Finska attacken: ”Svenska hycklare”

avEllinor Åkeson

Publicerad:
Uppdaterad:

Finlands förre landslagstränare Kari-Pekka Kyrö går hårt åt det svenska landslaget.

Han påstår att Sverige bär ansvaret för att Norge kommer lättare undan i skandalsituationer.

– Svenskarna är opålitliga hycklare. När det händer något negativt kring de norska åkarna är svenskarna där och försvarar dem, säger Kyrö till Ilta-Sanomat.

Som en av huvudpersonerna i den finska dopningshärvan i Lahtis 2001 är det inte första gången Kari-Pekka Kyrö, 55, uttalar sig i ämnet ”skandaler”.

Denna gång nämner han inte Finland i frågan, men till Ilta-Sanomat beskyller Kyrö Sverige för att Norge alltid kommer mycket lättare undan än Ryssland när det kommer till skandaler i längdskidvärlden.

– Svenskarna hjälper till att tysta ner allting som händer. De försvarar alltid norrmännen samtidigt som de anklagar andra för att göra fel. Det är oansvarigt, säger Kyrö.

Grips svar på tal

Rikard Grip, Sveriges landslagschef, håller inte alls med Kyrös uttalande och tror att att Kari-Pekka Kyrös påstående görs nu eftersom flera av de svenska åkarna har hyllat den tidigare dopingavstängda Therese Johaug under VM.

– Vi försvarar alltid Norge? Det tycker jag inte att vi gör, säger Grip till Expressen.

– Men jag tycker det är helt fel att ifrågasätta Therese Johaug nu. Vi har ett system och vad som än har skett så måste vi förhålla oss till systemet. Annars blir det ohållbart, fortsätter han.

Damernas 10 kilometer klassiskt detta VM avgörs i dag, tisdag, klockan 15.00. Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Frida Karlsson är namnen på tre svenska medaljhopp, men storfavorit till guldet är Therese Johaug.

MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM