Högerpopulismen långtifrån död – trots frontfigurernas bakslag

En efter en faller de ifrån.

Boris Johnson är portad från parlamentet. Jair Bolsonaro kan snart få valförbud. Trump har två åtal emot sig. Silvio Berlusconi är död.

Men trots motgångarna för högernationalistiska frontfigurer så innebär det inte att högerpopulismen är på väg att dö ut.

Vi lever i en tid då nationalistiska och högerpopulistiska partier fått ett allt större inflytande över politiken i Europa och runtom i världen.

Men att bli en del av makten innebär också risker. Risker för att bli avslöjad när löften från valkampanjer ska omvandlas till konkreta förändringar och förbättringar för vanliga människor.

Boris Johnson.

För bara drygt tre år sedan vann Boris Johnson, då premiärminister och ledare för de konservativa i Storbritannien en jordskredsseger på att driva igenom brexit. Utträdet ur EU har sedan dess visat sig vara en sällsynt dålig affär för britterna.

Häromdagen röstade de brittiska parlamentet med överväldigande majoritet för att portförbjuda Johnson. Om han inre redan hade avgått frivilligt några dagar tidigare hade han blivit avstängd under 90 dagar på grund av sina lögner om festerna i 10 Downing Street under pandemin.

Brasiliens förre president Jair Bolsonaro.

Nu startar en rättegång mot Brasiliens förre president Jair Bolsonaro för hans försök att hänga sig kvar vid makten trots valförlusten i slutet av förra året. Hans anhängare stormade parlamentet och högsta domstolen i en aktion som såg ut som en kopia av Trumpanhängarnas stormning av kongressen.

Bedömare är tämligen eniga om att det mildaste straff han kan räkna med är att inte få ställa upp i några val de kommande 5-10 åren. Hans högerparti är i spillror.

Donald Trump står åtalad för mycket allvarliga spionbrott som kan ge tio års fängelse. Fler minst lika allvarliga åtal väntar senare i år, inför presidentvalet nästa år. Trots starkt stöd från sina kärnväljare är det troligare att Trump hamnar i en cell än att han återigen får flytta in i Vita huset.

Donald Trump står åtalad för spionbrott som kan ge tio års fängelse.

SD:s systerparti

Därför känns det nästan symboliskt att den politiker som startade den moderna vågen av populära högerpopulistiska politiker gått ur tiden. 

Men det är inte troligt att den förre italienske premiärministern och playboyen Silvio Berlusconis död blir ett monument över högerpopulismens frånfälle. 

Några av rörelsens frontfigurer må vara allvarligt skadeskjutna med på andra håll frodas idéerna.

Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi blev 86 år gammal.

Sannfinländarna, Sverigedemokraternas ”systerparti” har precis blivit del av Finlands nya regering med åtstramad invandring som främsta fråga.

Bara veckor återstår till nyval i Spanien där alla opinionsmätningar tyder på att högern får bilda regering och att det högerextrema partiet Vox blir del av en sådan.

I Tyskland firar Alternativ för Tyskland, AfD triumfer i opinionsmätningarna. Om det vore val i dag skulle de bli näst största parti jämsides socialdemokratiska SPD. Detta trots att partiet av den tyska underrättelsetjänsten pekats ut som ett hot mot demokratin.

I Frankrike står Marine Le Pen och stampar i kulisserna. Just nu extremt impopuläre presidenten Emmanuel Macron kan inte bli omvald nästa gång och någon som kan axla hans mantel syns inte till samtidigt som Le Pen gjort allt för att göra sig och sitt parti mer aptitligt för de franska väljarna.

Skräck för återkomst

I USA må Donald Trump ha problem men han utmanas av en rad kandidater inom det egna partiet som står ännu mer till höger. Skräcken får en återkomst av Trump är så stor i världen att många glömmer att det troliga alternativet Ron DeSantis på många sätt är en mer konservativ Trump utan dennes personlighetsstörningar.

Med DeSantis i Vita huset är riskerna för världen lika stora som om Trump återkommer.

Högerextremister och populister har visat en anmärkningsvärd förmåga att överleva och studsa tillbaka.

Ron DeSantis.

Ta exemplet EU-skeptiska, Putinvänliga och invandrarfientliga FPÖ i Österrike. Paritet var det första med nazistiska rötter som släpptes in i en europeisk regering sedan andra världskriget. Då, 1999, resulterade det i att hela EU bojkottade Österrike under ett halvår. 

Det som då ansågs som något farligt och skrämmande har blivit helt normaliserat. Partiet kom tillbaka i regeringsställning 2017 men åkte ut två år senare efter ännu en skandal. Ändå visar opinionsmätningarna att de nästa gång det blir val mycket väl kan bli regeringsbildare.

Berlusconi kommer visserligen aldrig att återkomma till makten. Men han har fått en kronprinsessa i Giorgia Meloni, ledare för Italiens bröder med nyfascistisk bakgrund. Hon regerar ihop med Legas ledare Matteo Salvini. Båda klart till höger om Berlusconi.

Håll i hatten

Boris Johnson är för stunden ute i kylan men det råder ingen tvekan om att han siktar på en comeback. Som det ser ut just nu kommer oppositionspartiet Labour att vinna en jordskredsseger i valet som ska hållas senast nästa år. Då kommer de konservativa att se sig om efter en ny partiledare. Det är ingen högoddsare att en viss Boris då står till förfogande.

Även om vi blickar utanför Europa står sig nationalismen och högerpopulismen stark.

I Indien har Narendra Modi snart styrt i tio år och mycket tyder på att han kommer att vinna valet nästa år.

BBB-ledaren Caroline van der Plas.

Vi lever i en instabil tid där maktförhållandena snabbt kan ändras. Hur snabbt visar framgångarna för ett nytt parti i Nederländerna, BBB. Det beskriver sig som ett landsbygdsparti men många av deras idéer är identiska med extremhögerns.

För fyra år sedan fanns inte partiet. I regionvalen i mars blev de största parti.

Det är nog klokt att hålla i hatten.