Frölunda Indians

Ny taktik bakom Frölundas powerplaysuccé

avHenrik Lundgren

GÖTEBORG. Utskällda under större delen av vintern. Frölundas powerplayspel har varit sämst i serien. 

Men nu, en explosion av mål. En liten taktiskt förändring ligger bakom. 

– Skönt att det lossnat, det är inget vi kan knäppa på sen bara för att det är slutspel, säger Simon Hjalmarsson.

De senaste säsongerna har Frölundas powerplay-spel hyllats. Med Ryan Lasch som ett ledande spelgeni har spelare som Victor Olofsson, Joel Lundqvist, Casey Wellman och Johan Sundström öst in poäng. Men i år har det tagit bom stopp. Efter en lovande inledning har laget rasat i PP-ligan, och då har segrarna allt oftare också uteblivit.

– Det blev inte några mål på ett gäng matcher, och då är det klart att det börjar sätta sig i skallarna. Man kramar klubban lite hårdare och slutar tro på det, säger Simon Hjalmarsson.

Sprider attackerna

Men de senaste veckorna har det lossnat, rejält. Tre powerplay-mål i CHL-finalen mot Red Bull München, två mot Timrå senast. Och så två, näst intill tre, i överkörningen mot Skellefteå.

– Det trillar in lite puckar, spänningarna släpper, förklarar Simon Hjalmarsson.

Det är dock inte bara rent mentalt som det har lossnat. Frölundaledningen har kliat sitt allt gråare hår, och ändrat både uppställning och spelsätt. Chay Genoway har ersatts på backplats av Brandon Gormley, och de allra mest sönderlästa PP-varianterna har i stället bytts ut mot skott från blålinjen.

– Vi tar lägena från fler positioner nu, börjar skjuta mer från backplats och har fått utdelning därifrån. Vi sprider våra attacker, och det gör det svårare för motståndarna att läsa också, säger Hjalmarsson.

”Skönt att det lossnar”

Samuel Fagemo, framgångsrik i powerplay under hösten, har fått flytta ner i den andra uppställningen. Som också börjat göra mål.

– Vi har gnuggat massor och kollat mycket på video. Vi vill vara lite rakare, och det är väldigt viktigt inför slutspelet att ha ett bra powerplay. Så det är väldigt skönt att det lossnar nu. Ett bra powerplay kan avgöra en hel matchserie. 

Tre segrar av tre möjliga

Efter 7-1-krossen mot Skellefteå hade Frölundaspelarna svårt att hitta något att klaga på. Sen CHL-titeln har man också tre segrar av tre möjliga i serien. Hjalmarsson ser en attitydförändring bakom det. 

– Efter nyår blev vi för bekväma. Tidigare år har vi varit jättebra i Scandinavium, malt ner motståndarna så mycket att även om vi legat under inför den sista perioden så har vi haft en bra chans i och med att de blivit så trötta. Men nu har vi inte fått den effekten, många spelare trodde att det skulle komma av sig själv. Men vi har haft bra snack och nu ser det bättre ut, nu vet vi att varje situation där ute på isen är viktig. Det är en stor skillnad.

ARTIKELN HANDLAR OM