Så bakar du bröd – snabbt och enkelt

Sju kanontips till ett lyckat brödbak

Publisert:
BAKA BRÖD. – Man bestämmer själv hur krångligt det ska vara, säger Martin Johansson.

Det behöver inte vara svårt och kräva massa tid.

Med hjälp av rätt tricks så har du lätt nybakat bröd både till frukost, lunch och kvällsmackan.

Här visar Martin Johansson hur du enkelt lyckas – varje gång.

Få saker får en att må så bra som att baka bröd. Den ljuvliga doften som sprids i hemmet och det varma fluffet som får smöret att smälta.   

– Många drar sig för att göra eget bröd för att man tror att det är krångligt och stökigt. Men så behöver det verkligen inte vara, säger Martin Johansson.

För över tio år sedan släppte han boken “Surdegsbröd”. Den blev snabbt en stor succé och har kallats för “Bakboken som förändrade Sverige”.

Omöjligt att misslyckas

Sedan dess har det blivit inte mindre än fem böcker på ämnet, nu senast “Baka bröd – enkla recept för stora och små”.  I sitt kök tar Martin fram såväl knådfria som konventionella brödrecept kända för att verkligen fungerar – för alla.

– Jag brukar säga att det viktigaste är att släppa prestigen och fokusera på att det ska vara kul och gott, då är det nästan omöjligt att misslyckas.

  • Så man behöver inte vara så noga med att följa recepten?

– Verkligen inte. Tvärtom. När jag började baka följde jag recept slaviskt, då blir man bara ängslig och baket blir inte roligt. Se istället recepten som en liten guide, säger han.

Tips till nybörjaren – börja med långjäst

Om man är en ovan brödbakare tipsar Martin om att börja med ett långjäst bröd med lite jäst. Sätt en deg på kvällen, låt den jäsa under natten – så är brödet enkelt färdigt på morgonen, säger han.

– Det är en bra början. Dels är det enkelt för man slipper knåda degen så mycket, det är bara röra ihop. Under vilan bildas glutentrådarna som man annars kommer åt genom knådningen.

Om du istället är ute efter något som går snabbt, är Martins favorit att bjuda på scones eller platta bröd. Tunnbröd kan du göra på bikarbonat som inte behöver jäsa. Alternativet är att använda mer jäst och varmt vatten.

– Då jäser degen snabbt men får också en ganska tråkig bismak av jästen. Så har man bråttom är det bättre att baka med bakpulver eller bikarbonat.

  • Och om man vill imponera på någon, vilket bröd ska man baka då?

– Då skulle jag bjuda på surdegsbaguetter. Det tycker alla om. Gör en lös deg och grädda de riktigt länge, så får brödet oerhört mycket karaktär och smak.

  • Vad bör en brödbakare alltid ha hemma?

– Ett paket jäst. Ett tips är att stoppa några paket i frysen så vet man att det finns hemma. Har man bara det, någon typ av mjöl och lite salt så kan man alltid ha nybakat bröd.

Martins 7 bästa tips för att förenkla bakningen 

  1. Gör små degar. Tanken är att det ska vara lätt och roligt att baka så att man snart gör det igen, snarare än att det blir jättemycket bröd.  
  2. Väg istället för att mäta. Om du har tillgång till en våg så använd den. Då kan du enkelt mäta upp ingredienserna direkt i bunken. Nollställ sedan vågen och väg upp nästa.
  3. Höj temperaturen. I många traditionella recept står det att man ska grädda på 200 grader, men då får man ofta ett väldigt blekt bröd. Höj till 275 eller till och med 300 grader så får du mer färg och karaktär på bröden.
  4. Baka på en bricka. Om du har ont om plats i köket kan du baka ut din deg på en bricka. Då är den lätt att flytta runt och är inte i vägen för andra.
  5. Testa olika vetemjöl. Det finns en uppsjö av olika mjölsorter, vetemjöl special, lantvete, rustikt vetemjöl, patisserivetemjöl och massor med andra sorter. Använd det du har hemma!
  6. Gör degen lösare än receptet säger. Häll i lite mer vatten - eller mindre mjöl. Då kan du enkelt bara hälla ut degen på ett mjölat bakbord och försiktigt vika ihop den till ett paket. Sedan är det klart, och du slipper stå och knåda.
  7. Grädda bröden med självförtroende. Det bästa blir nästan om man glömmer bort bröden en stund så att de får väldigt mycket färg. Mycket av smaken sitter i skorpan.

Martin Johansson

  • Ålder: 47
  • Yrke: Svensklärare och kokboksboksförattare
  • Bor: I Stureby i Stockholm
  • Favoritbröd: Surdegsbaguetter, det funkar alltid.
  • Utgivna kokböcker: “Surdegsbröd” 2009, “Enklare bröd” 2010, “Bröd och pizza” 2012, “Bröd, bröd, bröd” 2014 och “Baka bröd” 2019. 
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.