Så ändrar åkarna: ”Det kommer ju gå tungt…”

Publicerad 2023-11-23

Fluorförbudet gör att längdskidåkarna tvingas tänka om.

Vissa mer, andra mindre.

– Vi är förberedda på att det kommer gå lite tyngre, säger Frida Karlsson.

När skidorna inte längre får vallas med fluorvalla innebär det att de med största sannolikhet kommer glida sämre på vissa typer av fören.

När det är riktigt kallt är fluorvallan ingen stor aktör i leken, men när termometern visar runt noll grader hade många åkare önskat att de fått ha sina gamla fluorprodukter under skidorna.

”Då kan det ta tid”

Fluorförbudet har gjort att flera av skidåkarna anpassat sin träning. Bland annat berättade den finländska veteranen Krista Pärmäkoski om det för Iltalehti under hösten.

– Jag har tränat lite längre än tidigare, eftersom sträcktiderna antagligen blir längre. När det är kallt blir det knappast några stora skillnader men när damerna åker 50 kilometer i blött före i Holmenkollen kan det ta tid, säger Pärmäkoski.

Den svenska sprintstjärnan Maja Dahlqvist är också inställd på att tävlingarna kommer ta längre tid ibland.

– Det är klart att i de tuffaste förhållande när det är som värst – löst och mjukt – kommer det gå ännu trögare nu, säger Dahlqvist.


Världscupen i skidor 2023–24: Program & tv-tider – alla tävlingar

Maja Dahlqvist.

Tyngre rullskidor

Hon har inte tränat längre intervaller, utan gjort en annan justering.

– Om det är en minut hit eller dit tror jag inte kommer vara så avgörande. Däremot har jag tränat på tyngre rullskidor och haft lite mer variation på det nu när man inte kan ”speeda upp” skidorna lika mycket som tidigare.

Dahlqvists bästa kompis Frida Karlsson har tränat på samma sätt.

– Man har ju ändå åkt med lite tyngre rullskidor. Någon liten skillnad har man gjort i träningen. Det kommer skilja när det blir extrema fören, säger Karlsson.

– Vi är förberedda på att det kommer gå lite tyngre.

Frida Karlsson.

Moa Lundgren tänker likadant.

– Jag tror man kan leka mycket med rullmotstånd och sådana grejer. Och så får man väl skaffa ännu sämre träningsskidor på snö än vad man haft. Så att när man väl kliver på tävlingsskidorna utan fluor är det en höjdare, säger Lundgren.

”Verkligen något annat”

Distansåkaren Jens Burman tror inte på att träna i längre intervaller.

– Det kommer ju gå tungt, säger han och skrattar.

– Men om man nu ska lägga om träningen för det tror jag… Säg att det kommer gå två minuter långsammare på en 15-kilometerstävling. Träna två minuter längre då om du tror att det ger något. Om man är så petnoga får man väl göra det.

Sprintern Edvin Anger har känt på hur det är när skidorna glider sämre utan fluorvalla.

– Det var verkligen något annat. Det gick tungt och det gick saktare. Det blir lite mer åkstyrka och det kommer passa vissa mer. Men jag tycker det ska bli spännande. Det kommer nog bli lite skillnader, det kommer nog synas mer vilka som är bra utför. När det är kallt kommer det nog vara precis likadant men de sugiga förena kommer nog bli lite luriga, säger han.

Under Sverigepremiären i Gällivare spelade inte fluorförbudet någon större roll eftersom temperaturen var för låg för att fluorvalla skulle ge effekt.

Världscupen inleds på fredag 24 november i finländska Ruka