”Det var ingen som brydde sig om mig”

Superstjärnan drabbad depression och panikattacker

avPatrik Brenning

Foto: Tim Ireland / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Gianluigi Buffon är en av världens mest firade fotbollsspelare under 2000-talet men bakom den glimrande fasaden har 40-åringen också kämpat med psykologiska problem.

Nu berättar Buffon för italienska Vanity Fair om depression och panikattacker under tiden i Juventus.

– Det var då jag klev över från uppgivenhet till att kunna hantera de svagheter vi alla har, säger Buffon.

Gianluigi Buffon har gjort 176 landskamper för Italien, vunnit VM och många gånger rankats som hela världens bästa målvakt. Men framgång är ingen sköld mot psykologiska problem.

”Ingenting var värt något”

Nu berättar Buffon om hur han, ett par år efter övergången från Parma till Juventus 2001, drabbades av en depression.

– Under ett par månader var ingenting värt något längre. Det kändes som om ingen brydde sig om mig, utan bara den fotbollsspelare jag var. Alla frågade efter Buffon men ingen om Gigi. Jag var 25 år och red på en våg av berömmelse och framgång men det var en mycket tung tid, säger 40-åringen till italienska Vanity Fair enligt BBC.

Foto: Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

”Jag fick en panikattack”

Allra värst var det inför en ligamatch men samtidigt beskriver italienaren också hur samma incident skulle komma att bli vändpunkten.

– Jag gick till Ivano Bordon, målvaktstränaren, några minuter innan matchen och sa åt honom att ”Ivano, säg åt Chimenti (reservmålvakten) att värma upp och spela. Jag är inte redo för det här”. Jag hade drabbats av en panikattack och var inte i tillräckligt bra skick för att spela. Men om jag inte hade gått igenom den erfarenheten, den dimman och den förvirringen som jag då delade med andra människor, kanske jag inte hade kunnat komma ur det. Jag förstod att det var då jag klev över från uppgivenhet till att kunna hantera de svagheter vi alla har, säger Buffon.

Gianluigi Buffon spelar sedan 2018 för franska Paris Saint-Germain.

ARTIKELN HANDLAR OM