Skrällen i den svenska poängligan

Elias Lindholm: ”Det hade man inte räknat med”

avPer Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:
Elias Lindholm vann den svenska poängligan
Foto: Jeff McIntosh / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix
Elias Lindholm vann den svenska poängligan

NEW YORK. Vi fick en liten skräll i toppen av svenska poängligan i NHL i år.

Med 27 mål och 51 assist såg Calgarys Elias Lindholm till att slå alla de namnkunniga stjärnorna.

– Det hade man ju inte räknat med innan säsongen så det känns ju som en rolig bonus, säger den blågule poängkungen till Sportbladet.

En lika stor sensation som när William Karlsson ifjol kom från ingenstans och dunkade in 43 mål är det kanske inte att Elias Lindholm vinner den svensk poängligan – men likafullt en rätt stor överraskning.

Så sent som ifjol slutade han på artonde plats i samma tabell, med 16 mål och 28 assist.

Nu sopar han hem förstaplatsen med 27 mål och 51 assist.

– Det hade man ju inte räknat med innan säsongen så det känns ju som en rolig bonus, säger den 24-årige gästriken när vi talar med honom efter nattens grundseriefinal mot Edmonton.

– Men jag fick ett lyft när jag kom till Calgary från Carolina i somras och har ju fått spela i en väldigt bra kedja med Johnny Gaudreau och Sean Monahan. Vår lina har onekligen haft en kanonsäsong.

”Väntat på att det ska börja”

Elias tycker dock att det gått lite segt på slutet – fast tror på ett nytt lyft han kommande vecka går in i karriärens första Stanley Cup-slutspel, mot Colorado Avalanche.

– Det har varit lite för mig som för fansen, att man bara gått och väntat på att playoff ska börja, säger han.

– Förhoppningsvis kan jag snabbt komma tillbaka till samma form som jag hade innan. Det ska hur som helst bli otroligt kul.

De vinner svenska målligan

I den svenska målligan delar Viktor Arvidsson och Gabriel Landeskog på segern med 34 fullträffar vardera, medan Chicagos Erik Gustafsson skräller hem de blågula backarnas poängliga med sammanlagt 60 poäng.

Hela ligans poängkung, i rätt så överlägsen stil, blev Tampas Nikita Kutjerov med 41 ål och 87 assist – medan Alex Ovetjkin förstås tog hem målligan med sina 51 strutar.

Den största svenska individuella framgången hittar vi i rookieligan, där Elias Pettersson är ohotad etta, Rasmus Dahlin trea och Andreas Johnsson fyra.

Det är också mycket anmärkningsvärt att Robin Lehner hade näst bäst räddningsprocent av alla målvakter.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL