”Det är jobbigt att inte ha någon frihet”

Legendaren Kurre Hamrin, 85, sitter isolerad i Florens

avStefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PETER WIXTRÖM
Kurre Hamrin.

Han har inte varit utanför lägenheten i Florens på snart tre veckor.

Coronapandemin har gjort fotbollslegendaren Kurre Hamrin till en fånge i sitt eget hem.

– Det är svårt att leva här just nu, säger 85-åringen.

Landslagshjälten som 1958 gjorde ett av VM-historiens mest klassiska mål drabbades av en stroke hösten 2016, men det är inte sviterna av den som bekymrar Kurre Hamrin just nu.

– Jag har frisknat till och mår skapligt bra. Det som är jobbigt och svårt är att man inte kan gå ut, säger han när Sportbladet ringer.

Dryga böter

Det är inte hälsan som hindrar honom från att lämna lägenheten utan riskerna med coronasmittan. 17 dagar har gått sedan premiärminister Giuseppe Conte berättade att hela landet är satt i karantän.

Den som vistas utomhus, för att ta sig till arbetet, handla eller uträtta ärenden, måste ha ett intyg som styrker detta. Den som bryter mot utegångsförbudet riskerar böter på upp till 30 000 kronor.

Kurre Hamrin lämnade AIK för Juventus 1956 och bor sedan många år i Florens. Han och hustrun Marianne har sitt hem i Coverciano-området och tvingas hålla sig där tills myndigheterna beslutar något annat.

– Det är rörigt, svårt att leva här nere just nu. Det är inte roligt att inte kunna gå ut. Jag går upp, äter frukost, får hem tidningarna, sitter och läser och tittar på tv. Sedan kommer kvällen och då går jag och lägger mig. Det jag sörjer mest är friheten. Eller sörjer och sörjer... Det som är jobbigt är att inte ha frihet, att inte kunna göra det man själv vill, det jag varit van vid i 85 år. Jag vill kunna ta en promenad och komma in i det vanliga livet, säger han.

”Måste acceptera det som hänt”

Kurre Hamrin följer karantänsreglerna och förstår varför hans andra hemland har infört strikta restriktioner. Han följer nyhetsrapporteringen och vet förstås att Italien är det land i världen som har drabbats hårdast av coronaviruset.

– Tyvärr måste man acceptera det som har hänt, även om det inte är någon rolig grej, säger han.

I Italien uppgick under torsdagen antalet dödsfall till över 7 500 och den siffran inkluderar fler än 20 läkare. För 3 489 patienter bedöms tillståndet som kritiskt.

Bara Kina har fler fall

Av närmare 75 000 registrerade fall i Italien har 9 362 friskförklarats. Bara i Kina har fler insjuknade rapporterats men där är dödligheten betydligt lägre.

– I tidningarna är det varje dag flera sidor med listor över hur många som har blivit sjuka, hur många som har blivit inlagda och hur många som har gått bort. Många har dött, nästan som flugor, säger Kurre Hamrin.

Är du orolig?

– Nej, nej, nej. Det värsta är att det inte finns något att göra och att barnen inte får komma in. Fotbollen är slut och de program som sänds är repriser.

”Vi kan stödja varandra”

Under rådande omständigheter har makarna Hamrin stor hjälp av sonen Ricardo, som handlar och uträttar andra ärenden.

– Han har ett dokument som han kan visa upp för polisen. Annars är det flera tusen kronor i böter. Det är inte roligt att sitta inomhus i tre veckor men har man hjälp så klarar man sig. Det är större svårigheter för alla småbarnsfamiljer när barnen inte får gå ut. Jag har ju inga småbarn. Det är vi två, jag och Marianne.

Det är tur att ni har varandra.

– Ja, det är verkligen tur. Vi kan stödja varandra, säger Kurre Hamrin.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll