Lokal M-topp sågar Ulf Kristerssons SD-linje

avOlof Svensson

Moderatledningen anser att lokala samarbeten med SD strider mot partiets riktlinjer.

Men i Skåne trotsar man nu öppet Ulf Kristerssons policy.

– Den nationella nivån kan inte diktera mot Skåne vad vi ska göra eller tycka. Det är ett fritt land, säger M:s Skåneordförande Lars-Ingvar Ljungman till Sydsvenskan.

Moderaterna i Hörby ingick nyligen ett samarbete med Sverigedemokraterna. Upplägget kritiserades hårt av Moderaternas partiledning som hävdade att det strider mot partiets riktlinjer.

– Det valtekniska samarbetet i Hörby strider mot Moderaternas riktlinjer. Vi ska inte samarbeta med med SD lokalt, regionalt eller nationellt, sa Moderaternas vice partisekreterare Anders Edholm till Aftonbladet.

Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Har varit en katastrof”

M:s gruppledare i Hörby Lars Göran Ritmer, hänvisade till Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman, som tidigare välkomnat lokala samarbeten med SD.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt Lars-Ingvar Ljungman. I fredags uttalade han sig i en artikel i Sydsvenskan. I artikeln sågar han öppet Moderaternas SD-policy rakt av.

– Ur ett skånskt perspektiv har den policyn inte varit särskilt framgångsrik om man uttrycker sig försiktigt. Vill man vara drastisk kan man säga att den varit en katastrof. Den har starkt bidragit till SD:s ökade framgångar, säger han till tidningen.

Kan inte diktera vad vi ska göra

Precis som Lars Göran Ritmer hävdade i Aftonbladet så godkände Lars-Ingvar Ljungman samarbetet med SD. Ljungman anser att moderaterna genom ett sådant upplägg får ett större inflytande än vad partiet annars skulle ha fått.

På frågan om M lokalt verkligen kan bryta mot partiets nationella policy svarar han:

– Ja, det kan vi. Och jag står för det. Den nationella nivån kan inte diktera mot Skåne vad vi ska göra eller tycka. Det är ett fritt land. Även om det finns en policy så måste den inte slaviskt följas.

I Malmö vill Moderaterna ta makten i kommunfullmäktige med ett helblått styre, som stödjer sig på C, L och SD. På måndag sker omröstningen – men enligt Sydsvenskan kommer Moderaternas planer att gå i kras. Detta efter att Centerpartiet istället vill förhandla fram ett blocköverskridande styre med Socialdemokraterna.

– Centerpartiet kommer inte att rösta för det moderata styret. Vi hade jättegärna sett att vi får ett maktskifte i Malmö. Men vi har också varit jättetydliga i valrörelsen med att vi aldrig kommer att göra oss beroende av Sverigedemokraterna. Och vi ser inte att M eller alliansen kan ta över styret utan aktivt stöd av SD, säger Niels Paarup-Petersen, Centerpartiets gruppledare i Malmö, till Sydsvenskan.

C kräver samtidigt att Karin Stjernfeldt Jammeh (S) avgår som kommunstyrelsens ordförande.

ARTIKELN HANDLAR OM