Pressat KD cementerat i bottenligan: ”Kan bli farligt”

Publicerad 2024-04-11

KD:s kräftgång i opinionen fortsätter, visar en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.

Partiets historiskt låga stöd – samtidigt som Sara Skyttedal dragit igång Folklistan – lovar inte gott inför EU-valet.

– Att ligga på en bottensiffra med en ny konkurrent på samma planhalva. Det kan bli farligt för KD, säger Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop.

Några större förändringar är inte att tala om när det kommer till hur de svenska riksdagspartierna står sig i väljaropinionen för april månad, jämfört med föregående månad, visar Aftonbladet/Demoskops mätning.

För Kristdemokraterna går det dock fortsatt trögt.

KD:s partiledare Ebba Busch.

Partiet hamnar fortfarande under spärren med sina 3,2 procent – samma siffra som under mars månad.

– Om man skulle dra fram linjerna lite och säga vad det kan ha för betydelse framåt, även om det är spekulativt, så är det ganska illa för KD att ligga på en sådan bottensiffra inför EU-valet i maj. Detta är deras sämsta siffra på åtminstone fem år och EU-valet har i tidigare val inte varit en fördel för dem, säger Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop och fortsätter:

– De ligger redan historiskt lågt och så dyker det upp ett konkurrerande parti med Folklistan. Att då ligga på en bottensiffra med en ny konkurrent på samma planhalva. Det kan bli farligt för KD.

Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop.

Knappar in på SD

Regeringspartnern Moderaterna har dock mer vind i seglen, då partiet når sin högsta siffra sedan september 2023 – 20,2 procent.

Därmed fortsätter glappet till Sverigedemokraterna att minska och utgörs nu bara av 0,6 procentenheter.

– M fortsätter den här långsamt, uppåtgående trenden även om den inte utgör någon kännbar förändring från förra månaden. Men ser man det ur ett lite längre perspektiv så har de klättrat ungefär tre procent sedan december, trots att det varit lite motigt på andra plan inom partiet, säger Johan Martinsson.

Han konstaterar dock att förtroendet för partiledaren, tillika statsminister Ulf Kristersson, inte har ökat eller förbättrats utan att socialdemokraternas Magdalena Andersson fortfarande ligger i toppen.

Dock fortsätter socialdemokraterna att minska – den här gången med 1,2 procentenheter sedan mars.

Centerpartiet gör ett språng jämfört med föregående månad – från 3,3 procent till 4 procent – men Johan Martinsson tonar till viss del ner framgången, sett till att februarisiffran för partiet också låg på 4 procent.

– Ökningen är helt enkelt inte tillräckligt stor för att den ska anses säker.

Förtroendet ökar marginellt för MP:s språkrör Daniel Helldén.

Högsta siffran sedan valet

För Miljöpartiet ser trenden ljus ut med 4,4 procent, vilket är den högsta siffran sedan valet.

Samtidigt ökar även förtroendet för nya språkröret Daniel Helldén, om än marginellt och från låga nivåer.

Nyligen meddelade MP:s valberedning att man röstat fram den tidigare kulturministern Amanda Lind som kvinnligt språkrör och efterträdare till tidigare språkröret Märta Stenevi.

En omröstning om detta väntas under partikongressen i slutet av april.

Men om det är tal om en ”Amanda Lind-effekt” är för tidigt att säga än, menar Johan Martinsson.

– Jag tror inte det då de flesta nog inte känner till att hon är valberedningens förslag, men däremot tror jag vi kanske kan komma att se en effekt när hon eventuellt tillträder posten.

Mätningen visar även att glappet mellan Tidöpartierna och oppositionspartierna fortsätter att minska och ligger nu på 4,5 procentenheter.

– Det är därmed inte ointagligt men mycket hänger på småpartierna. Nästa val kommer att avgöras utifrån om något parti åker ut eller inte.