nära medarbetare till Trump har vägrat delta och riskerar fängelse.

Kommittén kan inte utdöma några straff på egen hand. Men man kan rekommendera justitiedepartementet att åtala Donald Trump och andra inblandade.

Stormningen var själva kulmen på Trumps kuppförsök. Det var inte en spontan aktion. Det var en noga planlagd kupp där högerextrema grupper som Proud Boys och Oath Keepers spelade en nyckelroll. Det är inte säkert att vi får nya bevis för exakt på vilket sätt Trump personligen var inblandad.

Men att han uppmuntrade och rent av uppviglade till händelserna råder det ingen tvekan om.

Stormningen av Kapitolium i Washington den 6 januari 2021.

I vilken välfungerande demokrati som helst hade han vid det här laget redan varit åtalad. Men i dagens väldigt splittade USA ser det istället ut som om han kan ställa upp i nästa presidentval som om inget hade hänt.

Det beror på att många tunga republikaner som när den inträffade fördömde stormningen i hårda ordalag ändrat sig och nu köpt Trumps version att det var "en legitim folklig manifestation".

Under gårdagens utfrågning fick allmänheten se nya bilder från poliserna kroppskameror som visar hur extremt våldsam stormningen var och hur kongressledamöter och deras familjer tvingas fly för sina liv.

De borde en gång för alla begrava republikanernas lögn om att det som hände egentligen inte var så mycket att bråka om. Och att det är dags att dra ett streck över händelserna och gå vidare som om stormningen aldrig inträffat.

Att inte vidgå Trumps kuppförsök är som att tro på Putin när han säger att Ryssland inte invaderat Ukraina.

Men republikanerna inser att om de erkänner den fulla vidden av vad som hände den 6 januari kan de omöjligen låta Donald Trump representera partiet i presidentvalet 2024. Utan honom är de rädda att inte kunna återta makten.