Skakande om en uppväxt i fångläger

Ingalill Mosander tipsar om de fyra bästa böckerna just nu

Jag var barn i Gulag

Julian Better

Dokument/Bonniers

I dag bor han i Täby norr om Stockholm, har arbetat vid KTH, är gift och har barn. Men sina första sju år tillbringade han i ett av Stalins fruktade arbetsläger. Trots att föräldrarna var hängivna kommunister stämplades de som fiender till Sovjetunionen. ­Fadern avrättades och modern skiljdes från sin son. Som genom ett under fick de leva ihop igen. Skakande om utstuderad ondska men också om människans obändiga livsvilja.

En passande död

Åsa Nilsonne

Roman/Natur & Kultur

Att glömma namn behöver inte vara ett tecken på demens. I så fall skulle de flesta i min bekantskapskrets vara drabbade. Men när man inte längre kan tyda sin klocka ska man gå till doktorn. Det är vad som hände Lina, en 53-årig, framgångsrik psykolog. Hon får diagnosen Alzheimer och bestämmer sig för att arrangera sin egen död. Då får hon möjlighet att delta i ett lovande forskningsprojekt. ­Fascinerande tankeexperiment.

Att vilja sitt öde – trots allt

Sigrid Kahle

Memoarer/Albert Bonniers förlag

Som diplomathustru har hon levt i Pakistan, Indien, USA, Irak och Sudan, träffat samtidens intressantaste människor och fått en ­inblick i världar och kuturer som är okända för de flesta av oss. Hela tiden drömde hon om att bli författare och nu vid 85 års ålder ger hon ut andra delen av sina memoarer. Det är fängslande läsning av en imponerande kvinna som ­inte är rädd för att ­beskriva saker vid sitt rätta namn.

Doktor Proktor och den stora guldkuppen

Jo Nesbø

Ljudbok/Lilla Piratförlaget

Uppläsare: Helge Skoog

Kungen av Norge ligger i sin säng och tittar på sporten. ”Ers Höglighet! Förlåt att jag stör men Norges samlade guldreserv har stulits och på måndag kommer världsbanken på ­inspektion. Vad ska vi göra?” Frågan ställs av den förtvivlade bankchefen. Det är början på en rasande rolig och spännande historia där Doktor Proktor, Bulle och Lise tvingas infiltrera Englands farligaste liga för att rädda Norge från fattigdom. 6–9 år.

Bland…

...höstens alla förhoppningsfulla deckardebutanter är den mest otippade Stefan Einhorn, mest känd för storsäljaren ”Konsten att vara snäll”. Hans thriller heter ”Stenträdet”.

Gratta…

...Emil i Lönneberga som fyller 50 år. Emil var Astrid Lindgrens älsklingsfigur och hade han varit barn i dag hade han säkert utrustats med en bokstavskombination.

Följ ämnen i artikeln