Så bakar du bröd – snabbt och enkelt

Sju kanontips till ett lyckat brödbak

Av: 

Elisa Amorelli

BAKA BRÖD. – Man bestämmer själv hur krångligt det ska vara, säger Martin Johansson.
BAKA BRÖD. – Man bestämmer själv hur krångligt det ska vara, säger Martin Johansson.

Bakrecept

Det behöver inte vara svårt och kräva massa tid.

Med hjälp av rätt tricks så har du lätt nybakat bröd både till frukost, lunch och kvällsmackan.

Här visar Martin Johansson hur du enkelt lyckas – varje gång.

Få saker får en att må så bra som att baka bröd. Den ljuvliga doften som sprids i hemmet och det varma fluffet som får smöret att smälta.   

– Många drar sig för att göra eget bröd för att man tror att det är krångligt och stökigt. Men så behöver det verkligen inte vara, säger Martin Johansson.

För över tio år sedan släppte han boken “Surdegsbröd”. Den blev snabbt en stor succé och har kallats för “Bakboken som förändrade Sverige”.

Omöjligt att misslyckas

Sedan dess har det blivit inte mindre än fem böcker på ämnet, nu senast “Baka bröd – enkla recept för stora och små”.  I sitt kök tar Martin fram såväl knådfria som konventionella brödrecept kända för att verkligen fungerar – för alla.

– Jag brukar säga att det viktigaste är att släppa prestigen och fokusera på att det ska vara kul och gott, då är det nästan omöjligt att misslyckas.

 • Så man behöver inte vara så noga med att följa recepten?

– Verkligen inte. Tvärtom. När jag började baka följde jag recept slaviskt, då blir man bara ängslig och baket blir inte roligt. Se istället recepten som en liten guide, säger han.

Tips till nybörjaren – börja med långjäst

Om man är en ovan brödbakare tipsar Martin om att börja med ett långjäst bröd med lite jäst. Sätt en deg på kvällen, låt den jäsa under natten – så är brödet enkelt färdigt på morgonen, säger han.

– Det är en bra början. Dels är det enkelt för man slipper knåda degen så mycket, det är bara röra ihop. Under vilan bildas glutentrådarna som man annars kommer åt genom knådningen.

Om du istället är ute efter något som går snabbt, är Martins favorit att bjuda på scones eller platta bröd. Tunnbröd kan du göra på bikarbonat som inte behöver jäsa. Alternativet är att använda mer jäst och varmt vatten.

– Då jäser degen snabbt men får också en ganska tråkig bismak av jästen. Så har man bråttom är det bättre att baka med bakpulver eller bikarbonat.

 • Och om man vill imponera på någon, vilket bröd ska man baka då?

– Då skulle jag bjuda på surdegsbaguetter. Det tycker alla om. Gör en lös deg och grädda de riktigt länge, så får brödet oerhört mycket karaktär och smak.

 • Vad bör en brödbakare alltid ha hemma?

– Ett paket jäst. Ett tips är att stoppa några paket i frysen så vet man att det finns hemma. Har man bara det, någon typ av mjöl och lite salt så kan man alltid ha nybakat bröd.

Baka bröd

Johansson, Martin

Baka bröd

219,00 kr

Tillfälligt slut

Till shoppen

Martins 7 bästa tips för att förenkla bakningen 

 1. Gör små degar. Tanken är att det ska vara lätt och roligt att baka så att man snart gör det igen, snarare än att det blir jättemycket bröd.  
 2. Väg istället för att mäta. Om du har tillgång till en våg så använd den. Då kan du enkelt mäta upp ingredienserna direkt i bunken. Nollställ sedan vågen och väg upp nästa.
 3. Höj temperaturen. I många traditionella recept står det att man ska grädda på 200 grader, men då får man ofta ett väldigt blekt bröd. Höj till 275 eller till och med 300 grader så får du mer färg och karaktär på bröden.
 4. Baka på en bricka. Om du har ont om plats i köket kan du baka ut din deg på en bricka. Då är den lätt att flytta runt och är inte i vägen för andra.
 5. Testa olika vetemjöl. Det finns en uppsjö av olika mjölsorter, vetemjöl special, lantvete, rustikt vetemjöl, patisserivetemjöl och massor med andra sorter. Använd det du har hemma!
 6. Gör degen lösare än receptet säger. Häll i lite mer vatten - eller mindre mjöl. Då kan du enkelt bara hälla ut degen på ett mjölat bakbord och försiktigt vika ihop den till ett paket. Sedan är det klart, och du slipper stå och knåda.
 7. Grädda bröden med självförtroende. Det bästa blir nästan om man glömmer bort bröden en stund så att de får väldigt mycket färg. Mycket av smaken sitter i skorpan.

Martin Johansson

 • Ålder: 47
 • Yrke: Svensklärare och kokboksboksförattare
 • Bor: I Stureby i Stockholm
 • Favoritbröd: Surdegsbaguetter, det funkar alltid.
 • Utgivna kokböcker: “Surdegsbröd” 2009, “Enklare bröd” 2010, “Bröd och pizza” 2012, “Bröd, bröd, bröd” 2014 och “Baka bröd” 2019. 
Publisert:

LÄS VIDARE

Surdegsbröd – så lyckas du med bakningen

ÄMNEN I ARTIKELN

Bakrecept

Recept

Bröd recept

Bakning

MER OM GODARE

Så lyckas du med långjäst bröd

Surdegsbröd – så lyckas du med bakningen

Så fixar du snabbaste superfikan

Ladda för kanelbullens dag

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Baka bröd: Här är allt du behöver

Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”

Baka semlor: Så här gör du

Så blir brödet saftigt, gott och svinnsmart

Så fermenterar du grönsaker

Sportlovsmat – gott och enkelt hela veckan

Snabba tunnbröd

45 min

Honungsfrallor med härligt seg skorpa

1 h 15 min

Chokladkolasnittar –segsöta favoriter

30 min

Chokladsnittar som smälter i munnen

30 min

Stansade scones – snabbt och enkelt

20 min

Prinsessbakelser

2 h

Kolakakor med strössel

30 min

Chokladpudding – så blir den supergod

20 min

Så bakar du Tareq Taylors goda minisemlor

2 h

Piadina – så gör du italienska tunnbröd

30 min

Bagels New York style

1 h 20 min

Frallor med aprikoser och valnötter

30 min

Ciabatta – så lyckas du med det goda brödet

3 h 20 min

Glutenfria aprikos- och valnötsfrallor

30 min