Löfven: Vad ska SD få av Moderaterna?

Uppdaterad 2017-07-24 | Publicerad 2017-05-01

Statsminister Stefan Löfven lovar en satsning på minskade väntetider i vården - en så kallad ”patientmiljard”.

Han passade också på att gå till angrepp mot Moderatledaren Anna Kinberg Batra under första maj-firandet i Malmö.

– Vilket pris är hon bered att betala? Min hållning är att man inte behöver göra sig beroende av extremhögern, säger Löfven till Aftonbladet.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Den regeringssatsning på en ”patientmiljard” som Stefan Löfven presenterade under måndagen i Malmö ska bland annat användas till att skärpa vårdgarantin som i dag ligger på sju dagar för besök i primärvården.

Statsministern vill att den tiden blir kortare, men han kunde inte precisera med hur många dagar, utan hänvisade till en pågående utredning.

– Vi ska se till att föra ut resurserna till vårdcentraler så att de kan anställa fler personer, ändra arbetstider och arbetsätt, säger Löfven till Aftonbladet som exempel på andra förändringar han hoppas att pengarna ska leda till.

”Vad ska SD få av Moderaterna?”

Från talarstolen i Malmös Folkets passade Löfven också på att gå till angrepp mot Moderaternas Anna Kinberg Batra.

Han anklagade henne för att ”i sin otydlighet kroka arm” med SD.

– Vad ska SD få i utbyte? frågade han retoriskt.

Ska de få slopa arbetsrätten? Ska de få tysta medier som misshagar dem? var några av frågorna han ställde i talet.

Efteråt förklarade Stefan Löfven vad han menade.

– Min hållning här är att man inte behöver göra sig beroende av extremhögern. Vi har ett annat sätt att förhålla sig till det här. Vi kan samarbeta över blockgränserna, sa statsministern till Aftonbladet.

Överskottet till välfärd

Tidigare under dagen talade Löfven i Landskrona, ett tal som handlade främst om trygghet, brottsbekämpning och välfärd.

– Nu har vi skaffat oss ett starkt ekonomiskt utrymme. Nu ska vi se till att överskottet används till att stärka välfärden, till att anställa fler poliser, sjuksköterskor och lärare.

Stefan Löfven fokuserade på trygghetsfrågor och spinner vidare på Socialdemokraternas budskap från partikongressen nyligen om bland annat fler poliser.

– Tillsammans ska vi skapa trygghet i en ny tid. Då måste alla först och främst känna trygghet i sin vardag, säger Löfven i talet.

Löfven: ”Jag blir förbannad på riktigt”

Han nämner äldre som oroas av att se knarkhandel på gatan, rädsla för att gå hem på kvällen och skottlossningar.

– Jag blir förbannad på riktigt. Brottsligheten kväver vår frihet, den kuvar våra liv. Vi kan aldrig acceptera det. Vi behöver skapa frihet från brott och frihet till trygghet. Det är en uppgift för oss, säger Löfven

Löfven säger att han vill införa till exempel jourdomstolar för snabb lagföring av unga brottslingar. Han pekar också på S-löften om tiotusen fler poliser och strängare straff för de som attackerar blåljuspersonal.

– Lyfter du en sten mot en ambulans, då finns inga förmildrande omständigheter, säger Löfven.

Han tar också upp terrorism och terrorister.

– De ska jagas med den samlade kraften i hela den svenska demokratin.

Tycker illa om nazister som marscherar

Stefan Löfven kommenterade efter pressträffen också det faktum att nazistiska NMR har fått tillstånd att demonstrera på första maj i Falun.

– Jag tycker så oerhört illa om det, jag tycker så oerhört illa om nazism. Att de här ska gå runt på första maj, som är arbetarrörelsens dag, med sina budskap – jag tycker genuint illa om det.

I år var det tredje gången som Löfven förstamajtalade som statsminister.

År 2015 var han i Sundsvall, och satte då fokus på unga som varken har jobb eller utbildning. Förra året talade statsministern i Göteborg och utlovade då att återinföra beredskapsjobb och att staten ska anställa minst 5 000 beredskapsjobbare till senast 2020.

Bland förstamajtalarna i övriga landet fanns bland annat utrikesminister Margot Wallström (S) i Jönköping och finansminister Magdalena Andersson (S) i Uppsala och Enköping. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson talade i Sundbyberg och i Stockholm.

Stefan Löfven i Landskrona.