Tyska hyllningen inför supermötet i VM

avAnna Rydén, Petra Thorén

Publicerad:

RENNES. Hon vet vilka tongångar som väntar om Tyskland förlorar mot Sverige.

Inför kvartsfinalen väljer ändå målvakten Almuth Schult att hylla två svenskor:

– Nilla är en av världens bästa försvarsspelare.

– Hon (Hedvig) gjorde en fantastisk räddning på straffen.

Det finns en lång tradition mellan Tyskland och Sverige. Mästerskapsmöten som i endast två fall av 14 slutat med svensk seger.

Inför kvartsfinalen i Frankrike säger de svenska spelarna att det är ett bra läge för dem att ”ta död på tyskspöket”.

Tyska landslagets målvakt Almuth Schult, 28, har hållit nollan hittills i VM, men hon vet hur det kommer att låta efteråt om den svenska målsättningen blir sann.

– Vinner vi matchen säger man till det svenska folket att det var klart inför för ni vinner aldrig i ett stort mästerskap. Men om vi förlorar kommer de säga: ”Vi gjorde det! Sweden is back!” Vi fokuserar bara på att vinna den, säger hon.

Foto: TT
Almuth Schult mot Kina i gruppspelet.

”Är alltid speciellt”

Hon ser fram emot matchen som är speciell på många sätt. Relationen med före detta klubbkompisen Nilla Fischer, rumskompisen vid bortamatcher, är lång.

– Det är alltid speciellt att möta Sverige. Det finns redan en lång historia av damfotboll i Sverige och i Tyskland. Men för mig speciellt med min relation med Nilla Fischer. Hon var min rumskompis och jag lärde mig mer om Sverige genom henne. Jag ska besöka henne i Sverige när jag får tid, säger Schult.

Nilla Fisher fick frågor om mötet tidigare under dagen. Den svenska mittbacken berättade att hon och den tyska väninnan haft en del kontakt via sms. Hon vet precis vad som väntar Sverige.

– Som med alla bra målvakter. Man får sätta den vid stolpen och ta till vara på sina lägen, säger Nilla Fischer.

– Vi har haft mer kontakt det här mästerskapet än tidigare mästerskap för vi vet att det är något speciellt efter den långa tiden tillsammans i Wolfsburg. Vi är motståndare på planen, men förhoppningsvis håller jag nollan i den här matchen också. Men det är svårt, de har väldigt bra spelare och är bra i huvudspelet och vid hörnor. Kanske möter henne direkt och då hoppas jag att jag går vinnande ur den duellen en mot en, svarar Almuth.

Foto: BILDBYRÅN
Almuth Schult och Nilla Fischer under deras gemensamma tid i Wolfsburg.

”Är inte ostoppbar”

Den tyska VM-spelaren hyllar sin före detta lagkamrat, Nilla Fischer som flyttade hem till Linköping nyligen.

– För mig är hon en av de bästa försvarsspelarna i världen. Jag har jobbat med henne i sex år och är stolt över det efter att ha sett henne varje dag i träning och hur hon är med sin personlighet och i prestationerna på planen, säger hon.

Almuth Schult passade också på att hylla den svenska målvakten Hedvig Lindahl som gjorde en avgörande straffräddning mot Kanada i åttondelsfinalen.

– Hon gjorde en fantastisk räddning på straffen. Det var den bästa straffräddningen som jag har sett i den här turneringen. Hon kan avgöra den här matchen. Hon är en av världens bästa målvakter. Det har hon visat förut, men vi har ett starkt försvar och jag hoppas att vi kan göra mål på henne. Vi gjorde det två gånger i Solna så hon är inte ostoppbar.

Publicerad: