Akta er för Sara Skyttedal

Ett bluffparti ber om ert förtroende

Om Emanuel och Skyttedal mot förmodan tar sig in i parlamentet ligger gruppen grupplösa närmast till hands. Där är inflytandet lika med noll.

Den nya Folklistan är ett skämt.

Lyckas de ta sig in i EU-parlamentet får väljarna skämmas.

Medierna borde skamset rodna redan nu.

Två försmådda politiker gör nu sitt yttersta för att återta platserna i rampljuset. Sara Skyttedal och Jan Emanuel.

Skyttedal har en lång karriär bakom sig i KD, satt till helt nyligen i partiets styrelse och är nu ledamot i EU-parlamentet. Det är ett uppdrag där hon inte gjort sig bemärkt men som hon ändå tycks gilla skarpt.

När Skyttedal inte fick toppa partiets valsedel till valet till EU-parlamentet den 9 juni ruttnade hon och erbjöd sina tjänster till SD. De tackade uppenbarligen nej och nu försöker hon komma igen med Folklistan.

Jan Emanuel, tidigare med efternamnet Johansson, har gjort en otrolig resa. Han började som värsting och är i dag mångmiljonär efter att ha sålt ett av sina många företag.

Mellan 2002 och 2010 satt han under längre och kortare perioder i riksdagen för (S). Han har lämnat partiet.

 
Skyttedal och Emanuel är Folklistans frontfigurer. De är dock inte det minsta folkliga. Högavlönad med internationellt uppdrag. Rabulist med smak för dyra bilar och båtar.

Det de frontar är inte ens ett parti, enligt vad de säger själva. Utan en slags förening för ”vi som vill upp”, alternativt ”vi som vill stanna här uppe”. Det ska inte ens ha ett program utan hålla sig till tio punkter.

Enligt mitt förmenande ska ett parti möta vissa kvalitetskrav. Exempelvis att det har en slags grundsyn på verkligheten. Att Emanuel och Skyttedal skulle lyckas få fram en gemensam sådan framstår som osannolikt.

Man ska också kunna kräva vissa baskunskaper hos företrädarna. Där tycks det också brista.

Emanuel säger att han vill avskaffa asylrätten i EU. Den är fastlagd i FN:s flyktingkonvention från 1951 och alltså inte en fråga för unionen. I så fall får varje medlemsland lämna konventionen vilket förefaller overkligt.

Han säger också att han vill ingå i sossegruppen i EU-parlamentet. Men vill de ha honom? Svaret är nej.

Nationella partier söker medlemskap i parlamentets för närvarande sex partigrupper. Inte enskilda ledamöter. Att en förening skulle tillåtas ha sina ledamöter spridda i flera grupper är inte troligt.

Om Emanuel och Skyttedal mot förmodan tar sig in i parlamentet ligger gruppen grupplösa närmast till hands. Där är inflytandet lika med noll.

 
Ett grundkrav i demokratin är att svara på frågor. Det är så man uppträder även om Skyttedal och Emanuel tycks ha missat det. Folklistan presenterades i högerdebattören Henrik Jönssons program i webb-tv. Efteråt gavs inte heller tillfälle att ställa frågor. Då skulle paret i stället springa ut till sin helikopter som lyfte mot himlen. Är det barnsligt eller är det barnsligt?

För att bedriva valrörelse behövs pengar. Det ställer Jan Emanuel upp med. Valsedlar ska placeras i vallokalerna och resor göras. Inte ens torgmöten är gratis. För att inte tala om helikoptrar.

Tillgång till stora medias debatter är också viktig. Det kommer listan inte att få. Deras metod att få uppmärksamhet blir därför spektakulära utspel, ofta med svag anknytning till verkligheten.

Kort sagt, Folklistan är ett skämt. Och de har mindre än två månader på sig att lyckas.

 
Nu knyter vi ihop säcken. Varje väljare har ett ansvar. Att proteströsta är såklart helt ok. Men att lägga sin röst på någonting som inte är ett parti, inte vet vilken partigrupp de vill ingå i i parlamentet och inte vet vad de gemensamt vill är oansvarigt. Det är inte en protest. Det är dumt.

Medierna bör också rodna av skam. Den enorma publicitet partiet fått, även i public service, saknar all kontakt med Folklistans potentiella inflytande. Diskrepansen är grotesk och liknar mest dålig kändisjournalistik. Skyttedal och Emanuel kommer under inga förhållanden få ett avgörande inflytande i EU. Det vore ett skämt.

Däremot har de redan fått en plattform för spektakulära, populistiska utspel. Det kanske räcker?

Lyckas Folklistan mot alla odds ta sig in i parlamentet borde väljarna skämmas. Då har de inte tagit sitt medborgerliga ansvar utan valt att stödja effektsökeri.

Media kan börja skämmas redan nu. Den uppmärksamhet som visas ”listan” saknar helt proportioner.

TRE SPANINGAR

 Förkylningens gåta mot sin lösning? Skulle tyvärr inte tro det. Men socialminister Jakob Forssmed (KD) har gett bland annat Folkhälsomyndigeten i uppdrag att förbättra kunskapen om hur man förebygger och lindrar vanliga förkylningar. Varmt välkommet och inte en dag för tidigt skulle jag säga.

 När Anna-Greta Leijon (S) gick bort förra veckan försvann ännu en av kvinnokämparna från flera partier från scenen. De som slogs för förskolor, likalön, slopad sambeskattning och annat som hindrade kvinnor från att få en lön och den frihet som egna pengar kan ge. Var finns efterträdarna?

 Skruv verkar det som min kolumn för två veckor sedan tog. Den handlade om Trafikverket och dess tillkortakommanden. Den ledde till att jag bjöds in till verkets ledningsgrupp. Och att trafikminister Andreas Carlson (KD) hastade hem från Bryssel för att kräva bättre snöröjning.