”Enastående - en litterär sensation”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

Historia

Paris efter befrielsen

Antony Beevor, Artemis Cooper

Historiska Media

Kvinnor brukar inte intressera sig för militärhistoriska böcker. Men Antony Beevors sätt att berätta om enskilda människor mitt i skeendet har lockat miljoner läsare av bägge könen. Tillsammans med sin fru, även hon framgångsrik författare, har han skrivit en fängslande bladvändare om vad som hände i Paris mellan 1944-49, efter att tyskarna drivits ut ur staden och invånarna jublade. En historielektion om födelsen av en ny epok i Europa.

Thriller

Gone girl

Gillian Flynn

Modernista

Enastående. En litterär sensation. Etta på New York Times bestsellerlista. Det är ingen hejd på lovorden. Sammantaget skapar en enig hyllningskör av det här slaget oerhörda förväntningar, vilket ofta kan leda till besvikelse. Men Gone girl är verkligen en extraordinär psykologisk kriminalroman - briljant, mångbottnad och gastkramande med en kvinnlig huvudperson som är så utstuderad att jag nästan hisnade. Årets bästa deckare!

Roman

Hägring 38

Kjell Westö

Bonniers

Helsingfors 1938. Onsdagsklubben sammanträder hemma hos advokaten Claes Thune. Den består av en samling män ur finlandssvenska borgerligheten. De äter, dricker och diskuterar den politiska världsordningen och hotet från Tyskland. Åsikterna är delade. Enda kvinnan i sammanhanget är Thunes sekreterare Mathilda Wiik, med ett smärtsamt förflutet från finska inbördeskriget. Westö befäster sin ställning som en av Nordens främsta författare.

Barn

Matboken

Pernilla Stalfelt

Rabén & Sjögren

3-6 år

Barn ägnar sig åt konkret tänkande och har en egen humor. Enligt Pernilla Stalfelt kan de börja skoja redan innan de kan prata. Hon säger att hon själv inte gått in totalt i det abstrakta vuxna tänkandet och kanske är det därför som hennes böcker är så högt älskade av våra allra minsta.

Nu har hon tagit sig an maten, vår tids kanske mest laddade ämne och det har blivit en halsbrytande, rolig lärobok som lämpar sig utmärkt för högläsning.

Följ ämnen i artikeln