Då chockstartade Pantern matchen med tre mål första tio minuterna.

En start som AIK aldrig hämtade sig i från.

När den 14:e omgången i hockeyallsvenskan inleds i dag är AIK trea och Pantern fyra i tabellen, strax bakom toppduon Timrå och Oskarshamn.

Men att det var två likvärdiga lag som möttes i Malmö Isstadion i dag märktes inte.

Inledningsvis handlade nämligen allt om Pantern. 1–0 rakade Robin Dahse in i öppen bur efter att AIK:s målvakt Erik Källgren glidit ur position när han räddat Sebastian Dyks förstaläge.

”Ibland sitter den i krysset”

Bara 1,25 senare, efter 4,43, kom 2–0 från Sebastian Selin och när sedan AIK fick läge i powerplay efter knappa tio minuter slutade det med en spelvändning där Nicklas Jadeland bombade in ett slagskott till 3–0.

– Jag brukar sikta där borta, ibland är den två meter över, ibland ute i hörnet och ibland sitter den i krysset, säger Jadeland till C More.

En reducering blev det dock till slut i första perioden. Anton Holm skickade in ett skott från höger som smet in bakom Robin Jensen i Pantern-målet.

Talangen bakom reduceringen

– Jag tycker det speglar perioden, vi har bra fart och tryck på deras kasse, säger Nicklas Jadeland.

I andra perioden lyfte sig AIK och talangen Nils Höglander, 16, hittade fram till Kalle Jellvert som kunde reducera matchen ytterligare.

– Jag får den framför mål och det är nästan öppen kasse, det var snyggt av Nisse, säger Jellvert.

Men närmare än så kom aldrig AIK. Martin Janhols inledde slutakten med att sätta 4–2 efter fint förarbate av Sebastian Selin och sedan punkterade Olle Liss matchen med sitt 5–2.

Segern tar Pantern upp som ny tvåa i tabellen.

I kvällens andra match tog Tingsryd tre poäng borta mot Almtuna. Hemmalaget kvitterade till 1–1 med drygt tio minuter kvar men när Mats Josten Fröshaug gjorde 2–1 för Tingsryd kom även 3–1 och 4–1 i öppen kasse.