VAR-bilderna som domaren aldrig såg

avMagnus Wilsson

Det avgörande CL-mötet mellan Manchester City och Tottenham utvecklades till ett riktigt VAR-drama.

Målet som avgjorde till Tottenhams fördel granskades, men domaren fick inte alla kameravinklar.

Nu är experterna kluvna – borde målet ha dömts bort?

Tottenham hade 1–0 med sig från det första mötet på hemmaplan och gjorde de minst ett mål behövde Manchester City vinna med minst två. City vann matchen, men Tottenham segrade över två matcher. Men det kanske borde ha varit annorlunda.

Redan efter 21 minuter hade det kommit fem mål. Två från Tottenham och tre från Manchester City. Men det var i den andra halvleken det skulle bli kaotiskt. Huvudpersonen – domaren och VAR-bilderna han aldrig fick se.

1 av 2 | Foto: viasat
Vinkeln som domaren inte såg på skärmen

Två mål granskades – båda tvivelaktiga

Sergia Agüero och Manchester City utökade ledningen till 4–2, men Tottenham kom tillbaka genom ett mål på hörna. Fernando Llorente vräkte in bollen med låret, men först efter att bollen gått via anfallarens arm. Målet granskades och godkändes till slut. Men nu skriver Daily Mail att domaren inte fick se alla kameravinklar, specifikt den vinkel som tydligt visar att bollen tar på armen.

”Slow motion-repriserna visar tydligt att bollen gick in via Llorentes övre lår. Det har sagts att bollen gick via hans arm först – men den kontakten är så obetydligt och målet görs med låret, inte armen”, skriver den före detta domaren Mark Clattenburg i en krönika på sajten.

Men enligt ESPN:s programledare Craig Burley borde målet ha dömts bort.

”Armen kan inte ha en avgörande betydelse för ett mål. Avsikt eller armens naturliga position är inget man tar hänsyn till. Domaren fick inte se den här vinkeln av någon anledning. Han fick fel vinkel”, skriver Craig Burley på Twitter.

Citys segermål dömdes bort

På tilläggstid satte Raheem Sterling ett mål som skulle ha tagit Manchester City vidare i stället, men det dömdes bort för offside efter en ny VAR-granskning. Där menar kritiker att det handlar om så få hundradelar att en annan domare hade stoppat videon i ett annat läga och möjligen kunnat godkänna det.

Men Citys tränare tyckte det beslutet var rätt, men menade att Llorentes mål borde ha dömts bort.

– Jag är för VAR, men från en vinkel är Llorentes mål hands, säger Pep Guardiola enligt Daily Mail.

Manchester City vann matchen med 4–3, men Tottenham gick vidare på fler gjorda bortamål när dubbelmötet slutade 4–4.