Åkarnas svar om lag: ”Är Norge, Norge…”

Publicerad 2024-01-19

Borde landslag skrotas inom längdskidor?

Åsikterna går isär men en majoritet i Sportbladets undersökning är emot idén.

– Jag tror att båda alternativen skulle funka, säger Maja Dahlqvist.

Ungefär halva världscupsäsongen i längdskidor har passerat och som vanligt är den svensk-norska dominansen ett hett ämne.

I Rysslands frånvaro tar de två rivaliserande länderna från Norden hand om de flesta segrarna och frågan om hur sporten ska överleva på sikt engagerar många.

Ett förslag som har lyfts upp de senaste åren är om längdskidsporten borde ta efter cyklingen och ha kommersiella lag i stället för landslag. Den norske storstjärnan Johannes Hösflot Kläbo var positiv till det förra hösten.

– Testa det under en mästerskapsfri säsong, vad har man att förlora? sa Kläbo till VG.


Världscupen i skidor 2023–24: Program & tv-tider – alla tävlingar

Johannes Hösflot Kläbo.

Musgrave positiv

Inför årets världscupsäsong skickade Sportbladet ut en enkät till åkarna i världscupen och en av frågorna, som besvarades av 40 åkare, var ifall landslag borde ersättas av ”cykelteam”.

Svaret från majoriteten av åkarna blev nej.

65 procent ville ha kvar landslag och 35 procent ville gå över till team.

– Inte så överraskande. Men för tv:s skull hade det varit mer spännande. För nu är det Norge, Norge, Norge, Norge, Norge, Norge, en från Storbritannien, Norge, Norge, Norge. Så det hade kunnat göra det mer spännande med fler duktiga åkare i olika lag, säger britten Andrew Musgrave och fortsätter:

– Men om man tittar på långloppen Ski Classics där de har kommersiella lag, så är det bara svenska och norska åkare där uppe i toppen också. Så jag är inte säker på att det hade löst problemet.

Ett lag finns redan

Musgrave är faktiskt en del av något som liknar ett ”cykelteam”. Han är en av åkarna i ”Team Aker Daehlie”, som innehåller åkare från olika länder. I teamet finns både åkare som satsar på världscupen och åkare som kör långlopp.

– För min del hade det säkert varit bra på alla sätt och vis. Jag tycker inte att det har varit jättebra upplägg och bra skidor i det brittiska laget alla år. Nu har vi ett jäkligt bra upplägg, men de första åren hade de varit bättre med ett kommersiellt lag. Samtidigt måste du bli uttagen också, och kommer du från en mindre nation är det kanske svårare. Jag ser både fördelar och nackdelar, säger Musgrave.

Även den norska stjärnan Astrid Öyre Slind är med i laget.

– Men det är nog ganska viktigt med nationskampen i världscupen, det blir lite extra med Norge mot Sverige. Det kanske försvinner om man inte har landslag, men så länge jag har ett bra lag är jag nöjd, säger Öyre Slind.