Bjurman: De måste vinna – och de vet om det

I sina bästa stunder spelar världens mest grandiosa hockey

avPer Bjurman

ST. LOUIS. I natt vinner St. Louis Blues och får äntligen spela ”Gloria” för sina törstande fans – eller så är Stanley Cup-finalen över.

Men efter Bruins 7–2-kross i förra matchen känns det lite svårt att se hur det ska gå till.

Som vi fått lära oss år efter år – men tycks glömma hela tiden… – finns det inga som helst givna händelseförlopp i Stanley Cup-finaler.

Just när det känns som att jo, nu vet man exakt vad som kommer hända – då blir det alltid precis tvärtom.

Likafullt är jag i det närmaste hundra på att St. Louis Blues måste vinna den fjärde ronden hemma i Enterprise Center i natt.

Om Bruins går upp i 3–1-ledning och skaffar sig så kallat slagläge, då avgör de i match fem och får lyfta den gränslöst åtrådda bucklan hemma i Boston på svenska nationaldagen.

Förstörde tidernas fest

Naturligtvis är bluesmännen från Missouri medvetna om att snudd på omöjligt trubbel väntar ifall de förlorar igen och kommer försöka samla sig till hela säsongens mest formidabla insats.

Frågan är om det räcker, om de ens i sitt allra mest perfekta skick kommer åt det Boston som förstörde tidernas fest i St. Louis i lördags.

– Det är vi övertygade om. Vi har förlorat tredje matchen i varje serie i årets slutspel och hela tiden hittat sätt att komma tillbaka. Det ska vi göra nu också, underströk coachen Craig ”Chief” Berube efter söndagens träning.

Mm, men de har inte haft en motståndare av den här kalibern i de tidigare omgångarna – med en förstakedja som i sina bästa stunder spelar världens mest grandiosa hockey och efter några mindre iögonenfallande insatser börjat spinna som en fulltankad Ferrari igen, med ett powerplay så dödligt att det i allmänhet inte behöver mer än en halvminut för att leverera eller en målvakt så stoisk och lugn att en sten i skogen framstår som hysterisk i jämförelse.

Muttras om orättvisa domarna

Inte heller har de tidigare klagat på sådant som inte går att påverka, men under söndagen började Berube muttra om att han tycker att domarna är orättvisa.

– Vi var det minst utvisade laget i hela slutspelet. Nu åker vi plötsligt ut hela tiden. Jag köper det inte, hette det.

Den sortens gnäll brukar ofelbart indikera att serier är på väg att glida coacherna ur händerna. De som vinner säger ingenting – de låter sin hockey tala.

Fokus hos ”Chief” borde bara och enkom ligga på att se till att hans mannar får Laura Branigans ”Gloria” att ljuda över nejden sent på måndag kväll.

Annars…

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL