I Farsta säljer Maria Ekström ännu en ros

Maria Ekström, florist i Farsta, hade just stängt blomsterhandeln då skotten slet sönder lördagen och torget.

Nu, något dygn senare, berättar mediehus och nyhetsappar att ytterligare en människa har avlidit, en medelålders man, skjutningens andra dödsoffer, en 15-årig pojke dödsförklarades på plats.

Det tragiska beskedet förvånar inte Maria Ekström.

– Jag trodde att han var död redan då jag såg honom. Sjukvårdspersonalen höll på i 20 minuter på plats och på båren då han bars in i ambulansen, säger hon.

Utanför blomsterhandelns skyltfönster står människor i en stor ring runt brottsplatsen, en äldre dam med rullator, tysta barn, ungdomar, ett par slitna figurer som har hamnat snett i tillvaron, blommor, värmeljus, vykort med små hälsningar, bilder på Elias, pojken som var på väg till ett tivoli, men som aldrig kom fram.

En medelålders kvinna gråter tyst. Jag frågar om hon kände pojken, hon skakar på huvudet, håller upp sin mobil, visar en rubrik, ”Man i 45-årsåldern död efter skjutningen i Farsta”, det var honom hon var vän med.

Maria Ekström, florist i Farsta.

Maria Ekström hade lika gärna själv kunnat hamna i regnet från automatkarbinen.

– Normalt går jag direkt efter att jag har låst. Men jag och min kollega kände oss trötta och bestämde oss för att pusta ut en stund och dricka upp kaffet i vår termos.

– Plötsligt hörde jag skotten. Det smattrade. Jag upplevde det som tio skott, men har i efterhand läst att det var över 20.

– Min första tanke var att springa ner i källaren. Men så insåg jag att vi hade låst och vågade titta ut genom fönstret.

Två människor i en pöl av blod. Människor samlades runt dem, försökte hjälpa. Andra pratade i telefon, hon förstod att larm slogs, hon behövde inte göra det själv.

Några poliser knackade på och släpptes in. Maria Ekström förhördes och fick sedan åka hem. Hon sov inte många timmar under natten.

Farsta centrum under måndagen.

Sju människor skjutna i Stockholm inom ett dygn, justitieminister Gunnar Strömmer pratar om ett ”mörkt dygn”.

Han har besökt Farsta och intervjuats i Agenda och pratat om straffrättsreformer och sekretessmurar mellan polis och socialtjänst som ska rivas och borttagna ungdomsrabatter och allt det där andra en politiker förväntas säga.

I sociala medier kan inte personer med hjärtat till vänster dölja sin skadeglädje och förtjusning över att gängmord begås även under borgerlig regering, de bräker om politiskt misslyckande och tillkortakommanden och felaktiga prioriteringar.

De är lika enfaldigt ovilliga att förstå att dagens situation är ett resultat av politiska skygglappar sedan årtionden och att båda blocken bär ett ansvar som människor till höger var före valet och justitieminister var en socialdemokrat vid namn Morgan Johansson.

Maria Ekström pryade i en blomsteraffär då hon gick i sjuan, där och då förstod hon att detta var vad hon ville arbeta med, hon hittade en gymnasieutbildning för florister.

– Blommorna, stamkunderna, mötena med människor, jag tycker mycket om mitt arbete.

Uppvuxen i Stockholm, bodde många år i Farsta, en av de där förorterna som uppfördes på 1950-talet, visionen om en ABC-stad, arbete, bostäder i centrum inom samma område.

– Det var bra här länge. Men det har blivit otryggt. Skottlossning, öppen drogförsäljning på torget, det har blivit sämre.

Hon pratar utpräglad stockholmska, är 46 år gammal, florist hela sitt vuxna liv, för tre år sedan gick flyttlasset med de två barnen och pojkvän till det ärvda barndomshuset i Enskede.

– Men jag vill jobba kvar här, jag trivs.

”T-blommor” har funnits nästan sedan centrumet invigdes 1960, Ulf Svensson började jobba här 1966, fyra år senare tog han över verksamheten.

Nu är han 78 år, jobbar fortfarande, även om sonen har tagit över firman.

– Jag var inte här då skotten föll. Men åkte omedelbart hit då jag fick höra vad som hände.

– Min personal är fantastisk. Men det här är inte roligt för dem.

Blommor och ljus i Farsta centrum på måndagen efter lördagens masskjutning.

Pantbanken på andra sidan torget har inga varor i skyltfönstret. Men små lappar upplyser om vad som just nu ligger ute till försäljning.

Ett bälte från Gucci, 3 500 kronor. Tag Heuer, klocka, Aquaracer Calibre 5, en av de mindre exklusiva modellerna, 16 500 spänn.

Det är en fin och varm försommardag, lugnt och stillsamt, en lågstadieklass på väg till utflykt passerar och vem eller vilka som nu än är målgruppen för trendigt skärp och dyrt herrur, så är det knappast a-lagarna som har slagit sig ner på bänken.

Skotthål i ett fönster i Farsta centrum. Sammanlagt avlossades 21 skott.

Kulhålen i busskuren och reklampelaren är stumma berättelser om den senaste tragedin och några poliser håller sig diskret i bakgrunden och är väl på plats för att arbeta trygghetsskapande, som det heter i manualen.

I fredags skadades tre personer vid skjutningar i Solna och Jordbro, tre förundersökningar om mordförsök, hittills i år runt 20 döda i Sverige i uppgörelser med skjutvapen.

Rubrikerna försöker locka med det senaste; hus i Hässelby avspärrat efter bomblarm och hovrätten dömer en man till livstids fängelse för ett av tre gängmord i Kalmar i fjol.

Och i Farsta säljer Maria Ekström ännu en röd ros till ännu en ung tjej som vill lägga ner ännu blomma vid ännu en plats där blodet har runnit ur ännu några människor.