Bolund tror språkröret måste sitta i regeringen

avAnette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

ÖREBRO. Frågan är om basketfantasten Per Bolund, 47, lyckas dribbla bort sin motståndare till språkrörsposten, prästen Magnus P Wåhlin.

Själv tycker Bolund att han har en fördel – som sitter i regeringen.

– Våra stadgar säger att vi ska ha två jämställda språkrör. Jag har svårt att se hur det fungera om den ena saknar politisk plattform, säger Bolund.

Finansmarknads- och bostadsministern Per Bolund (MP) kan i morgon väljas till nytt språkrör efter Gustav Fridolin.

Men alldeles självklart är det inte.

Han utmanas av Magnus P Wåhlin från Kronoberg, vars stöd anses växa.

Tror du att du lyckas dribbla bort motståndaren och bli vald?

– (Skratt) Jag är inte säker på att min basketerfarenhet kommer att göra att jag vinner. Men den hjälper mig att hålla mig i form och det kan ju hjälpa. Det är ett intensivt arbete, säger Bolund.

Cyklar året om

Sedan Per Bolund kom in i regeringen 2014 har mycket av snacket om honom handlat om hans idrottsintresse. Att han spelar basket, springer och sedan tio år tillbaka cyklar till jobbet året om.

1 av 3 | Foto: VILHELM STOKSTAD
På lördagen röstar MP om nytt språkrör. Per Bolund är en storfavorit till posten.

– Jag tycker det är otroligt härligt att få röra på mig. Det har gett mig mer kraft, jag orkar vara mer intensiv i mitt arbete och det hjälper mig att kunna fokusera. Den tid jag lägger på att röra mig, den får jag väldigt mycket igen på.

Per Bolund verkar ta lätt på utmaningen från sin partikamrat. I MP är det mer regel än undantag med en motkandidat till den som pekats ut som ledare av valberedningen.

– Jag är stolt över att vi har en öppen process och bra kandidater som deltar i utfrågningar och svarar på alla medlemmarnas frågor. Det tror jag är bra för ett parti och bygger en stark organisation. Jag är imponerad av Magnus P Wåhlin som är en stark och bra miljöpartist.

Vem som vinner vill Bolund inte sia om. Men han slår fast att han vet att det finns distrikt som helst vill se Wåhlin på posten.

Längtan efter egen röst

Bland miljöpartister lyfter man fram att det handlar om drömmar om ett grönt parti som går mer vänsterut samtidigt som Bolund internt anses stå till höger. Andra menar att det är ett uttryck för att man längtar efter ett MP som inte bara är ett språkrör för regeringen.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Per Bolund tar sig en joggingtur i Örebro morgonen före kongressen.

– Det kan jag ha förståelse för. Jag tycker att vi har tagit ett stort ansvar i regeringsställning och ställt upp för regeringens linje. Men jag tror man kan göra det och samtidigt vara tydlig med vad som är det egna partiets vision och vart vi egentligen vill nå. Vi har åstadkommit väldigt mycket under de gångna fyra åren och det finns väldigt mycket mer i Januariavtalet, men det är klart att våra ambitioner är mycket mer högre ställda, säger Bolund.

–  Vi vill ju se mer grön politik genomföras, det kan vi vara tydliga med. Med fyra partier som samarbetar på ett nytt sätt tror jag det kan vara lättare att tydligare föra fram partiets egen politik. 

Nybörjarmisstag

Per Bolund menar att den gångna mandatperioden har varit jobbig för partiet.

– Det har varit en del tuffa beslut och nybörjarmisstag. Då kanske en del tänker att lösningen är att ha ett språkrör utanför riksdag och regering. Men jag delar inte den bedömningen.

Han ser flera problem med att välja ett språkrör som sitter varken sitter i regering eller riksdag.

Han tror att det skulle strida mot MP:s stadgar om två jämställda parter. Och riskera att bli dyrt för partiet.

– Man skulle ha väldigt olika förutsättningar att föra ut partiets politik. Och för ett parti som gått bakåt och har en ansträngd ekonomi så skulle det vara ganska dyrt att avlöna ett språkrör med egna medel.

I morgon eftermiddag vet vi vem som vann matchen om språkrörsposten.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Per Bolund

Namn: Per Daniel Bolund

Ålder: 47 år

Yrke: Finansmarknadsminister sedan 2014, fick lägga till även bostadsfrågorna 2019. Valberedningens förslag som nytt språkrör för Miljöpartiet efter Gustav Fridolin.

Bor: I södra Stockholm

Familj: Sambo och tre barn.

Inkomst: Statsrådsarvode på 136 000 kronor per månad

Bakgrund: Är utbildad biolog vid Stockholms universitet och Stirling University i Skottland. Invald i riksdagen sedan 2006. Var oppositionsborgarråd i Stockholm 2010–2011.

Per Bolund om...

• Vad han är mest nöjd med från tiden i regeringen:

– Att vi har dubblerat miljöbudgeten under fyra år och genomfört klimatinvesteringar som Sverige aldrig tidigare har skådat. Och att jag i mitt arbete kunnat medverka till att göra finansmarknaden grönare, att slussa investeringar till förnybar energi och hållbara lösningar för framtiden och bort från fossila och ohållbara investeringar.

Samarbetet med finansminister Magdalena Andersson (S):

– Jag tycker vi har ett väldigt bra och ödmjukt samarbete, vi är ärliga och öppna med varandra, det är viktigt för att det ska fungera. Jag tror också det varit viktigt för att den rödgröna regeringen har fungerat och lyckats leverera så bra resultat. Vi har lyckats kombinera den mest ambitiösa klimatpolitiken i världen med att också ha en enormt stark arbetsmarknad, sjunkande arbetslöshet och väldigt starka statsfinanser. 

• Att samarbeta mer med språkröret Isabella Lövin, miljö- och klimatminister samt vice statsminister:

– Det ser jag mycket fram emot, jag tycker hon är en fantastisk person som förenar ett varmt bultande hjärta för framtiden och klimatet med att också vara enormt skicklig i sitt arbete och kunna formulera och genomföra de gröna politiska förslagen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM