Så klimatsmarta och lättlagade är matkassarna

Aftonbladet testar tre matsmarta middagskassar

Publisert:
SMART VAL I coronatider är det många som inte vill trängas bland butikshyllor och i kassaköer. Då passar en matkasse perfekt! Jon Hansson har testat tre matkassar med klimatsmart innehåll. Alla kassar är mer eller mindre lättlagade och innehåller tre eller fyra maträtter.

När coronaviruset gör att vi inte vill trängas i butiken ökar suget markant efter färdiga middagskassar och andra former av hemkörd mat.

Samtidigt tycker en stor majoritet av svenskarna att det är viktigt att maten har liten klimatpåverkan.

Vi har testat tre middagskassar som fixar det önskemålet.

En klimatsmart matkasse – vad vankas i en sådan? En påse torkade bönor och några rovor? Nej, de tre kassar vi testat erbjuder en betydligt mer varierad kost som dessutom högst troligt minskar ditt klimatavtryck.

Redan att beställa hemkörning av matvaror från affären kan vara ett sätt att minska klimatavtrycket. I alla fall för dig som annars skulle tagit bilen till butiken. En lastbil som lämnar kassar på många adresser i en stadsdel eller ett villaområde gör mindre avtryck än en massa personbilar som kör ungefär samma vända.

Innehållet i kassen spelar förstås också roll. Företag som Simple feast, Hello fresh, Middagsfrid, Ecoviva och Linas matkasse erbjuder flexitariska, vegetariska eller veganska kassar som gör ett mindre klimatavtryck än en kasse med kött, fisk och fågel i varje rätt.

Matkassar – oavsett om rätterna är konventionella eller växtbaserade – kan också bidra till minskat matsvinn eftersom innehållet är noggrant beräknat att räcka till precis det som ska lagas.

Enligt Världsnaturfonden WWF har varje människa en klimatbudget för maten på 11 kg CO2e (koldioxidekvivalenter) per vecka om vi ska klara Parisavtalets mål om en global uppvärmning väl under 2 grader fram till år 2100 jämfört med förindustriella nivåer. (Och ännu hellre under 1,5 grader.) 

Det betyder ungefär 0,5 kg CO2e per lunch och middag plus några hekto till frukost och mellis. 

Vi har valt de tre matkassarna i testet för att de lovar att deras rätter i genomsnitt orsakar utsläpp under den nivån. 

Är det mycket eller lite jämfört med hur vi äter i gemen? Forskaren Camilla Sjörs beräknade svenskarnas mat-klimatavtryck med hjälp av en undersökning av våra matvanor från 2010–2011. Medianvärdet för kvinnor var 1,5 ton utsläpp CO2e per år och 2,0 ton för män. Det motsvarar 29 kg respektive 38 kg i veckan. Alltså en bra bit över WWF:s rekommendation på max 11 kg. Men spännvidden mellan ätarna var mycket stor, mellan 3,8 kg och 117 kg i veckan.

Att äta klimatkasse-mat betyder alltså ett klart minskat avtryck för de allra flesta av oss. 

Här är en beskrivning av kassarna och några exempel på rätter. Något som skulle funka för dig?

Fotnot: I en Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Ica, svarar 69 procent att det är ganska eller mycket viktigt att maten de äter har liten klimatpåverkan. 75 procent skulle vilja att det var enklare att handla mat med liten klimatpåverkan.

Recepten från kassarna kräver vissa ingredienser som du oftast redan har hemma.
Årstidernas flexitariska kasse

Årstidernas flexitariska kasse

  • Vad: Kassen finns för 1–4 personer och med tre eller fyra rätter. Grunden är vegetarisk men här finns också en rätt med fisk och en med kyckling.
  • Pris fyra personer, fyra rätter: 999 kr. 
  • Pris per portion: 62:44 kr. 
  • Leverans: Södra Sverige, göteborgs- och stockholmsområdet och vissa andra större städer. En eller två dagar i veckan. Sickar bild på den levererade kassen när den är på plats utanför dörren.
  • Genomsnittligt klimatavtryck per portion: Visar inte klimatavtrycket per rätt men lovar att hela verksamheten ska vara koldioxidneutral från och med i år. Bland annat genom att låta 80 procent av råvarorna komma från växtriket och bara 20 procent vara animalier, inte använda produkter som flygfraktats samt att klimatkompensera genom koldioxidbindning i skog och mark.
  • Ekologiskt: Ja, 100 procent. Följer WWF:s rekommendationer när det gäller fisk.

Rätter testveckan: 

  1. Torskfisk med potatis och krämig spenat med färsk vitlök och purjolök.
  2. Bulgursallad med citronpickles, kycklingbullar och tomat.
  3. Kryddig linssoppa med kokosmjölk, tunnbröd och persikosallad.
  4. Cecina – kikärtspannkaka med sötpotatis och yoghurtdressing.
  • Typ av recept: Fräscha rätter med antydan till restaurangsnits. Det danska ursprunget anas ibland – inte i form av røde pølser utan en del kombinationer känns nya och lite spännande.
  • Lättlagat: Viss optimism i tidsangivelsen i recepten. Rätterna ta 30–45 minuter att laga.
  • Blir det gott? Välkomponerade och hyfsat smakrika rätter.
  • Matlåda: Nja, inga mastodontportioner men den som väljer enpersonskassen får mer mat över (och får betala lite mer per rätt).
  • Andra kassar: Glutenfria vegankassen, Veganska matkassen, Vegetariska matkassen, Vegetariska snabbkassen, Pescetariska matkassen.

Kommentar: För den hyggligt vana matlagaren som vill få en mer klimatsmart meny.

Vi reagerade på att exempelvis kycklingfärsen i kassen var dansk. Här prioriterar Årstiderna det ekologiska framför kortast möjliga transport och påpekar ”När det gäller produktionen av livsmedel står transporten för en ganska liten del av varans totala livscykel och miljöpåverkan.”

Bra med enpersons-kassar.

(arstiderna.com)

Enkla matkassen.

Enkla kassen

  • Vad: Helt vegansk matkasse baserad på en huvudråvara. Den här veckan var det exempelvis belugalinser. Nästa kasse bygger på en annan av huvudråvarorna jordnötter, linser, sojafärs och tahini. Sedan byts de fem råvarorna enligt ett rullande schema. Recepten på de tre rätterna i kassen av en viss råvara är de samma från leverans till leverans. Alla kassar är för fyra personer.
  • Pris fyra personer, tre rätter: 399 kr + 0–50 kr för leverans.
  • Pris per portion: 33–37 kr.
  • Leverans: Tisdagskvällar varje vecka i större och medelstora orter i hela Sverige (når ungefär 7 miljoner personer).
  • Genomsnittligt klimatavtryck per portion: Cirka 0,28 kg CO2e.
  • Ekologiskt: 30–50 procent av råvarorna.

Rätter testveckan: 

  1. Potatissallad beluga.
  2. Solrosotto.
  3. Belugabolognese.

Typ av recept: Enkla och mättande rätter utan lull-lull.

  • Lättlagat: Inga konstigheter men det tar mellan 45 minuter och dryga timmen innan maten står på bordet. Kräver något mer av egna kryddhyllan och skafferiet än de andra kassarna.
  • Blir det gott? Inget jättetryck i smakerna men det går ju till viss del att reparera med egna kryddinsatser. Rätterna får likartad konsistens när de bygger på samma basråvara men du behöver inte äta kassens rätter tre dagar i rad.
  • Matlåda: Rikligt med mat, definitiv upplagt för matlåda.
  • Andra kassar: Nej.

Kommentar: För novisen och matlagaren med liten budget och den som vill krympa sitt mat-klimatavtryck radikalt. Fokus på enkelhet och lågt pris för att underlätta mer växtbaserade matvanor.

Visserligen har väl de flesta av oss ingen jätterepertoar när det gäller vardagsrätter men det riskerar att bli lite enahanda när menyn repeteras var sjätte vecka. Bra att inga kylvaror ingår, minskar risken för matsvinn och du kan fördela rätterna över en längre tid.

(enklakassen.se)

Ica matkassen Klimat

Ica matkassen Klimat

  • Vad: Fyra middagar för fyra personer. Två rätter är vegetariska en innehåller fisk eller skaldjur och en kyckling.
  • Pris fyra personer, fyra rätter: 769 kr.
  • Pris per portion: 48:06 kr.
  • Leverans: 550 butiker i hela Sverige. Du kan också hämta kassen i butik.
  • Genomsnittligt klimatavtryck per portion: 0,5 kg CO2e. 
  • Ekologiskt: Vissa av produkterna. Fyra av ett 30-tal i kassen vi testade.

Rätter testveckan: 

  1. Fiskgryta med ingefära och curry.
  2. Kyckling med ratatouille och oregano.
  3. Lasagne med linser och blomkål.
  4. Spenatpannkakor med tomat- och paprikasallad.
  • Typ av recept: Mix av vardagsrätter med hög igenkänningsfaktor och mer exotiskt kryddade kreationer.
  • Lättlagat: Okomplicerat men räkna med en del hackande och mixande. Tillagningstiderna ligger mellan en halv och en hel timme.
  • Blir det gott? Jadå, det här är ambitiös, modern vardagsmat.
  • Matlåda: Tonårsfamiljen kanske rensar faten men med yngre barn runt bordet lär det bli mat över till åtminstone ett mål.
  • Andra kassar: Enkla veckan, Familj, Familj – laktosfri, Vego, Bistro, Inspiration, Gluten- och laktosfri.

Kommentar: För barnfamiljen som vågar testa annat än Mamma Scans och makaroner.  Och som vill passa på att få andra basvaror levererade på samma gång. (Inte alla men många butiker har den möjligheten.)

Varierat utbud av recept minskar risken för att du tröttnar på kassen. 

Men synd att den bara finns för fyra personer. Bökigt att dela fryst kyckling eller en förpackning linser och spara till senare måltider för ett mindre hushåll.

(www.ica.se/handla-online/ica-matkassen)

Så klimatsmarta och lättlagade är matkassarna
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Jon Hansson

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.