
Johansson, Martin
Baka bröd
219,00 kr
Tillfälligt slut
Det behöver inte vara svårt och kräva massa tid.
Med hjälp av rätt tricks så har du lätt nybakat bröd både till frukost, lunch och kvällsmackan.
Här visar Martin Johansson hur du enkelt lyckas – varje gång.
Få saker får en att må så bra som att baka bröd. Den ljuvliga doften som sprids i hemmet och det varma fluffet som får smöret att smälta.
– Många drar sig för att göra eget bröd för att man tror att det är krångligt och stökigt. Men så behöver det verkligen inte vara, säger Martin Johansson.
För över tio år sedan släppte han boken “Surdegsbröd”. Den blev snabbt en stor succé och har kallats för “Bakboken som förändrade Sverige”.
Sedan dess har det blivit inte mindre än fem böcker på ämnet, nu senast “Baka bröd – enkla recept för stora och små”. I sitt kök tar Martin fram såväl knådfria som konventionella brödrecept kända för att verkligen fungerar – för alla.
– Jag brukar säga att det viktigaste är att släppa prestigen och fokusera på att det ska vara kul och gott, då är det nästan omöjligt att misslyckas.
– Verkligen inte. Tvärtom. När jag började baka följde jag recept slaviskt, då blir man bara ängslig och baket blir inte roligt. Se istället recepten som en liten guide, säger han.
Om man är en ovan brödbakare tipsar Martin om att börja med ett långjäst bröd med lite jäst. Sätt en deg på kvällen, låt den jäsa under natten – så är brödet enkelt färdigt på morgonen, säger han.
– Det är en bra början. Dels är det enkelt för man slipper knåda degen så mycket, det är bara röra ihop. Under vilan bildas glutentrådarna som man annars kommer åt genom knådningen.
Om du istället är ute efter något som går snabbt, är Martins favorit att bjuda på scones eller platta bröd. Tunnbröd kan du göra på bikarbonat som inte behöver jäsa. Alternativet är att använda mer jäst och varmt vatten.
– Då jäser degen snabbt men får också en ganska tråkig bismak av jästen. Så har man bråttom är det bättre att baka med bakpulver eller bikarbonat.
– Då skulle jag bjuda på surdegsbaguetter. Det tycker alla om. Gör en lös deg och grädda de riktigt länge, så får brödet oerhört mycket karaktär och smak.
– Ett paket jäst. Ett tips är att stoppa några paket i frysen så vet man att det finns hemma. Har man bara det, någon typ av mjöl och lite salt så kan man alltid ha nybakat bröd.
Johansson, Martin
Baka bröd
219,00 kr
Tillfälligt slut
Johansson, Martin
Baka bröd
219,00 kr
Tillfälligt slut
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
45 min
1 h 15 min
30 min
30 min
20 min
2 h
30 min
20 min
2 h
30 min
1 h 20 min
30 min
3 h 20 min
30 min