Så odlar du persilja

Av: 

Elisa Amorelli

Persilja i en kruka.
Persilja i en kruka.

Odla

Persilja är lättodlad i kruka, även inomhus om den får stå svalt och ljust.

Här guidar Agneta Ullenius till hur du lyckas odla din egen persilja – enkelt och steg för steg.

Persilja ska man så i stora mängder. Börja inomhus på våren, helst med undervärme så fröna gror snabbare.

– Annars kan man få vänta i bortemot två månader innan de första gröna hjärtbladen visar sig, säger Agneta Ullenius.

I boken ”Örtagården” som precis publicerats som nyutgåva har Agneta samlat allt man behöver veta för att själv kunna odla, skörda och använda persilja och andra örter i sin matlagning.

– Persilja finns både som krusbladig och slätbladig. Hos oss finns alltid plats för båda sorterna. Den krusbladiga persiljan för att den är så snygg, och den slätbladiga för smakens skull, säger Agneta Ullenius.

Persilja kan användas som smakförstärkare i nästan allt.

Gör så här:

  1. Lägg fröerna i blöt i varmt vatten natten före sådden och häll sedan kokande vatten på jorden för att höja temperaturen.
  2. Plantera varsamt om persiljeplantorna i större krukor.
  3. Sätt ut dem på ett soligt eller lätt skuggigt sommarviste, kvar i krukor eller nedplanterade i jorden.

– Den som tycker att allt detta är besvärligt köper i stället färdiga plantor billigt på våren, säger Agneta.

Recept med persilja

Persilja kan användas som smakförstärkare i nästan allt. Till grönsaker eller sallader, i såser, soppor och grytor. Den är också en oumbärlig ingrediens i fines herbes, tabouleh persillade och gremolata.

Här är några recept som innehåller persilja:

  • Tabbouleh – smakrik persiljesallad
  • Pasta al limone e burro med persilja
  • Chimichurri – fräsch och färgstark sås

Persilja passar också utmärkt till olika pastarätter. I klippet nedan gör kocken Gustav Johansson en krämig carbonara med massor av persilja!

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa en smart pizzaspade från Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Så odlar du dina egna kryddor

ÄMNEN I ARTIKELN

Odla

Kryddrecept

MER OM GODARE

Odla egna kryddor – i kruka eller på balkong

Så odlar du basilika

Så odlar du koriander

Så odlar du rosmarin

Så odlar du gräslök

Vegansk brunch med ”ägg och bacon”

1 h 15 min

Vad blir det till middag?

Pasta Carbonara – det veganska receptet

50 min

Välkommen till tv-kanalen Godare

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Veganskt mat – direkt på grillen

Bästa knepen för att lyckas med räkor

Så gör du egna supergoda tortillabröd

15 min

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som kan förändra ditt liv: 7 tips

Allt du behöver veta om tunnbrödsrullen

Succé: Vårprimörer och närodlat!

Gustav Leonhardt – tävlingslysten stjärnkock

Madeleine Landley släpper ny kokbok

Ramslök – så hittar du skogens gröna delikatess

Här är svenskarnas favoritkök

Sofia Henrikssons härliga sommarsallader

Smaka på världens maträtter – i ditt eget kök

Så blir du en klimat-kreativ kock

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillböcker: Här är bästa grillrecepten