”Jag slukade den här boken”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

Min favorit

Kokbok

Tio lektioner i matlagning

Lotta Lundgren

Wahlström & Widstrand

"Mat utan syra är som människor utan humor, man blir liksom aldrig riktigt intresserad". Jag slukade den här boken, läste till långt efter midnatt. Trots att jag aldrig varit intresserad av matlagning. Men Lotta Lundgrens texter är helt oemotståndliga. Hon skriver om pengar, kött, smak, kärlek, vikten av jämställdhet, fd pojkvänner, otacksamma barn och författandets plågor. Ett omistligt verk om vår tids mest laddade ämne - maten.

Thriller

Spåren

Deon Meyer

Weyler

Sydafrikanska underrättelsetjänsten har upptäckt en extrem islamistisk organisation i Kapstaden. Samtidigt väntas ett amerikanskt fotbollslag landa för att spela en vänskapsmatch. Skildringen av den kalabalik som uppstår bland säkerhetsfolket är nära besläktad med satir på hög nivå.

Deon Meyer ger en intensiv, halsbrytande bild av korruptionen och den våldsamma kriminaliteten i en nation som fortfarande brottas med födslovåndor.
 

Essäer

Ge upp i dag - i morgon kan det vara för sent

Fredrik Sjöberg

Bonniers

Hans förra bok hette "Varför håller man på?" så man kan börja misstänka att författaren hyser tankar på att dra sig tillbaka. Det vore trist för Fredrik Sjöberg är en egensinnig, rolig författare som tar sig an udda livsöden med imponerande frenesi.

Den här gången handlar det om två, i dag bortglömda, konstnärer. Den ene gav upp på toppen av sin karriär, den andra målade ända in i döden. Vad kan vi lära oss av det? Läs och begrunda.
 

Barn

Är det dags?

Kitty Crowther

En bok för alla

Från 2 år

Först ser man ett rum med bollar, klossar och möbler i pyttestorlek. Ingen är där. Men efter en stund kommer en docka in och sätter sig. Därefter följer en rad gosedjur i olika storlekar och alla undrar en sak: Är det dags? De väntar uppenbarligen på någon men vem? Och varför? ALMA-pristagaren Kitty Crowther har med osviklig precision skapat en spännande, varm och kärleksfull godnattsaga för den allra yngsta läsargruppen.

Följ ämnen i artikeln