”En bok som växer för varje sida”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

Deckare

Red Road

Denise Mina

Minotaur

Det finns ett socialt patos, ett raseri i Denise Minas böcker. Hon tar ställning för de utsatta och väjer inte för realistiska, plågsamma detaljer. En fjortonårig flicka utnyttjas sexuellt av en grupp äldre, framgångsrika män. I förtvivlan över sin utsatthet begår hon två våldsamma brott.

Det är upptakten till en skakande historia, som leder ända upp i polisledningen. Kriminalinspektör Alex Morrow får slåss för sin tro på rättvisan.

Min favorit

Noveller

Vänner emellan

Amos Oz

W&W

När Amos Oz var 12 år begick hans mor självmord. Två år senare lämnade han sin far och flyttade till en kibbutz, där han skulle stanna i 32 år.

På 165 sidor i korta kapitel skildrar han med vemod och humor livet i en kibbutz på 1950-talet. Alla skulle leva i sträng jämlikhet och arbeta lika hårt. Barnen fick inte bo hos sina föräldrar utan i ett eget hus, vilket kunde få hjärtskärande konsekvenser. En bok som växer för varje sida.

Fakta

Stora stunder. Etikett för fest och högtid

Magdalena Ribbing

Natur & Kultur

Ett stramt, elegant uppslagsverk, inga bilder, bara text. Hon skriver om hur viktiga stunder i människors liv högtidlighålls inom olika religioner. Med tanke på att Sverige blivit allt mer mångkulturellt känns boken modern i upplägget.

Här finns också klara besked om vad man bör ha på sig vid olika sorters bröllop, dop och begravningar, hur man formulerar inbjudningar och att ordet tack har samma grund som tänka.

Barn

Max och Maja. Den snöiga dagen

Axel Scheffler

Alfabeta

Snart kommer den tid då man riskerar att halka på osandade gator och pendeltågen vägrar gå i tid. De barn jag känner ser det inte så. De älskar snö. Stort jubel utbryter när första flingan dalar ner till himlen.

Kaninen Max och musen Maja blir överlyckliga när snön kommit och de kan göra snöänglar och åka kälke. Ett visst handgemäng uppstår dock när de inte kan enas om utseendet på en snögubbe. En rolig bok som barn kan känna igen sig i.

Följ ämnen i artikeln