Interna M-kritiken: ”Väljarna litade inte på oss”

Benjamin Dousa om varför Moderaterna förlorade valet

avPär Karlsson

Moderaterna gjorde i höstas sitt sämsta val på 16 år.

Muf:s ordförande Benjamin Dousa menar att förklaringen till tappet är enkel.

– Väljarna litade inte på oss, säger han.

Den utdragna regeringsbildningen gjorde att diskussionerna i partierna om hur väl man lyckats i valet kom i skymundan. När Moderaternas resultat nu ska analyseras spelar ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa en viktig roll.

Han sitter med i två av de grupper som ska utvärdera resultatet, på riksnivå och i Stockholms stad.

Trots att M backade mest av alla partier var Dousa ändå nöjd på valnatten.

– Jag tänkte: Oj, vad skönt att det inte blev sämre. Jag trodde att vi skulle landa två procentenheter lägre. Så jag var nöjd, allt handlar ju om vad man har för förväntningar.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Muf:s ordförande Benjamin Dousa.

”Satte fingret på problemet”

Orsaken till att M ändå gjorde sitt sämsta resultat sedan 2002 är tydlig, menar han. Väljarna litade inte på partiet. Dousa nämner både Decemberöverenskommelsen och det faktum att partiet dröjde till 2017 med att föreslå en gemensam alliansbudget som flera exempel.

– Jag träffade en libanesisk man när jag knackade dörr sista veckan i ett radhusområde i Akalla. Han höll med om 90 procent av det jag sa, men litade bara på M till 50 procent. Han höll med Sverigedemokraterna bara till 50 procent, men litade på dem till 100 procent. Han satte verkligen fingret på vad som varit vårt problem de senaste fyra åren. Folk höll med om ganska mycket, men undrade om de kunde lita på vad Ulf Kristersson sa.

Därför är Muf-basen nöjd med hur partiledningen agerade efter valet.

– Hade vi släppt fram Stefan Löfven hade vi varit ett tioprocentsparti i nästa val. Vi har börjat vandringen mot att bygga upp vårt förtroende igen.

Vill se en mellanlinje om SD

I Stockholm, där M backade kraftigt, har partiet dragit slutsatsen att man drabbades hårt av Socialdemokraternas kampanj kring SD i valspurten, om att ”stå på rätt sida av historien”.

– Människor litade inte på att vi inte var på väg att förvandlas till SD. Sedan var ju det bara början på Löfvens valseger, det påverkade Centern och Liberalerna. Hade S inte kört den kampanjen så aggressivt tror jag att vi hade haft en alliansregering nu.

Just inställningen till SD har inneburit stora problem för M de senaste åren. Anna Kinberg Batras besked i januari 2017, då hon öppnade för samtal med partiet i riksdagens utskott, gjorde enligt Dousa inte saken bättre.

– Om jag ska vara helt ärlig vet jag fortfarande inte vad det innebär.

Dousa ser i dag två linjer inom borgerligheten kring SD. En företräds av en del moderater som vill bilda ett konservativt block och gärna sitter i regering tillsammans med SD.

Den andra linjen, som företräds av personer inom C och L, handlar om att det inte ens går att göra upp med partiet i sakfrågor eftersom det skulle vara början på ett sluttande plan.

Foto: BJÖRN LINDAHL
”Hade vi släppt fram Stefan Löfven hade vi varit ett tioprocentsparti i nästa val”, säger Benjamin Dousa.

”Måste stänga dörren”

Muf-basen menar att M-ledningen framöver måste lägga sig mitt emellan.

– Man måste helt och hållet stänga dörren för att bilda regering med SD och för att bilda ett konservativt block. Men samtidigt måste vi vara pragmatiska kring hur man får igenom frågor i riksdagen.

Hur ska ni förklara det för väljarna?

– Det går inte att förklara, det handlar om att visa att vi inte accepterar mycket av deras politik. Jag blev väldigt upprörd under valrörelsen när de släppte och sedan halvt backade från kravet på att man inte ska kunna ha dubbla medborgarskap. Min sambo är både polsk och svensk medborgare. Hon har inte varit kriminell, hon jobbar och gör rätt för sig. Varför tycker Jimmie Åkesson att det är så upprörande att hon får vara polsk medborgare?

– Ibland blossar det upp att det är ett parti som har tydliga nationalistiska inslag. Det kommer vi moderater aldrig tumma en millimeter på.

Samtidigt menar han att M måste kunna driva igenom sakfrågor tillsammans med SD om man tycker samma sak.

Hur ska M agera för att undvika en tredje mandatperiod i opposition efter 2022?

– Människor måste kunna lita på oss, de ska veta att de alltid får borgerlig politik. Sedan måste vi investera kraftigt i flera sakfrågor. Jag vill att M ska vara Sveriges ledande skolparti, där måste vi dra av en del gamla skygglappar.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Muf-basen vill att M ska vara Sveriges ledande skolparti.