”Spelar på arenor som skördat liv…”

Minst 21 dödsfall inför fotbolls-VM

1 av 7 | Foto: MLADEN ANTONOV / AFP

avAndreas Käck

FOTBOLL

Vad kostar ett fotbolls-VM?

Drygt 100 miljarder kronor – och minst 21 människoliv.

– Återigen misslyckas värdlandet och Fifa att ta sitt ansvar, säger fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm om de omkomna byggarbetarna.

En ny rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch bekräftar att 21 byggnadsarbetare dött i samband med byggnationerna inför fotbolls-VM i Ryssland.

Troligen är dödssiffran högre än så då mörkertalet på omkomna tros vara stort.

I rapporten vittnas det även om systematiskt slavarbete, uteblivna löner och exploatering av migrantarbetare.

Det svenska fackförbundet Byggnads har varit på plats i Ryssland och varit med under inspektioner av VM-arenorna. Vid sina besök har man också markerat sitt missnöje med situationen.

”De har misslyckats”

Det bekräftar ordföranden Johan Lindholm i ett uttalande.

– Men nu står vi här igen och kan konstatera att vårt landslag ska spela på arenor som skördat liv. Vi hyser dock en stor förhoppning om att Fifa via tryck från sina medlemsorganisationer kraftfullt ändrar riktning och fullt ut kräver respekt för fackliga och andra mänskliga rättigheter då nya värdländer utses, säger han, och fortsätter:

– Återigen misslyckas värdlandet och Fifa att ta sitt ansvar och säkerställa att byggnadsarbetare får arbeta under drägliga villkor.

Kostar 130 miljarder

Även Kenneth Roth, chef för människorättsorganisationen Human Rights Watch, har riktat kritik mot Fifa.

– De har i teorin förbundit sig att värna mänskliga rättigheter, det är bra. Men vi har ännu inte sett dem leva upp till det åtagandet, sa han nyligen enligt TT.

Enligt en färsk rapport, undertecknad av representanter för de ryska regeringen, beräknas sommarens mästerskap kosta omkring 130 miljarder kronor.

Fotbolls-VM avgörs 14 juni–15 juli.

Sveriges matcher i fotbolls-VM 00:13
ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll