”Välskrivet om Sveriges mäktigaste mediesläkt”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

Reportage

Firman: Bonnier

Bernt Hermele

Leopard förlag

En väldokumenterad, välskriven och intressant berättelse om Sveriges mäktigaste mediesläkt. Deras affärsidé är att tjäna pengar på det fira ordet och man måste väl säga att de lyckats. Idag styr Bonniers över 150 medieföretag med 12000 anställda i över 20 länder. Men senaste koncernchefen Jonas Bonniers misslyckade affärer har kostat familjen åtskilliga miljarder och tusentals medarbetare jobbet. En fascinerande inblick i en sluten värld.

Roman

Egenmäktigt förfarande

Lena Andersson

Natur & Kultur

En kvinna drabbas av den stora passionen. Föremålet för hennes känslor är smickrad, han tycker inte alls illa om att bli dyrkad och slänger till henne en köttbit då och då för att hålla grytan kokande. Lena Andersson har skrivit en briljant, rakknivsvass roman om kärlek. Hon är obarmhärtig i sin klarsyn, visar hur vi ljuger för oss själva i vår önskan att bli älskade och dissekerar Hoppet, det som lär vara det sista som lämnar människan.

Fakta

Saltad nota

Mats-Eric Nilsson

Ordfront

Jag brukar äta äggröra till frukost när jag bor på hotell. Men ofta blir jag besviken, det smakar inte riktigt som jag förväntar mig. Nu vet jag varför. Den köps numera på dunk och består av en massa olika E-nummer och glycerider och andra ingredienser jag aldrig hört tala som. Författaren har gjort en lika imponerande som skrämmande granskning av råvarufusket på våra krogar, från enkla kaféer och pizzerior till Lyxiga gourmetrestauranger.

Barn

Mörkret längst ner

Lemony Snicket

Jon Klassen

Rabén & Sjögren

Alfred är en liten pojke som är mörkrädd. Han bort i ett stort hus med knakande tak, blanka, kalla fönster och många trappor. Och allra längst ner i källaren bor Mörkret. En dag tar Alfred mod till sig och hälsar på hos mörkret. Han hoppas att då kanske mörkret inte bryr sig om att besöka honom. Men en natt hör han hur det närmar sig...En bok som får de att pirra i magen men också att inse att man faktiskt kan bli vän med mörkret.

Följ ämnen i artikeln