Smart och roligt om absurda relationer

Ingalill Mosander tipsar om de fyra bästa böckerna just nu

Flyktpunkten

Val McDermid

Thriller/Alfabeta

Att fastna i säkerhetskontrollen på en amerikansk flygplats kan vara en mardröm. Att ditt barn samtidigt kidnappas av en okänd man är ett scenario så fasansfullt att tanken knappt går att tänka. Men det är vad som händer engelska författaren Stephanie Harker. Den historia som sedan rullas upp är en blandning av infernalisk satir över kändiskulturen och spännande psykologisk thriller. Upplösningen fick mig nästan att tappa andan.

Var blev du av Bernadette

Maria Semple

Roman/W&W

Precis så smart och rolig som man kan förvänta sig av en manusförfattare till kultförklarade tv-serien ”Saturday Night Live”. En absurd relationsroman där alla inblandade kommunicerar via email, rektorsrapporter, hemliga lappar och till slut även FBI-handlingar. Berättelsen kretsar kring en ovanlig familj i Seattle, där pappan är datasnille, dottern superbegåvad och mamman före detta stjärnarkitekt, numera uttråkad hemmafru.

Fågelsång runt knuten

Jan Pedersen

Fakta/Semic

Plötsligt var det vår eller kanske snarare sommar och fåglarna vid vårt hus i Roslagen sjöng av hjärtans lust. Dessvärre kan jag ungefär identifiera göken, koltrasten och hackspetten. Men det skulle vara roligt att veta vilka de andra rösterna var. Så jag spelade in några på min Iphone och lyckades identifiera dem med hjälp av den cd som medfölj­er boken. För samtidigt som man läser om en fågel kan man lyssna på dess läte.

Var är Nicke Nyfiken?

Margret & H.A. Rey

Barn/Rabén & Sjögren

Om en mig närstående treåring får välja så är det här hennes älsklingsbok. Kanske för att hon tycker det är så roligt att leta reda på de olika saker som är svåra att hitta på bilderna. Inte minst Nicke Nyfiken själv, som gör sitt bästa för att gömma sig. Vi får följa med honom in i ett slott, en husvagn, en fyr, en koja, ett höghus och andra spännande boningar. Teckningarna är färgglada och tydliga och texterna enkla, lättlästa och skrivna på rim.

Kärlek 1 …

När Sigrid Kahle, 85, presenterade sin nya bok ”Att vilja sitt öde – trots allt” var nye livskamraten författaren Carl-Göran Ekerwald, 90 aldrig långt i från henne.

Kärlek 2 …

På Mari Jungstedts releaseparty för ”Du går inte ensam” fotograferades gästerna av Maris nye fästman Ruben Eliassen, norsk fantasy- och deckarförfattare.

Följ ämnen i artikeln