Bidens långa smekmånad är definitivt över

Efter att ha haft medvind en längre tid börjar president Joe Bidens opinionssiffror att dala.

Under sina första sex månader vid makten kunde president Biden leva på att han inte var Donald Trump.

Amerikanerna uppskattade att inte varje dag vakna till nya dramer runt sin president.

Nu hopar sig kriserna med hård kritik från alla håll. Bidens långa smekmånad är definitivt över.

Stämningen på jobbet har förvandlats dramatiskt för Joe Biden på bara några veckor. En ganska behaglig medvind har förvandlats till en storm där motgångarna avlöser varandra.

Plötsligt är Bidens ledarskap ifrågasatt. Hans opinionssiffror dalar. För första gången tycker färre än hälften av amerikanerna att han gör ett bra jobb.

När Biden tog över var det många som drog en suck av lättnad även om de inte var några stora beundrare av honom personligen eller hans politik. Plötsligt kändes det som USA åter var i relativt trygga händer efter berg- och dalbanan som många upplevde under Donald Trump.

Bara det faktum att presidenten inte varje dag dominerade förstasidor och nyhetssändningar fick mångas puls att gå ner.
Bidens smekmånad blev ovanligt lång. Så sent som för några veckor sedan fick han igenom ett stort infrastrukturpaket med stöd av en grupp republikaner.

Men säg det som varar för evigt.

Krisen i Afghanistan utgör definitivt vändpunkten för Biden.
Utrikespolitiken var tänkt att vara Bidens stora stryka. Han har en lång och omfattande erfarenhet på området. Både som senator och åtta år som vicepresident åt Obama.

När han deklarerade att "USA är tillbaka" såg många framför sig att världspolisen USA åter intagit sin position på barrikaderna. Med ett USA på offensiven skulle den liberala världsordningen återta förlorad mark.

Ifrågasätts

Bidens sätt at hantera uttåget från Afghanistan gör att hela den bilden nu ifrågasätts. En majoritet amerikaner stöttar beslutet att dra sig ut ur Afghanistan men de hade trott och hoppats att Biden kunde åstadkomma ett ordnat tillbakadragande utan kaos, mängder med amerikanska förluster och ren förnedring för supermakten.

Biden lovade så sent som i juli att scenerna från den kaotiska amerikanska evakueringen från Vietnam på 70-talet inte skulle upprepas.

Så blev det inte.

Upplösningen stärker de republikanska motståndarnas bild av en åldrande Biden som inte riktigt klarar av jobbet.

Afghanistan är inte den enda omedelbara utmaningen för Biden.
Efter att ha vunnit många politiska poänger på en framgångsrik vaccinationskampanj och en återgång till en mer normalt situation håller pandemin nu på att bli en black om foten för Biden.

Den mer smittsamma Delta-varianten har helt förändrat läget.

För första gången sedan i vintras ligger i genomsnitt 100 000 amerikaner på sjukhus varje dag på grund av covid-19, enligt New York Times. Inläggningarna har ökat med 500 procent de senaste två månaderna.

Samtidigt dör i snitt över tusen amerikaner per dag i sjukdomen. Så illa har det inte varit sedan i mars.

Vaccinationskampanjen som i början av Bidens tid i Vita huset flöt på bättre än förväntat har nu bromsat in kraftigt. Många amerikaner låter bli att vaccinera sig, särskilt republikaner. Bara 53 procent av amerikanerna är fullvaccinerade trots att det inte råder någon brist på vaccin i landet.

Att den positiva covid-trenden brutits kan hota den ekonomiska återhämtningen i USA.

Den negativa utvecklingen spiller över på Biden.

HD tar Biden i örat

Högsta domstolen har förbjudit Biden att förlänga det vräkningsförbud som gällt på grund av pandemin. Det innebär att 3,5 miljoner amerikaner riskerar att förlora sina hem. Följderna hamnar på presidentens även om han försökte stoppa beslutet.

Ännu vet vi inte den fulla förödelsen efter orkanen Ida som dragit in över Louisiana. Biden har redan utlyst katastroftillstånd i delstaten. Men det gäller att inte trampa fel under räddningsarbetet.

George W Bush visade 2005 under stormen Katarina hur det kan få väldigt stora följder för populariteten.

Den politiska motvinden är mer än bara en personlig motgång för Biden.

Över tre år återstår visserligen innan presidenten ska väljas om. Men redan nästa år är det val till kongressen. Går det dåligt för Biden är risken överhängande att väljarna straffar demokraterna så att de förlorar sin majoritet i både representanthuset och senaten. Något som kraftigt skulle försvåra presidentens möjligheter att få igenom politiska förslag.

I slutändan kan dagens bakslag göra att Biden väljer att inte ställa upp 2024.

DAILY Nästa steg för Afghanistan

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikepolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen