Allt du vill veta om tacos

Så gör du din egen tacokrydda och sås

Av: 

Elisa Amorelli

Klassiskt svensk tacos med köttfärs, mexikansk med frijoles eller en lite vågad variant med fisk?
Klassiskt svensk tacos med köttfärs, mexikansk med frijoles eller en lite vågad variant med fisk?

Mexikansk mat

Den är Mexikos stolthet och Sveriges fredagsfavorit.

Tacosen är både himmelskt god, enkel att laga – och går att variera i oändlighet.

Här har vi samlat recept och tips för att bli proffs på den populära rätten.

Tacos är en riktig klassiker, men hur kom kom den till Sverige, vilka är originalingredienserna – och hur gör man den allra bästa guacamolen?

Här har vi samlat allt du behöver för att briljera runt taco-bordet.

Var kommer tacos ifrån?

Det finns delade meningar om tacosens egentliga ursprung, men de flesta är överrens om att den har sina rötter i Mexiko. Ordet tacos är ett samlingsnamn på det mexikanska sättet att äta olika maträtter i tortilla eller burrito- bröd gjorda på majs eller vetemjöl.

Det vi i Sverige kallar för taco är egentligen texmex – en blandning av olika matinfluenser från Texas och Mexiko.

Tacos kan varieras i det oändliga med kött, fågel, fisk, skaldjur, vegofärs eller halloumi.

Hur kom den till Sverige?

Tex mex-produkter har funnits i Sverige sedan mitten av 80-talet, men då utan större succé.

1991 lanserade varumärket Santa Marias en rad texmex-produkter, efter att företagets VD Lars-Olof Mattson prövat tacos på en middag och blivit inspirerad. Men det var först i början av 2000-talet som tacosens riktiga glansdagar tog fart i Sverige.

I dag sägs det att svenskarna, tillsammans med norrmännen, äter mest tacos i Europa.

Vilka är de vanligaste ingredienserna i svensk tacos?

Tacos kan varieras i det oändliga med kött, fågel, fisk, skaldjur, vegofärs eller halloumi. Men de vanligaste tillbehören i svenska hem är kryddig köttfärs, strimlad sallad, färgglada grönsaker, stark sås, frisk gräddfil och guacamole.

Allt detta fyller man sedan i en tortilla, som är det mjuka brödet som används till tex mex-mat.

I norra Mexiko görs tortillas mestadels av mjöl, medan de i södra Mexiko vanligtvis görs av majs.

Hur gör man tacos i Mexiko?

Originalmaten, om man ska göra det "på riktigt", innebär matlagning från grunden. Ofta används små, hemmagjorda tortillabröd som fylls med biff eller frijoles (bönröra), guacamole och syrad lök.

I norra Mexiko görs tortillas mestadels av mjöl, medan de i södra Mexiko vanligtvis görs av majs.

Andra typiska mexikanska tacos:

  • Enchiladas blir det när man lägger kött, ost, sås och tillbehör i ett mjukt tortillabröd, viker ihop eller rullar det och sedan gräddar det i ugnen.
  • Carnitas är en gryta gjord på fläsk som är lite av Mexikos nationalrätt. Köttet tillagas i minst fyra timmar och serveras oftast med färsk koriander, hackad lök, guacamole, salsa, tortillabröd och refried beans.
  • Taquitos är tortilla-rullar fyllda med stuvat fläskkött som sedan friteras. Till skillnad från enchiladas är Flautas hårda och frasiga.
  • Burritos görs av vetetortillas som man fyller med exempelvis bönor, kött och ris eller quinoa. Ordet betyder liten åsna på spanska.

Vilken sås har man till?

En bra salsa är också A och O i det mexikanska köket. Här har vi listat några av mexikanernas favoriter:

Guacamole med nachochips

Hur gör man guacamole?

Guacamole är världens godaste avokadoröra som går snabbt att göra. Det är ett tillbehör som användes redan av aztekerna i Mexiko under 1600-talet.

Det traditionella grundreceptet innehåller endast mortlad avokado tillsammans med lite havssalt. I dag är det populärt att gå efter det här receptet:

  • Kärna och gröp ur valfri mängd avokado och mosa dem.
  • Finhacka chili och kärna ur och hacka tomat.
  • Tillsätt limesaft och chili i en skål med avokadon och tomaterna. Rör runt.
  • Riv ner vitlök och smaka av med salt och svartpeppar.
  • Hacka koriander fint, blanda efter smak och rör runt guacamolen med olivolja.
  • Ät och njut!

Hur gör man egen tacokrydda?

Att slänga ihop sin egen tacokrydda tar bara några minuter. Allt du behöver göra är att blanda de här ingredienserna i en burk och skaka om. Använd 1–2 msk av kryddblandning till 500 gram köttfärs.

  • 2 tsk salt
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 tsk lökpulver
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 3 msk paprikapulver
  • 1 msk spiskummin
  • 2 msk oregano
  • 2 krm cayennepeppar

Och egen tacosås?

Det finns många olika varianter på hemmagjorda tacosåser. Exempelvis kan du gör den här på gröna tomater, jalapeños, spiskummin och koriander.

Kan man göra tacosen lite nyttigare?

Ja, här är Josefine Jonassons, dietist på Wellobes, tips på tacotillbehören som håller nere kaloriinnehållet.

  • Gurka, tomat, sallad, paprika, avokado, lök, svarta bönor och andra grönsaker
  • Köttfärs eller strimlad kycklingfilé med hemgjord tacokrydda
  • Tacosås och/eller gräddfil

Vill du variera din tacos? Prova några av de här recepten:

Kycklingtacos med tomatsalsa och avokado

Perfekt kombination för hela familjen.

Kycklingtacos med tomatsalsa och avokado.

Fish taco med mangosalsa och cole slaw

Att fylla tortilla med stekt fisk, manogsalsa och cole slaw är oväntat gott. Ingen lär sakna köttfärsen eller guacamolen.

Fish taco med mangosalsa och cole slaw

Lyxtacos med friterade musslor

Om du vill lova lite och sedan drämma till med en riktig överleverans, bjud in till tacokväll och chocka dina gäster med denna krispiga festmåltid.

Lyxtacos med friterade musslor.

Taquitos – enkel och god variant på tacos

Precis som med tacos går det att variera fyllningen, här har vi använt kryddig kyckling.

Frasiga taquitos

Tacos med blomkål och kikärtor

Den här är en härlig vegetarisk tacos med smakrik salsa. Det perfekta sättet att förnya tacofredagen!

Vegetarisk tacos.

Tofu-tacos

Här möts det asiatiska köket med det mexikanska och blir en variant med brynt tofu istället för kött.

Tacos med tofu.

Tacos med citrussmakande räkfyllning

Fyll dina tacos med en fräsch blandning av finhackade grönsaker och skalade räkor smaksatta med vinäger, lime och vitlök

Tacos med skalade räkor.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mexikansk mat

Recept

Mat & dryck

Mexiko

Texas

Kött

Kycklingfilé

MER OM GODARE

Tacomys med ”falsk” guacamole

30 min

La neta - mexikansk restaurang i Stockholm

Pepparkakskrydda – enkelt att blanda själv

5 min

Gör lyxfrukost till vardags – enkelt och snabbt

Vegetarisk pizza med läckra smaker

1 h 10 min

Chiapudding med turkisk yoghurt och stekta äpplen

15 min

Bananpannkakor med blåbär och kvarg

10 min

Macka med hummus, ägg och grönsaker

10 min

Vegoburgare och vegokorv får behålla sina namn

Nyttig frukostpaj med blåbär

50 min

Smoothie med spenat, mango och dadlar

5 min

Bulgogi – så gör du den goda koreanska färsrätten

30 min

Larb med vegofärs

15 min

Banh mi fries

20 min

Spenatpaj med lax och purjolök

1 h

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott

Pepparchampinjoner med pommes

25 min

Gnocchi med parmaskinka och hemgjord pesto

20 min

Madeleinekakor – klassiskt goda smaker

30 min

Ricottapannkakor med citron

25 min

Blåbärsgröt med chiapudding

15 min

Wonton – soppa med svampfyllda knyten

40 min

Broccoliwok med ris

15 min

Sötpotatishummus – krämig och god

25 min