Allt du vill veta om tacos

Så gör du din egen tacokrydda och sås

Av: Elisa Amorelli

Publicerad:
Klassiskt svensk tacos med köttfärs, mexikansk med frijoles eller en lite vågad variant med fisk?
Foto: The Food Group / iStockphoto
Klassiskt svensk tacos med köttfärs, mexikansk med frijoles eller en lite vågad variant med fisk?

Den är Mexikos stolthet och Sveriges fredagsfavorit.

Tacosen är både himmelskt god, enkel att laga – och går att variera i oändlighet.

Här har vi samlat recept och tips för att bli proffs på den populära rätten.

Tacos är en riktig klassiker, men hur kom kom den till Sverige, vilka är originalingredienserna – och hur gör man den allra bästa guacamolen?

Här har vi samlat allt du behöver för att briljera runt taco-bordet.

Var kommer tacos ifrån?

Det finns delade meningar om tacosens egentliga ursprung, men de flesta är överrens om att den har sina rötter i Mexiko. Ordet tacos är ett samlingsnamn på det mexikanska sättet att äta olika maträtter i tortilla eller burrito- bröd gjorda på majs eller vetemjöl.

Det vi i Sverige kallar för taco är egentligen texmex – en blandning av olika matinfluenser från Texas och Mexiko.

Foto: Eva Blanco / iStockphoto
Tacos kan varieras i det oändliga med kött, fågel, fisk, skaldjur, vegofärs eller halloumi.

Hur kom den till Sverige?

Tex mex-produkter har funnits i Sverige sedan mitten av 80-talet, men då utan större succé.

1991 lanserade varumärket Santa Marias en rad texmex-produkter, efter att företagets VD Lars-Olof Mattson prövat tacos på en middag och blivit inspirerad. Men det var först i början av 2000-talet som tacosens riktiga glansdagar tog fart i Sverige.

I dag sägs det att svenskarna, tillsammans med norrmännen, äter mest tacos i Europa.

Vilka är de vanligaste ingredienserna i svensk tacos?

Tacos kan varieras i det oändliga med kött, fågel, fisk, skaldjur, vegofärs eller halloumi. Men de vanligaste tillbehören i svenska hem är kryddig köttfärs, strimlad sallad, färgglada grönsaker, stark sås, frisk gräddfil och guacamole.

Allt detta fyller man sedan i en tortilla, som är det mjuka brödet som används till tex mex-mat.

Foto: Marco Vasquez / iStockphoto
I norra Mexiko görs tortillas mestadels av mjöl, medan de i södra Mexiko vanligtvis görs av majs.

Hur gör man tacos i Mexiko?

Originalmaten, om man ska göra det "på riktigt", innebär matlagning från grunden. Ofta används små, hemmagjorda tortillabröd som fylls med biff eller frijoles (bönröra), guacamole och syrad lök.

I norra Mexiko görs tortillas mestadels av mjöl, medan de i södra Mexiko vanligtvis görs av majs.

Andra typiska mexikanska tacos:

Vilken sås har man till?

En bra salsa är också A och O i det mexikanska köket. Här har vi listat några av mexikanernas favoriter:

Foto: Sara Danielsson
Guacamole med nachochips

Hur gör man guacamole?

Guacamole är världens godaste avokadoröra som går snabbt att göra. Det är ett tillbehör som användes redan av aztekerna i Mexiko under 1600-talet.

Det traditionella grundreceptet innehåller endast mortlad avokado tillsammans med lite havssalt. I dag är det populärt att gå efter det här receptet:

  • Kärna och gröp ur valfri mängd avokado och mosa dem.

  • Finhacka chili och kärna ur och hacka tomat.

  • Tillsätt limesaft och chili i en skål med avokadon och tomaterna. Rör runt.

  • Riv ner vitlök och smaka av med salt och svartpeppar.

  • Hacka koriander fint, blanda efter smak och rör runt guacamolen med olivolja.

  • Ät och njut!

Hur gör man egen tacokrydda?

Att slänga ihop sin egen tacokrydda tar bara några minuter. Allt du behöver göra är att blanda de här ingredienserna i en burk och skaka om. Använd 1–2 msk av kryddblandning till 500 gram köttfärs.

  • 2 tsk salt

  • 2 tsk chilipulver

  • 2 tsk lökpulver

  • 2 tsk vitlökspulver

  • 3 msk paprikapulver

  • 1 msk spiskummin

  • 2 msk oregano

  • 2 krm cayennepeppar

Och egen tacosås?

Det finns många olika varianter på hemmagjorda tacosåser. Exempelvis kan du gör den här på gröna tomater, jalapeños, spiskummin och koriander.

Kan man göra tacosen lite nyttigare?

Ja, här är Josefine Jonassons, dietist på Wellobes, tips på tacotillbehören som håller nere kaloriinnehållet.

  • Gurka, tomat, sallad, paprika, avokado, lök, svarta bönor och andra grönsaker

  • Köttfärs eller strimlad kycklingfilé med hemgjord tacokrydda

  • Tacosås och/eller gräddfil

Vill du variera din tacos? Prova några av de här recepten:

Kycklingtacos med tomatsalsa och avokado

Perfekt kombination för hela familjen.

Foto: Thinkstock
Kycklingtacos med tomatsalsa och avokado.

Fish taco med mangosalsa och cole slaw

Att fylla tortilla med stekt fisk, manogsalsa och cole slaw är oväntat gott. Ingen lär sakna köttfärsen eller guacamolen.

Foto: Thinkstock
Fish taco med mangosalsa och cole slaw

Lyxtacos med friterade musslor

Om du vill lova lite och sedan drämma till med en riktig överleverans, bjud in till tacokväll och chocka dina gäster med denna krispiga festmåltid.

Foto: Eva Hildén
Lyxtacos med friterade musslor.

Taquitos – enkel och god variant på tacos

Precis som med tacos går det att variera fyllningen, här har vi använt kryddig kyckling.

Foto: thinkstock
Frasiga taquitos

Tacos med blomkål och kikärtor

Den här är en härlig vegetarisk tacos med smakrik salsa. Det perfekta sättet att förnya tacofredagen!

Foto: Peter Cassidy
Vegetarisk tacos.

Tofu-tacos

Här möts det asiatiska köket med det mexikanska och blir en variant med brynt tofu istället för kött.

Foto: Colourbox
Tacos med tofu.

Tacos med citrussmakande räkfyllning

Fyll dina tacos med en fräsch blandning av finhackade grönsaker och skalade räkor smaksatta med vinäger, lime och vitlök

Foto: Thinkstock
Tacos med skalade räkor.
Publicerad:

MER OM MAT & DRYCK