Piteå visade sin mästarklass direkt

avJohan Håkansson

PITEÅ. När Piteå vann sitt SM-guld var det en praktsensation.

I år räknar alla med norrbottningarna.

Premiären slutade med 1–0-seger över Djurgården - och stundtals visade Piteå mästarklassen.

– Alla ska veta att kostar oerhört att pressa som vi gör, säger tränaren Stellan Carlsson.

Ni minns väl fortfarande det osannolika dramat som avgjorde Damallsvenskan?

Tre lag slogs om guldet in i det sista – där Piteå till sist stod där som historiska mästare.

För första gången någonsin vann ett lag från Norrbotten SM-guld i fotboll, vilket var en jätteskräll.

I år är läget annorlunda. Nu vet alla om lagets kapacitet och konkurrenterna har full koll på hur Piteå vill spela fotboll. Men premiären mot Djurgården visade att mästarna definitivt vill vara med och slåss om guldet även denna säsong.

Trots Champions League valde Piteå att i stort sett inte värva någonting inför säsongen. Klubben litar på sin stomme, samt att att de yngre spelarna ska fortsätta utvecklas.

Toppkandidat

Djurgården har också nämnts som en toppkandidat inför säsongen, inte minst på grund av värvningen av landslagsspelaren Hanna Folkesson från Rosengård. Stockholmarna visade också varför när de i en hel halvlek stod upp på ett ypperligt sätt mot Piteå.

Det var hårda närkamper över hela banan och två olika stilar som slogs om att få diktera villkoren: Piteås snabba framåtspel, mot Djurgårdens kreativa kortpassningar.

I paus var ställningen 0-0 med ett visst spelövertag för hemmalaget. Då gjorde Piteås tränare Stellan Carlsson ett byte som skulle visa sig vara lyckat. Ut med Selina Henriksson och in med Josefin Johansson.

Bara fem minuter in i andra halvlek var det Johansson som vann en nickduell och helt friställde Nina Jakobsson som enkelt kunde göra 1-0.

Därefter bytte Piteå skepnad. 3-4-3 förvandlades med några byten och rockader till ett defensivt 4-5-1.

Resultatet blev att Djurgården fick äga bollen på ett helt nytt sätt – men klarade ändå inte av att hota på allvar.

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

För Piteås tränare Stellan Carlsson var det exakt vad han ville se. Han vill att laget ska hitta flera sätt att spela fotboll på.

- Vi valde medvetet att bevaka vår ledning och även spara kraft, säger han.

Ett högst medvetet och genomtänkt val. Han vet att det väntar Champions League längre fram, antalet tuffa matcher ökar markant och då gäller det att orka.

För Carlsson var det ett delvis ett test.

- Vi har inte haft några försvarsaktioner på hela försäsongen, så det var en ovana i sig för oss. Därför var det viktigt att vi redde ut det här och klarade av testet mentalt. Det kommer behövas längre fram.

Faktum är att Carlsson var sugen att dra ner laget ännu tidigare än han gjorde.

- Vi har förberett att kunna spela lägre och min plan var att göra det ännu tidigare. Men vi hade ändå så pass bra kontroll i vårt presspel.

Forwardskris nära

Efter Piteås mål spelade Djurgården riktigt bra, tryckte ner hemmalaget men kom inte till de där riktigt heta chanserna.

Piteå valde att överge sitt offensiva spel, överge 3-4-3 mot 4-5-1 och byta ut sin målskytt Jakobsson. Det gav Djurgården ett ännu större bollinnehav.

Ett taktiskt drag som höll sig tiden ut. Djurgården pressade, men kom inte riktigt nära kvitteringen.

Det enda som dämpade Piteås segerjubel en aning är att en forwardskris är på väg att uppstå.

I sista träningsmatchen skadade sig det brasilianska nyförvärvet Fernanda Da Silva och i slutet av premiären tvingades Cecilia Edlund utgå på grund av skada.

Laddar Matchöversikt
ARTIKELN HANDLAR OM