Här är han regeringens största doldis

SVERIGES REGERING Övre raden, från vänster: Anders Borg (M), finansminiser; Birgitta Ohlsson (FP), EU- och konsumentminister; Eskil Erlandsson (C), landsbygdsminister; Ulf Kristersson (M), socialförsäkringsminister; Peter Norman (M), finansmarknadsminister; Catharina Elmsäter-Svärd (M), infrastrukturminister; Carl Bildt (M), utrikesminister.
Mellersta raden, från vänster: Lena Ek (C), miljöminister; Maria Larsson (KD), barn- och ungdomsminister; Gunilla Carlsson (M), biståndsminister; Stefan Attefall (KD), civil- och bostadsminister; Ewa Björling (M), handelsminister; Tobias Billström (M), migrationsminister; Karin Enström (M), försvarsminister; Erik Ullenhag (FP), integrationsminister.
Nedre raden, från vänster: Hillevi Engström (M), arbetsmarknadsminister; Anna-Karin Hatt (C), energi- och it-minister; Beatrice Ask (M), justitieminister; Annie Lööf (C), näringsminister; Fredrik Reinfeldt (M), statsminister; Jan Björklund (FP), utbildningsminister; Göran Hägglund (KD), socialminister; Nyamko Sabuni (FP), förskole- och jämställdhetsminister; Lena Adelsohn Liljeroth (M), kulturminister.

Vad säger namnet Stefan Attefall dig?

Sannolikt inte särskilt mycket.

Bostads- och civilministern är regeringens mest okända statsråd. Inte ens hälften vet vem han är.

Det är inget krav på att regeringens ministrar ska vara väl­kända. Men det är ett ganska bra mått på hur väl de lyckas med en av sina viktigaste arbetsuppgifter, att synas och bilda opinion.

En som hittills inte varit särskilt framgångsrik på den punkten är bostads- och civilminister Stefan Attefall (KD) från Jön­köping. Efter drygt två år i regeringen vet fortfarande inte ens hälften av väljarna vem han är.

Det gör Attefall till regeringens mest okända minister, en utnämning som han säkert inte är särskilt stolt över.

Det senaste året har han, trots det publika ansvarsområdet bostäder, inte heller förvaltat särskilt väl. Stefan Attefall är i princip lika okänd i dag som för ett år sedan.

Två andra som har problem att bryta genom vallen är socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) och finansmarknadsminister Peter Norman (M). De är jämgamla med Attefall i regeringen och har varit statsråd sedan 2010.

Av dem har framför allt Kristersson hand om frågor som är högintressanta för svenska folk­et; pensioner, bostadstillägg för pensionärer, sjuk- och föräldraförsäkring. Trots det är det bara 49 procent som vet vem han är.

Lika få känner till Peter Norman. Men hans ansvarsområden är kanske något mindre intressanta för den breda allmänheten; finansmarknad, kommuner och landsting, statligt ägda företag och spelmarknaden.

Norman är lite mer känd nu än för ett år sedan. För Kristersson har utvecklingen varit den motsatta, han är marginellt mer okänd nu än förra året.

Regeringen kan grovt indelas i tre kategorier.

Superkändisarna som högst tio procent inte känner till. Det är en minoritet som består av fem av regeringens 24 statsråd. Tre av regeringens fyra partiledare, utrikesminister Carl Bildt (M) och finansminister Anders Borg (M).

I gruppen superkända ministrar ingår inte en enda kvinna vilket får betraktas som sorgligt.

Kändisarna är de som minst elva procent och högst 49 procent inte känner till. I den gruppen ingår 18 av statsråden.

En av dem är Karin Enström (M), riksdagsledamoten som i våras utsågs till försvarsminister. Efter bara åtta månader i regeringen är hon redan mer känd än nio kolleger med betydligt längre tjänstgöringstid, exempelvis biståndsminister Gunilla Carlsson (M) med sex statsrådsår på sitt cv.

Doldisarna är den tredje gruppen och består av dem som inte ens hälften av väljarna känner till. Här finns en enda person – Stefan Attefall.

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 1 000 personer över 15 år mellan den 10 och 13 december.

Följ ämnen i artikeln