Så bakar du bröd – snabbt och enkelt
Sju kanontips till ett lyckat brödbak
Uppdaterad:
Bakrecept
Det behöver inte vara svårt och kräva massa tid.
Med hjälp av rätt tricks så har du lätt nybakat bröd både till frukost, lunch och kvällsmackan.
Här visar Martin Johansson hur du enkelt lyckas – varje gång.
Få saker får en att må så bra som att baka bröd. Den ljuvliga doften som sprids i hemmet och det varma fluffet som får smöret att smälta.
– Många drar sig för att göra eget bröd för att man tror att det är krångligt och stökigt. Men så behöver det verkligen inte vara, säger Martin Johansson.
För över tio år sedan släppte han boken “Surdegsbröd”. Den blev snabbt en stor succé och har kallats för “Bakboken som förändrade Sverige”.
Omöjligt att misslyckas
Sedan dess har det blivit inte mindre än fem böcker på ämnet, nu senast “Baka bröd – enkla recept för stora och små”. I sitt kök tar Martin fram såväl knådfria som konventionella brödrecept kända för att verkligen fungerar – för alla.
– Jag brukar säga att det viktigaste är att släppa prestigen och fokusera på att det ska vara kul och gott, då är det nästan omöjligt att misslyckas.
Så man behöver inte vara så noga med att följa recepten?
– Verkligen inte. Tvärtom. När jag började baka följde jag recept slaviskt, då blir man bara ängslig och baket blir inte roligt. Se istället recepten som en liten guide, säger han.
Tips till nybörjaren – börja med långjäst
Om man är en ovan brödbakare tipsar Martin om att börja med ett långjäst bröd med lite jäst. Sätt en deg på kvällen, låt den jäsa under natten – så är brödet enkelt färdigt på morgonen, säger han.
– Det är en bra början. Dels är det enkelt för man slipper knåda degen så mycket, det är bara röra ihop. Under vilan bildas glutentrådarna som man annars kommer åt genom knådningen.
Om du istället är ute efter något som går snabbt, är Martins favorit att bjuda på scones eller platta bröd. Tunnbröd kan du göra på bikarbonat som inte behöver jäsa. Alternativet är att använda mer jäst och varmt vatten.
– Då jäser degen snabbt men får också en ganska tråkig bismak av jästen. Så har man bråttom är det bättre att baka med bakpulver eller bikarbonat.
Och om man vill imponera på någon, vilket bröd ska man baka då?
– Då skulle jag bjuda på surdegsbaguetter. Det tycker alla om. Gör en lös deg och grädda de riktigt länge, så får brödet oerhört mycket karaktär och smak.
Vad bör en brödbakare alltid ha hemma?
– Ett paket jäst. Ett tips är att stoppa några paket i frysen så vet man att det finns hemma. Har man bara det, någon typ av mjöl och lite salt så kan man alltid ha nybakat bröd.
Martins 7 bästa tips för att förenkla bakningen
Gör små degar. Tanken är att det ska vara lätt och roligt att baka så att man snart gör det igen, snarare än att det blir jättemycket bröd.
Väg istället för att mäta. Om du har tillgång till en våg så använd den. Då kan du enkelt mäta upp ingredienserna direkt i bunken. Nollställ sedan vågen och väg upp nästa.
Höj temperaturen. I många traditionella recept står det att man ska grädda på 200 grader, men då får man ofta ett väldigt blekt bröd. Höj till 275 eller till och med 300 grader så får du mer färg och karaktär på bröden.
Baka på en bricka. Om du har ont om plats i köket kan du baka ut din deg på en bricka. Då är den lätt att flytta runt och är inte i vägen för andra.
Testa olika vetemjöl. Det finns en uppsjö av olika mjölsorter, vetemjöl special, lantvete, rustikt vetemjöl, patisserivetemjöl och massor med andra sorter. Använd det du har hemma!
Gör degen lösare än receptet säger. Häll i lite mer vatten - eller mindre mjöl. Då kan du enkelt bara hälla ut degen på ett mjölat bakbord och försiktigt vika ihop den till ett paket. Sedan är det klart, och du slipper stå och knåda.
Grädda bröden med självförtroende. Det bästa blir nästan om man glömmer bort bröden en stund så att de får väldigt mycket färg. Mycket av smaken sitter i skorpan.
Stansade scones
Yoghurten gör de här små och söta sconsen extra goda. Pensla och strö på lite råsocker om du vill lyxa till det lite extra!
Snabba tunnbröd
Det här goda och lite söta tunnbrödet går på ett kick att göra! Passar fint som mellismacka med bara lite smältande smör.
Martin Johansson
Ålder: 47
Yrke: Svensklärare och kokboksboksförattare
Bor: I Stureby i Stockholm
Favoritbröd: Surdegsbaguetter, det funkar alltid.
Utgivna kokböcker: “Surdegsbröd” 2009, “Enklare bröd” 2010, “Bröd och pizza” 2012, “Bröd, bröd, bröd” 2014 och “Baka bröd” 2019.
LÄS VIDARE
MER OM GODARE
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Baka bröd: Här är allt du behöver
Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”
Baka semlor: Så här gör du
Chokladkolasnittar –segsöta favoriter
30 min
Fixa frallor med en härligt seg skorpa
1 h 15 min
Chokladsnittar – smälter i munnen
30 min
Stansade scones – snabbt och enkelt
20 min
Snabba tunnbröd
45 min
Prinsessbakelser
2 h
Kolakakor med strössel
30 min
Chokladpudding – så blir den supergod
20 min
Så bakar du Tareq Taylors goda minisemlor
2 h
Piadina – så gör du italienska tunnbröd
30 min
Bagels New York style
1 h 20 min
Frallor med aprikoser och valnötter
30 min
Ciabatta – så lyckas du med det goda brödet
3 h 20 min
Glutenfria aprikos- och valnötsfrallor
30 min
Konditorns bästa tips för perfekt kladdkaka
Grytbröd – lättbakat och gott
3 h 30 min
Havrebollar – ljusa och med smak av vanilj
20 min
Focaccia med tomater och basilika
1 h 30 min
Smulkaka med citron – den här är så otroligt god
1 h
Frallor på bara 10 minuter
20 min
Så lyckas du med långjäst bröd
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Baka bröd: Här är allt du behöver
Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”
Baka semlor: Så här gör du
Chokladkolasnittar –segsöta favoriter
30 min
Fixa frallor med en härligt seg skorpa
1 h 15 min
Chokladsnittar – smälter i munnen
30 min
Stansade scones – snabbt och enkelt
20 min
Snabba tunnbröd
45 min
Prinsessbakelser
2 h
Kolakakor med strössel
30 min
Chokladpudding – så blir den supergod
20 min
Så bakar du Tareq Taylors goda minisemlor
2 h
Piadina – så gör du italienska tunnbröd
30 min
Bagels New York style
1 h 20 min
Frallor med aprikoser och valnötter
30 min
Ciabatta – så lyckas du med det goda brödet
3 h 20 min
Glutenfria aprikos- och valnötsfrallor
30 min
Konditorns bästa tips för perfekt kladdkaka
Grytbröd – lättbakat och gott
3 h 30 min
Havrebollar – ljusa och med smak av vanilj
20 min
Focaccia med tomater och basilika
1 h 30 min
Smulkaka med citron – den här är så otroligt god
1 h
Frallor på bara 10 minuter
20 min