Leaving Ronaldo-land

avSportbladet.se

Publicerad:

En hel värld ställer sig upp och applåderar en spelare som skapat bestående konst på en fotbollsplan.

En hel värld vet att han fällts för skattebrott och anklagas för våldtäkt.

Den här veckans Football Radical försöker se med öppna ögon på en sport som blivit för blind för sitt eget bästa.

En misstänkt våldtäktsman hyllas medan han gör obscena gester, en terrorist tar livet av en landslagsman som ägnat sitt liv åt att bygga saker. Sportbladets Johanna Frändén och Simon Bank har en tung vecka att summera i ett nytt avsnitt av podcasten Football Radical.

Simon tar fram sin gamla bibel för att anlägga rätt ton, medan Johanna funderar över sanningsfilosofi i den nya medievärlden, och ser mjuka värden i uppgifterna om att Victor Nilsson Lindelöf tagit på sig en ”rör inte min kompis”-knapp när han nobbade landslagsspel. Det ger hopp om att romantiken ännu lever i fotbollssporten.

Fast fan vet.

Det är förstås omöjligt att inte reflektera kring Cristiano Ronaldos bejublade insats i Champions League, med könsaccentuerande segergester och allt. Kan man älska konsten men ifrågasätta konstnären? Kan man hålla två tankar i luften utan att  huvudet sprängs? Och vad har egentligen hänt med våldtäktsanklagelserna från Kathryn Mayorga?

”Alla vill äta korv, ingen vill veta hur den blir till”

Football Radical pratar om det problematiska i att se en konstnär måla (förlåt) sina verk i realtid, medan alla vet att han samtidigt fälls för ekobrott och anklagas för sexbrott.

– Hela den moderna fotbollen handlar ju om att vara blind för de brott som ligger bakom allt vi ser. Alla vill äta korv, ingen vill veta hur den blir till, konstaterar Simon Bank.

Efter en nyhetsvecka som präglats av terrorattentatet i Nya Zeeland berättar Simon Atta Elayyans livshistoria. Han stod i mål för Nya Zeelands futsal-landslag, tränade ungdomar och drev framgångsrika företag – och han blev ett av offren under fredagsbönen i Christchurch.

Johanna väcker frågan om hur länge det dröjer innan Sverige får se fulla hus på en klubbmatch som spelas mellan kvinnor, i spåren av världsrekordföreställningen i Madrid där Atleti mötte Barcelona inför 60 000 åskådare. Kommer det att ske innan eller efter att Formiga, 41, slutat spela proffsfotboll?

Mer då? Jodå. Vogue, Margiela, Mick Jagger, Morrissey, John Guidetti, Asisat Oshoala, Griezmann Mbappé och (naturligtvis) Kylian Mbappé. Och bengaler! Massor av bengaler!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Simon Bank

Podd