Internt S-möte inför förhandlingsrysaren: Löfven har fritt mandat

avAnette Holmqvist

Kampen om regeringsmakten blir en rysare.

Stefan Löfven hade i dag telefonmöte om regeringsbildningen med ordförandena i S-distrikten – och han har deras stöd.

– Stefan har ett väldigt fritt förhandlingsmandat, säger en S-källa.

Det har varit en dramatisk vecka i politiken med val av talmän i riksdagen, en avsatt statsminister och sonderingsmöten på tu man hand mellan nyvalde talmannen Andreas Norlén (M) och partiledarna.

Fram till en lösning finns i regeringsfrågan är Stefan Löfven fortsatt statsminister och leder en övergångsregering.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven hade i dag telefonmöte om regeringsbildningen med ordförandena i S-distrikten – och han har deras stöd.

Informerade partikamrater

På fredagen gav Löfven själv sin bild av läget vid en telefonkonferens med de socialdemokratiska partidistriktens ordföranden.

Enligt källor berättade han om samtalet med talmannen dagen före. Andreas Norlén tog emot samtliga partiledare och bjöd på kaffe och minibiskvier samt kände alla på pulsen en första omgång.

– Efter första talmansrundan är det tydligt att förutsättningarna för en alliansregering är väldigt tuffa, de borgerliga partierna står mycket långt ifrån varandra om SD, säger en socialdemokrat.

Signalen från Stefan Löfven till partikamraterna var att det fortsatt är mycket låst mellan blocken, att Alliansen kan glömma att S tänker vara stödparti till en borgerlig regering och att det bästa för Sverige är ett blocköverskridande samarbete.

Men också att det i dag är näst intill omöjligt att säga vem som kommer att pekas ut som nästa statsminister.

Löfven har dock slagit fast, både i samtalen med partikamraterna och i mötet med talmannen, att han fortsatt står till förfogande.

– Min förhoppning är att vi hittar en lösning i mitten av politiken, sa Löfven efter första mötet med talmannen.

Litar på förhandlingskunskapen

Stefan Löfven behöver inte känna någon press från sina partikamrater under den fortsatta processen kring vem som ska bilda regering, erfar Aftonbladet.

Flera av hans partikamrater framhåller att de litar på sin partiledare och att de är trygga med att Löfven, som tidigare IF Metall-ordförande, vet hur man förhandlar.

– Stefan har ett väldigt fritt förhandlingsmandat. Men han måste förstås återkoppla till oss i partiet och kanske i ett senare skede även förankra en del av de drag som görs, säger en S-källa.

Även för distriktsordförandena var det okänt att Stefan Löfven har pratat med moderatledaren Ulf Kristersson på tu man hand. Hans partikamrater togs därför på sängen när Löfven själv berättade om det på pressträffen i torsdags.

Aftonbladets källor menar att det egentligen inte är så konstigt.

– Det är naturligt att man pratar över blockgränsen om vilka spelregler som ska råda. På många områden, som skattepolitiken till exempel, måste det vara långsiktighet som gäller, säger en socialdemokrat.

Nya möten på tisdag

Flera framhåller att det är ”talmannen som äger processen” och att S i detta läge måste sitta lugnt i båten och vänta in nästa steg. 

Nästa steg tas senast på tisdag då Andreas Norlén kallat till sig partiledarna för en andra talmansomgång. Även då sker träffarna i strikt storleksordning där Stefan Löfven är först ut, tätt följd av Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson (SD).


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM