Så odlar du gräslök

Publisert:

Gräslök har nästan alltid odlats, inte bara för sina kulinariska egenskaper utan också som medicinalväxt.

Här guidar Agneta Ullenius till hur du bäst odlar gräslök – både inom- och utomhus.

Gräslök kan odlas både utomhus och inomhus, i krukor eller utplanterad i väl gödslad jord.

Det är en perfekt krukört eftersom den klarar sig länge även när man tar in den på hösten och ställer den i ett ljust köksfönster.

– Men sedan behöver den en sval viloperiod för att orka komma igen med nya tag på våren, säger Agneta Ullenius som skrivit boken ”Örtagården”.

Bästa läget för att odla gräslök

Eftersom rötterna snabbt fyller ut krukan bör gräslöken planteras om åtminstone en gång om året.

Att plantera på ett soligt läge är bäst, men gräslöken klarar också halvskugga.

  • Tips! Gräslök vill ha gott om näring och vatten. Vattna regelbundet så orkar den växa trots ivrigt skördande.
Gräslök kan odlas både utomhus och inomhus, i krukor eller utplanterad i väl gödslad jord.

Skörda gräslöken

Gräslök kan skördas flera gånger under växtsäsongen, med början när stråna är omkring 15 centimeter långa. Men klipp inte ner hela plantan utan lämna kvar några strån. Låt också några stänglar gå i blom.

– De rosa eller vita blommorna är lika dekorativa som ätliga, säger Agneta.

Recept med gräslök

Gräslök är en klassisk smaksättare till fisk, äggrätter, till bakad potatis och till midsommarens matjessill förstås.

Gräslök passar också utmärkt i dippsåser och dressingar. I videoklippet ovan lagar kocken Tom Victor Gausdal en variant på salsa verde med gräslök!

Här är några andra recept som innehåller gräslök:

”Det är grymt gott och lätt”
(4143)

”Det är grymt gott och lätt”

Matbloggaren Madeléne Hansson bjuder på vad hon anser vara världens godaste torskryggsrecept. Torskrygg med bacon och gräslök.

Sandefjordssås – enkel krämig sås till fisk
(106)

Sandefjordsså­s – enkel krämig sås till fisk

Sandefjordssås – grädde, crème fraiche och smör, det kan ju inte gå fel. Här är såsen som passar perfekt till fisk.

Ugnsbakad lax med chilihet potatissallad
(18)

Ugnsbakad lax med chilihet potatissallad

Ugnsbakad lax serverad med en härlig potatissallad som gottat sig i citron, gräslök och färsk chili.

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.