Ebba Busch Thor: Måste slå armarna om Sverige

avOlof Svensson

Ebba Busch Thor uppmanar människor att ”slå armarna om Sverige” för att bli svenskar.

Hon säger också att samhället inte ska förändras för att göra det lättare för nyanlända.

– Jag uppfattar att många svenskar är beredda att göra Sverige till ett hem för fler men man är inte beredd att göra om hela sitt land.

Kristdemokraterna vill att det ska bli obligatoriskt för kommuner att erbjuda SFI för föräldralediga mödrar, detta för att integrationen av utrikesfödda kvinnor ska bli bättre.

– Vi vill införa svenska med bebis. Öppna förskolor där mödrar också erbjuds språkundervisning, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

Förslaget presenterades i samband med KD:s dag under Järvaveckan.

Pratade om svenskhet

Ebba Busch Thors partiledartal handlade bland annat om svenskhet och kristna värderingar.

– Det finns ingen exakt formel för att bli svensk. Men att lära sig svenska, att försörja sig, och slå armarna om Sverige i all dess märkliga egenheter. Så blir man en del av vårt land, sa Ebba Busch Thor.

KD-ledaren sa också att integration inte innebär att Sverige ska förändras för att göra det lättare för nyanlända.

– Verkligheten är inte sådan. Den som tror det kommer bara förvärra segregationen.

Samtidigt måste de som bott i Sverige länge sluta dela upp befolkningen i ”vi” och ”dom”.

Sverige har varit kristet i 1000 år

Ebba Busch Thor tog upp att Sverige har varit ett kristet land i 1000 år och att det präglar vår lagstiftning och våra värderingar, även om många i dag inte är troende.

Förutom integration tog Ebba Busch Thor bland annat upp äldrepolitik och underströk att KD ska vara ”de äldres röst”. Hon hänvisade till en rapport från finansdepartementet som konstaterar att det behövs 32 000 nya platser på äldreboenden fram till 2026.

– Runt om i Sverige säger vi nej till kommunala skrytbyggen, som lyxiga badhus, det får inte gå före kommunala äldreboenden, sa hon.

Ebba Busch Thor tog också upp bostadssegregationen. KD vill att fler som vill ska kunna äga sitt eget hus, men Busch Thor presenterade inga politiska förslag för att möjliggöra det.

– Vi har lagt ett förlag som gör det möjligt för den som bor i hyresrätt som långsamt men möjligt köpa den. För många börjar det med att man får köpa något överhuvudtaget, sa hon efter talet.

Handlar om att lära sig språket

Varför är det viktigt för dig att ta upp svenskhet och svenska värderingar?

– Jag tror att någon måste vara rak med att om vi ska lyckas med integration så måste människor se vad nycklarna är för att komma in i samhället. Det handlar om att lära sig språket och lära sig vilka grundläggande värderingar som inte kan vara valbara i någon del av samhället. 

Sverige ska inte förändras för att göra det lättare för nyanlända, är inte samhället i ständig förändring, bland annat för att nya kulturer kommer?

– Jo, men jag värjer mig mot dem som säger att att från och med i dag ska vi bygga ett nytt Sverige där vi blandar ihop alla människor till något nytt. Det finns en anledning att folk söker sig från förtryck och till Sverige. Jag uppfattar att många svenskar är beredda att göra Sverige till ett hem för fler men man är inte beredd att göra om hela sitt land.

Varför lyfte du att Sverige varit kristet i 1 000 år och att det har präglat våra värderingar?

– Jag tycker att man ska vara rak med vad som har påverkat vårt land och vad som präglar vår kultur. Jag vill att Sverige ska bli kunna bli ett hem för fler. Vi ska inte göra som idag, att vi inte ska välkomna människor hit som hamnar i ett långt utanförskap. Då är det bra att vara tydlig med hur vår historia ser ut.

1 av 2 | Foto: Urban Andersson
Ebba Busch Thor (KD).
ARTIKELN HANDLAR OM