Charlotte Kalla delar vännens tankar kring graviditet och elitidrott

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

BRUKSVALLARNA. Den före detta skidåkaren Anna Haag berättade nyligen i en intervju med Expressen om oron över att inte kunna bli gravid efter en hård elitsatsning.

Charlotte Kalla tycker det är starkt av vännen att dela med sig och har själv haft liknande tankar.

– Man vet att man stressar kroppen på många sätt, säger skidstjärnan.

Charlotte Kalla och Anna Haag har upplevt en lång landslagskarriär tillsammans. Men i våras valde Anna Haag och sambon Emil Jönsson, också han en framgångsrik åkare i landslaget, att avsluta sina satsningar.

När skidåkarparet gifte sig i somras var Charlotte Kalla en av gästerna på bröllopet.

I en intervju med tidningen Expressen berättade Anna Haag nyligen öppenhjärtligt om frustrationen kring gravidfrågorna som kommit från omgivningen efter giftermålet och om sin oro över att inte kunna få barn efter en lång och tuff elitsatsning.

– Jag vet att jag har utsatt min kropp för otroligt mycket påfrestningar under min aktiva karriär. Till följd av det har jag inte alltid haft en regelbunden mens. Det är verkligen inte alls säkert att jag kan få barn..., säger Anna Haag i intervjun.

Charlotte Kalla har inte läst intervjun och befinner sig i en helt annan fas i livet med en världscupssäsong framför skidorna, men hon är bekant med tankarna som vännen Anna Haag delar med sig av.

Har du känt till hennes oro kring det?

– Inte så, men det är ett ämne som kommer upp då och då kring menstruationsrubbningar. Det har varit jätteviktigt att kunna ha ett så öppet klimat och prata om det och dela med sig av erfarenheter. Vi har haft flera andra åkare i laget som varit drivande under mina år som landslagsåkare och som har velat lyfta sådana här frågor.

Hur ser du på att Anna delar med sig av sin oro?

– Jag tänker att det kan hjälpa andra. Framför allt så man inte känner sig ensam.

Är det starkt av Anna att göra det?

– Ja, verkligen. Det kan få fler att kan tänka till kring vad man gör och hur det kan påverka i framtiden.

Har du själv haft sådana tankar själv?

– Ja. Någon garanti är det inte. Det vet man inte förrän den dagen. Man vet att man stressar kroppen på många olika sätt. Det går inte att hålla kroppen över tid för att jämt ha en balans, då presterar man inte på topp.

Therese Johaug tillbaka i spåren

Charlotte Kalla är noga med faktorer som sömn och kost för att ge sin egen kropp de bästa förutsättningarna för att lyckas och hon är som bekant i slutfasen av ännu en lång period av hård satsning inför den VM-vinter som stundar.

Hur väl förberedd hon är inför säsongen får vi ett besked om i morgon, då det är tävlingspremiär i Bruksvallarna. 

När vi ses har Charlotte Kalla vilodag. Det sista landslagslägret är över och när Sportbladet träffar Charlotte Kalla är det i skarven till samlingen med klubblaget Piteå Elit.

När vi låter skidåkaren, som förra vintern tog fyra OS-medaljer förra vintern, sätta plus på sin egen form.

Det landar på .

Godkänt alltså.

– Jag har vilodag i dag och då kommer man ner i varv. Det är först på fredag jag kommer att ha en susning om hur formen är, säger hon.

Samtidigt som Charlotte Kalla, ett av Sveriges största VM-hopp i vinter, förbereder sig för sin premiär gör den norska konkurrenten Therese Johaug detsamma för sin återkomst i Beitostölen.

Hur mycket kommer du att följa vad som händer där?

– Vi kommer att följa med och säkert summera när tävlingarna är gjorda där och kika på resultaten från både Norge och Finland.

Therese Johaug är tillbaka efter sin dopningsavstängning och förväntas bli en stor favorit i vinter.

Hur tror du att Therese känner inför sin premiär?

– Jag tror hon är förväntansfull precis som många av oss andra också är. Det är något speciellt med att kicka igång säsongen. Det är någon man längtar efter med lite skräckblandad förtjusning, säger Charlotte Kalla som ser fram emot att få skaka av sig premiärnerverna på hemmaplan inför världscupen i Ruka.

– Sen nästa helg är det på riktigt, säger hon.

Foto: BILDBYRÅN
Charlotte Kalla
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM