Inte alls obegripligt att någon fyller 80

Rolling Stones frontman Mick Jagger fyllde 80 år i somras.

Förra sommaren regerade de coola 70-plussarna.

I år har det varit 80-åringarnas tid.

Det går fort nu.

Samhällsutvecklingen skenar när 40-talisterna blir äldre och fortsätter att göra sin grej. 

De hindras varken av omgivningens ålderism eller egen brist på självförtroende. De bara ångar på och ger oss yngre en läxa.

Legendariska feministen Gloria Steinem, 89, sa i ett avsnitt av ”And just like that” (nya omgången av ”Sex and the city”) att ålder är den nya frontlinjen.

 

Efter att kvinnor, homosexuella och etniska minoriteter har fört sin frihetskamp, är det nu dags för världens äldre att kräva mänskliga rättigheter.

De som är födda 1943 står längst fram just nu. De vågar göra det ofattbara - fylla 80 och kräva att bemötas av samma respekt som när de var 79.

Få yngre är med på tåget.

”Obegripligt att Jagger fyller 80” var en rubrik i somras. Man kan undra vad det var som var så obegripligt med att Mick Jagger blev 80 år, när han är född 26 juli 1943.

Varje år blir människor ett år äldre, det borde vara det mest begripliga av allt.

En skribent kallade det ”befängt” att Jagger fyllde år. Det kanske anses som mer rock´n´roll att dö vid 27 års ålder, som Janis Joplin, född samma år som Jagger.

 

Om man envisas med att leva och verka som 80-plussare, får man räkna med att bli recenserad för sin ålder, som om den var något man aktiv valt.

”Ruskigt pigg för sitt ålderssnitt” kallas huvudrollsinnehavarna i nya filmen ”Book club: The next chapter”. 

”Tillsammans är de fyra huvudrollerna 309 år gamla”, förklarar en 29-årig recensent. Ett flertal recensenter kollar minutiöst om skådespelarna rör sig stelt eller verkat ha opererat sina ansikten.

Jane Fonda, 85, som är stjärnan i filmen, kan sägas vara Mick Jaggers kvinnliga motsvarighet, som den främsta kända person som ställt sig i frontlinjen mot ålderismen och fortsatt arbeta inom sitt yrke.

Fonda dessutom i en bransch där det brukar påstås att kvinnor är slut vid 40. 

 

I Sverige har vi Eva Rydberg, född 1943, som bara skojade när hon påstod att hon var mätt på att stå på scen, och att hon ville vara mer med sina barnbarn.

Istället tog hon vid 80 års ålder över utescenen Sundspärlan i Helsingborg när hon inte fick fortsätta på Fredriksdalsteatern.

En annan jämnårig arbetsnarkoman är Lasse Holm, som fyller 80 i december. Han firades i somras i ”Allsång på Skansen” där han andlöst räknade upp allt han gör i år: ”Så mycket bättre”, Avicii arena med Carola, Diggiloo-turné, premiär på en musikal i Malmö i höst. 

”Han är så jäkla pigg och alert och snygg och ungdomlig”, sammanfattade programledaren Pernilla Wahlgren, 55.

Jo, Lasse Holm utmanar verkligen den gamla bilden av hur en 80-åring ”ska” se ut. Liksom Pernilla Wahlgren gör för sin åldersgrupp.

När kommer vi att vänja oss vid att det är så här vi ser ut numera? För varje år som går kommer en massa fräscha och aktiva 40-talister att fylla 80. Kanske dags att avdramatisera den siffran?


  • ”81-åring gör rockskiva” var en av årets fånigaste rubriker. Tidningen Senioren valde istället att göra en lång intervju med Ann-Margret som just gett ut albumet ”Born to be wild”.
  • Tomas von Brömssen fyllde 80 i maj och arbetar som vanligt, i höst på Lisebergsteatern. ”Är man frisk som jag så är det inte så märkvärdigt. Jag kör på som förut”, sa han i DN:s födelsedagsintervju.
  • Fler fullt arbetande födda 1943 fyller 80 i år, som Keith Richards, drottning Silvia, Robert De Niro och Joni Mitchell. Nästa år är det bland annat dags för årets Cornelis Vreeswijk-pristagare Ulf Dageby.