Så firar världen alla helgon

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2003-10-26

Halloween, de dödas fest, ljus på gravarna...

Fira halloween i New York.

De dödas dag i Mexiko.

Eller kanske bara beundra de tiotusentals tända ljusen på kyrkogården Verano i Rom.

Häng med på en halloween- & helgonresa jorden runt.

USA - keltisk skördehögtid

Många tror att halloween, pumpor och barn med läskiga masker som tigger godis är ett påhitt från USA.

Men firandet är mer europeiskt än du tror. Halloween kan spåras till Samhain, en keltisk, hednisk skördehögtid, som smälte samman med den kristna högtiden. Hallow betyder helga. Irländska emigranter tog seden med sig till USA.

Att halloween fortfarande är en skördehögtid märks exempelvis på pumpan (från början en urgröpt irländsk rova) och att många av de traditionella rätterna är vegetariska.

På 70-talet spreds traditionen till andra delar av världen.

Åka hit: Den låga dollarkursen gör USA-resor billiga. SAS har till exempel direktflyg till New York från 3 715 kr och även bra priser på andra destinationer. Weekendresor (flyg och tre nätter på hotell) till New York finns för under 5 000 kr. Resa och två veckor på hotell i Fort Lauderdale i Florida kostar från 8 290 kr med Swansons.

Storbritannien - som valborg

Brittiska Guy Fawkes day den 5 november är ungefär som en svensk valborgsmässoafton: god mat och dryck, fyrverkerier och en stor gemensam brasa - men med skillnaden att den toppas av en fågelskrämmeliknande gubbe, Fawkes själv.

Guy Fawkes var katoliken som försökte spränga parlamentet i luften, för att därigenom röja den protestantiska kungen Jakob I ur vägen. Han avslöjades i förtid och avrättades just den 5 november 1606. Redan året därpå firades dagen för första gången, till stor del som en protestantisk protest mot det katolska helgonfirandet. De senaste åren har dock Guy Fawkes day och halloween mer eller mindre glidit ihop.

Åka hit: En chartervecka i London kostar från 3 800 kr och uppåt.

Reguljärt är British Airways billigast, 1 095 kr t/r, 1 895 kr om man också lägger till två hotellnätter.

Mexiko - här hyllas de döda

I Mexiko är döden alltid närvarande.

På de dödas dag tar detta sig nästan absurda uttryck.

Under en lång helg, själva dagen infaller alltid den 2 november, firar man döden genom att ge sig hän åt allt trevligt livet har att bjuda: god mat, massor med alkohol, parader, fester och vackra kläder.

Men framför allt hyllar man sina döda släktingar, smyckar deras gravar, tänder ljus och bygger altare där man bjuder de döda på sådant de tyckte om när de levde - en viss sorts sprit, godis, cigarrer...

Man får också driva med döden: klä ut sig i dödskallemask, äta chokladskallar och vifta med pappersskelett.

De flesta familjer gör också sin egen sockerdödskalle med ögon av rött glanspapper.

Åka hit: Fritidsresor har charter till Playa del Carmen på Yucatánhalvön, udden mot Kuba. En tvårumslägenhet för två personer i två veckor kostar från 11 198 kr per person. Billigaste direktflyget till Mexico City kostar 8 574 kronor (United Airlines), planbyte i Chicago.

Italien - stilla helgonhelg

Vill du fira en stillsam helgonhelg ska du bege dig till södra Europa, till Italien.

Alla helgons dag är från början en katolsk högtid. Tidigare firades den en vecka efter pingst, så som man fortfarande gör i de ortodoxa länderna, men år 837 bestämde påven Gregorius IV att alla helgon, martyrer och trogna tjänare till Gud skulle hedras just den 1 november.

Precis som i Sverige besöker man kyrkogården, tänder ljus och lägger dit blommor, framför allt krysantemum. Senare på dagen går man i mässan.

Kvällen kan avslutas med en god måltid, familjen tillsammans.

Men i delar av landet, framför allt på Sicilien, finns lokala traditioner som inte ligger långt efter Mexiko vad gäller dödskallar och skelett.

Åka hit: Med SAS lågprisbolag Snowflake kommer du till Rom eller Bologna från 1 190 kr t/r. Boka i god tid för de billigaste biljetterna. Fixa hotellet själv. Weekendresor till Rom med flyg, hotell och transfer kostar med Ving från 4 000 kronor och med Airtours från 4 500 kronor per person.

Sverige - ljus på gravarna

På alla helgons dag tänder vi svenskar ljus på gravarna till minne av våra anhöriga.

Traditionen är dock inte särskilt gammal. Före 70-talet var den fortfarande ovanlig i delar av Sverige. Då började den spridas av tidningar och tv: slutbilden av en ljustäckt kyrkogård är en klassiker i tv:s nyhetsprogram.

Från början kommer traditionen från det katolska Sydeuropa. Kanske var det italienska invandrare som förde den hit på 50-talet. Eller också såg vi vackert tända ljus på gravar under charterresor söderut.

Även själva helgdagen är ny, även om den fanns redan under vår katolska medeltid. Den återinfördes 1953, på den lördag som ligger närmast 1 november.

Åka hit: Bil, buss, spårvagn, tunnelbana, cykel eller annat färdmedel till den kyrkogård där dina anhöriga finns.

Arne Norlin