”Utan hot finns inget tryck”

Uppdaterad 2019-01-24 | Publicerad 2009-07-20

Margareta-dagen: I dag pratar vi om kvinnor & kvotering

Med hot och ultimatum lyckades Margareta Winberg få fler kvinnor i bolagsstyrelserna.

Men någon lag blev det aldrig innan S förlorade makten.

Idag är f d jämställdhetsministern själv styrelseordförande i ett statligt bolag.

– Det finns inget tryck i frågan längre, säger Margareta Winberg.

Margareta Winberg, 61, har suttit i riksdagen för S, och i olika S-regeringar innehaft posterna som jordbruks-, arbetsmarknads- samt vice statsminister. Hon har även varit Sveriges ambassadör i Brasilien. I dag är hon styrelseordförande i Svenska spel.

Som minister med ansvar för jämställdheten drev Margareta Winberg frågan om en jämnare könsrepresentation i bolagens styrelser. Inför riksdagsvalet förbereddes en lag som skulle tvinga börsbolagen att ta in fler kvinnor. Men lagen hann aldrig genomföras.

– En lag om kvotering är ett sätt att under en övergångstid får företagen att på allvar leta efter kompetenta kvinnor – för de finns ju, säger Margareta Winberg till aftonbladet.se.

Frågan ur fokus

Hon pekar på det faktum att andelen kvinnor på höga poster i näringslivet faktiskt ökade under hennes tid; genom lagstiftningshotet tvingades företagen titta på ett särskilt sätt. Idag har frågan kommit ur fokus.

– Regeringen försöker utse kvinnor till de statliga bolagen, det är jag ett exempel på. Men i det privata näringslivet har de ingen makt. Det är därför jag menar att vi precis som i Norge behöver en lag, säger Margareta Winberg.

Är en lag om kvotering enda vägen?

– Det finns många vägar. Regeringen utbildar också kvinnor så att de ska vara beredda när de kommer till styrelseuppdragen, det är en väg men det behövs flera.

Man hör ofta att kvinnor tackar nej till höga poster. Är kvinnor för självkritiska?

– Klart det är så. Generellt är kvinnor mer självkritiska. Samtidigt finns det kvinnor som vill och vågar och bara för att en tackar nej ska man inte sluta leta.

Men vad är grejen med Svenska Spel; du är styrelseordförande, tidigare var Meg Tivéus vd och nu har ni en ny kvinnlig vd, Meta Persdotter.

– Det var jag som rekryterade nya vd:n. Jag tog den som var bäst. Jag intervjuade många, både kvinnor och män, men hon var bäst. Och det ser man bara om man har den sortens glasögon på sig.

”Kvotering har blivit en symbolfråga”

Nyamko Sabuni säger inte längre blankt nej till kvotering.

Men det viktigaste vapnet i kampen för ett jämställt näringsliv och arbetsmarknad är inte lagar om könsrepresentation i styrelserna.

– Vi måste föra en politik som underlättar familjelivet och gör det möjligt att kombinera karriär och familj, säger ministern.

Nyamko Sabuni.

Jämställdhets- och integrationsminister Nyamko Sabuni, FP, har tidigare sagt nej till kvotering till bolagsstyrelserna. Men under våren gjorde hon vad som uppfattades som en vändning i frågan.

– Ingenting är uteslutet, så är det i politiken. Men jag är absolut ingen kvoteringsivrare, säger Nyamko Sabuni till aftonbladet.se.

Går långsamt

Att hon inte längre utesluter kvotering förklarar hon att förändringarna går så mycket långsammare än hon hade hoppats.

– Med lagstiftning skulle jag kunna uppnå mitt mål nästa vecka. Men som politiker arbetar jag utifrån en värdegrund. Jag kan inte helt kommunistiskt besluta saker – men jag kan skapa bättre förutsättningar för både kvinnor och män.

Istället hoppas Nyamko Sabuni kunna föra en dialog med börsföretagen. I ett första steg har hon skrivit till styrelserna i de största företagen och bett dem motivera varför det ser ut som det gör. Sedan hoppas hon kunna föra samtal med vd:ar och ”framträdande” chefer om hur den negativa trenden ska kunna vändas.

Varför är det viktigt med jämställda styrelser?

– Kvotering har blivit en symbolfråga därför att den är enkel att diskutera. Men frustrationen handlar om mer än så. Tyvärr har alltför många företag varit tondöva för denna frustration. Med en jämn könsrepresentation i bolagsstyrelserna når vi inte det jämställda samhället – men vi får ett underlag för jämställdhet. Och jämställdhet i näringslivet och på arbetsmarknaden är avgörande för att Sverige ska vara ett framgångsrikt land.

Dagens fruntimmer: Margareta

Margareta är bildat av det persiska ordet för pärla. De har använts i Sverige sedan åtminstone 1100-talet, och är ett av Sveriges allra vanligaste kvinnonamn.

Författaren Margareta Strömstedt.

I dag finns 256604 kvinnor i Sverige som heter Margareta, 26532 har det som tilltalsnamn.

Källa: SCB, Svenskanamn.se.

Fruntimmersveckan på Wendela

På wendela.se gillar vi fruntimmer, och vi gillar fruntimmersfrågor. Så under den kommande veckan kommer vi att varje dag skriva om ett ämne som vi tror berör svenska fruntimmer idag.

Det här kommer vi att skriva om:

SARA: Kvinnor & fertilitet.

MARGARETA: Kvinnor & kvotering.

JOHANNA: Kvinnor & kärlek.

MAGDALENA: Kvinnor & kroppen.

EMMA: Kvinnor & vardagen.

KRISTINA: Kvinnor & stress.

Vi vill förstås veta vad DU tycker och tänker om de här frågorna så häng med och skriv i kommentarsfälten!