Fifa: Vi lever i en ekonomisk verklighet

avTT

Damlandslagets VM-biljett gav noll kronor i ersättning från Fifa, något som fick de svenska landslagsstjärnorna att rasa.

– Vi lever i en ekonomisk verklighet där intäkter och utgifter måste finnas med för varje projekt som vi jobbar med, säger Fifas presschef Hans Hultman till SVT.

När det svenska herrlandslaget blev klart för sommarens Rysslands-VM uppgick ersättningen från Fifa till 80 miljoner kronor. När damerna lyckades med detsamma var ersättningen noll. Efter att Sverige säkrat VM-biljetten mot Danmark riktade de svenska stjärnorna skarp kritik mot det internationella fotbollsförbundet.

– Det är pinsamt hur de fördelar. De (Fifa) tar väl alla rättighetspengar och går plus (på VM), medan vi inte får någonting och speciellt får inte klubbarna någonting. Det är katastrofalt från Fifas sida, sade Kosovare Asllani.

"Måste hitta balans"

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sverige jublar över VM-platsen, men segerglädjen blandades med raseri mot Fifa.

Nu svarar Fifas svenske presschef Hans Hultman på kritiken.

– Jag är svensk själv och vet att damfotbollen är stor i Sverige, men det finns många andra ställen i världen där damfotboll inte har någon stor position och där det inte är någon diskussion kring det här. Det är därför vi i Fifa måste försöka hitta en balans, säger han till SVT.

– Vi lever i en ekonomisk verklighet där intäkter och utgifter måste finnas med för varje projekt som vi jobbar med. Men vi vill också att det ska vara så jämställt som möjligt.

Hultman berättar at Fifa just nu ser över damernas ekonomiska ersättning och säger att ett nytt system snart ska vara spikat.

– Det kommer att vara klart redan vid lottningen i december.

Får ersättning från förbundet

Redan nu är det dock klart att om Sverige lyckas ta sig vidare från gruppen i Frankrike-VM väntar ersättning till de svenska spelarna – en summa som blir större ju längre laget går i turneringen. Exakt vilka summor det rör sig om är fortfarande oklart.

Det svenska förbundet ska själva också betala en egen ersättning till spelarna för att de kvalificerat sig till VM, enligt DN. Dur mycket det rör sig om vill dock inte generalsekreterare Håkan Sjöstrand berätta för tidningen.

Damlandslagets samtliga medaljer genom åren 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM